OPCW’ye bir çağrı daha

  • Avrupa’da bulunan 51 örgüt ve parti, Türkiye’nin Federe Kürdistan’da kimyasal silah kullanımıyla ilgili OPCW’ye mektup gönderdi. 

 

Avrupa’da faaliyet yürüten çok sayıda kurum ve parti Türkiye’nin kimyasal silah kullanmasına karşı Birleşmiş Milletler (BM) Silahsızlanma İşleri Ofisi ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons-OPCW) Yürütme Komitesi’ne mektup gönderdi.

Çatışmaların başladığı 23 Nisan ile 23 Ekim 2021 arasındaki 6 aylık süre içinde en az 323 kez kimyasal silah kullanıldığının; kimyasal saldırı sonucu 38 gerillanın şehit düştüğü hatırlatılan mektupta, kimyasal silahların 3 Eylül 2021’de kullanıldığı Girê Sor’dan kurtulan gerillaların, gazın kokusu, tadı ve üzerlerindeki etkilerine dair somut bilgiler verdiği belirtildi. Ayrıca şehit düşen gerillaların durumlarına ilişkin gözlemlerini aktardığı kaydedilen mektupta, somut verilerin, en azından konunun derinliğine araştırılması için ikna edici olduğu vurgulandı.

Behdînan bölgesindeki insanların da kullanılan kimyasal silahlardan etkilendikleri için farklı hastanelere kaldırıldığına işaret edilen mektupta, bölge halkının baskı altında tutulduğundan bilgi vermekten çekindikleri kaydedildi.

Türk devletinin, kimyasal silah kullanma pratiği ve kapasitesinin varlığına dikkat çekilen mektupta, şöyle devam edildi: ”Hiçbir hukuk ve normu tanımadığını, bu devletin hedefi haline gelen Kürt halkı gayet iyi bilmektedir. Ancak çarpıcı olan uluslararası güçlerin, kurumların, kendini bağımsız olarak tanımlayan kesimlerin bu hukuk ve insanlık dışı saldırılar karşısında adeta bir duvar misali sessiz kalmalarıdır.

OPCW olarak kimyasal silahların kullanılması konusunda en hızlı ve aktif harekete geçmesi gereken kurum olduğunuzu biliyoruz. Uluslararası camianın sessizliği içinde en fazla sizin tutumunuz bizi etkilemektedir. Kürt halkının, kimyasal silahların kullanılması konusunda en yetkili kurum olan sizlerden beklentisinin olması normal değil mi? Sizlerin varlık nedeni, yasaklanmış silahların kullanılmasını engellemek değil mi? Peki, neden bunca bilgiye ve kaygıya karşı harekete geçmiyorsunuz?

Sizlerden Kürt halkına karşı ciddi bir açıklama yapmanızı bekliyoruz. Halkımız bu kimyasal silah saldırıları konusunda sizlerin açık tutum almanızı, girişimlerde bulunmanızı bekliyor. Sizler sessiz kaldığınız sürece, bu saldırıları onayladığınız gibi bir fikre kapılmaktadır. Bizler aşağıda imzası bulunan Avrupa’daki Kürdistanlı parti ve  kurumları olarak, halkımızın bu kaygılarını paylaşıyor, sizlerden bir açıklama bekliyoruz. En önemlisi de asli göreviniz olan kimyasal saldırıların engellenmesi için acilen harekete geçmenizi talep ediyoruz.”

İmzası bulunan kurumlar

Mektupta imzası bulunan kurumların listesi ise şöyle: YNK, Tevgêra Goran, KCDK-E, TJK-E, Partiya Şûî, Kongra Star, Partiya Zahmetkêşan, PADÊ, Tevgêrê Azadî, PYD, P.D.K.S, Partiya Çep a Kurd, Tevgera Nûjen ya Kurdistanî, PÇDKS, Partiya Demokrata Kurd, Partiya Çep a Demokrat, Partiya Rêkeftin a Kurd, Partiya Çaksaziya Kurd, Partiya Kesk a Kurdistanî, Partiya Demokrata Kurdistanî, Partiya Komanist a Kurdistanî, PÎK, KKP, Tevgera Kawa, PJAK, Yakyatî Şorşgêrî Kurdistan, KODAR, KJAR, Platforma Horam, Plattforma Zagros, Plattforma Yarsan, Yarî Kurd, Partiya Dimokrati Pe^s¸vero kürdi, Tevçand, Kurdische Gemeinde Stuttgart, FEDA, NAV-YEK, Kurdische Zentrum Berlin, CIK, Enstituta Kurdî, Enstituta Kurdî, MŞD, YMK, YES, Kurdisch Gemeinde Brandenburg, Dachverband der Êzidischen Frauenräte, DKF, Mezopotamya Halk Kongresi, Mezopotamya Özgürlük Partisi, Kurdistan human rights Association ve Civaka Kurd ji bo Neteweyên Yekbûyî.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.