OPCW’yi protesto suç mu?

Yurt Dışı Haberleri —

OPCW’yi protesto ederken gözaltına alınan 44 gençten biri

OPCW’yi protesto ederken gözaltına alınan 44 gençten biri

  • Türk devletinin kimyasal silah kullanmasına göz yuman OPCW’yi protesto ederken gözaltına alınan 44 gençten dördü tutuklanırken biri sınır dışı edilmek üzere yabancılar şubesine götürüldü. Gençlerin avukatı Aktaş, “Karar siyasi saikle alındı” diyerek karara itiraz edeceklerini söyledi.

JİYAN AZAD/LAHEY

Avrupa’nın farklı kentlerinden Kürt gençleri 3 Aralık’ta Den Haag’da gerçekleştirdikleri eylemle Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) Türk devletine karşı sessizliğini protesto etmişti. OPCW binasına girerek protestolarını sürdüren gençlere polis saldırmış, 44 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan 39’u üç gün sonra serbest bırakılırken beşinin ise gözaltı süreleri uzatılmıştı. 

5 genç mahkemeye çıkarıldı

17 gün boyunca gözaltında tutulan 5 genç dün hakim karşısına çıkarıldı. Den Bosch mahkemesinde görülen davada savcılık; Sinan Erdoğan, Abdullah Gölbaşı, Serhat Elma, Hakan Han ve Hugo Gomes Pinto Gutierrez hakkında ‘kamu malına zarar verme’, ‘kolluk kuvvetlerine şiddet uygulama, ‘izinsiz gösteri yapma’ ve ‘haneye tecavüz’ suçlamalarından ceza istedi. 

4’ü tutuklandı birine sınır dışı 

Mahkeme heyeti de gençlerden Sinan Erdoğan, Abdullah Gölbaşı, Hakan Han ve Hugo Gomes Pinto Gutierrez’in tutuklu yargılanmasına karar verdi. 4 aktivist 23 Şubat’ta görülecek ikinci duruşmaya kadar tutuklu yargılanacak. Gençlerden Serhat Elma hakkında ise sınır dışı kararı alındı. Elma’nın iltica başvurusunda bulunduğu Fransa’ya geri gönderilmesine, bu ülkece kabul edilmemesi halinde ise Hollanda’da iltica başvurusunun değerlendirilmesine karar verildi. 

Karar siyasi saikle alındı

Gençlerin avukatı Hüseyin Aktaş ise tutuklama ve sınır dışı kararının tamamen siyasi saikliklerle verildiğini söyledi ve ekledi: “Mahkeme heyeti, AB üyesi ülkelerin baskısıyla bu kararı veriyor. Kürt kurumları defalarca kimyasal silahların araştırılması için OPCW’ye çağrıda bulundu. Ancak Kürtlerin bu talebi görmezden gelindi. Gençler de buna tepki olarak en yüksek perdeden seslerini duyurmaya çalıştı.”

Amaç kriminalize etmek

“Tutuklamalar aktivistlerin kriminalize edilmesini hedefliyor”  diyen Aktaş, “Ancak ortada ne bir kolluk kuvvetine saldırı ne de kamu malına zarar verme var. Asıl olarak Kürtlerin mücadelesine ceza verilmek isteniyor” sözleriyle tepki gösterdiği mahkemenin kararına itiraz edeceklerini söyledi.

Çifte standart uygulandı

Hollanda Radikal Dayanışma da yaptığı açıklamada mahkemenin Kürt gençlere çifte standart uyguladığına dikkat çekerek, Rotterdam’da korona kısıtlamalarına karşı sokağa çıkarak polisle çatışan aşırı sağcıların tutuklu yargılanmadığını hatırlattı. Dayanışma, “Karar Kürt siyasal hareketi ile mültecilere olan nefreti de açığa çıkartıyor. Hollanda hükümeti bu yöntem ile politik mültecilere gözdağı vermek istiyor” dedi. Ayrıca acil eylem planı yaparak gençlerin özgürlüğü için ses çıkartmaya devam edecekleri bilgisini verdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.