Operasyonel savcı için suç duyurusu

Nahit Eren

Nahit Eren

  • Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, Tahir Elçi cinayeti tanıklarını manipüle ettiği ortaya çıkan savcı hakkında suç duyurusunda bulunup HSK’ye şikayet edeceklerini söyledi.

 

Eren, 3’ü polis 4 kişinin yargılandığı Tahir Elçi cinayetiyle ilgili süren davanın son duruşmasında ortaya çıkan hukuk garabetleri ve yargının cinayete yaklaşımını, Medya Haber’e değerlendirdi. Mahkemenin maddi gerçeğin açığa çıkması niyetiyle dosyayı ele almadığını son duruşmada da gördüklerini anımsatan Eren, başından beri bu dosyanın faillerinin bilindiğini ifade ettiklerini vurguladı. Eren, güvenlik tedbirlerinin en yoğun olduğu Amed’de onlarca kameranın önünde işlenen bir cinayetin faillerinin ilgili kolluk, adli ve dönemin bürokratları tarafından bilinmeme şansı olmadığının altını çizdi. 

Davanın bir önceki celsesinde dosyada yer alan açık ve gizli tanıkların beyanlarıyla soruşturmanın manipüle edilmek istendiğini gördüklerini belirten Eren, şunları söyledi: “Biz bunu daha cinayetten 4 yıl 6 ay sonra hazırlanan iddianame kabul edildiği ilk gün fark ettik. İlk fark ettiğimiz nokta şuydu; neden Tahir Elçi’nin katledilme dosyası ile olay sırasında öldürülen polis memurlarının dosyası birlikte açıldı? Birlikte dava konusu edilerek, gerçek faillerin açığa çıkması konusundaki isteksizliği bize gösterdi. Yani bir şekilde oradan uzaklaşan örgüt mensupları tarafından yapıldığı izlenimini oluşturmaya çalıştılar, iddianame bize bunu gösterdi. Zamanla tanıklar beyanları dosyaya girdi ve o tanıklar mahkemede dinlendi. Dinlenen bu gizli ve açık tanıklar hiçbir şekilde olay anında orada olmadıklarını ve olaya dair bilgi ve görgülerinin olmadığını dile getirdi. Bir şekilde o dönemin soruşturma makamları tarafından bu ifadelere zorlandıklarını, işkence gördüğünü iddia edenler de oldu. Bu tanıklardan Deniz Ataş bizzat savcı huzurunda işkence gördüğünü iddia etti. Gecen celse isim vermedi hatta Bolu Cezaevi’nde duruşmaya katılmıştı ve SEGBİS üzerinden ifade vermek istemediğini bizzat mahkeme huzuruna gelmesi halinde anlatacak çok şeyi olduğunu söylüyordu. Bu olaya dair bilgi ve görgüsünün olmadığını, ancak savcı tarafından yönlendirildiğini anlattı.”

Savcı Kenan Karaca

Eren, dosya tanığı Deniz Ataş tarafından kaleme alınıp Elçi cinayeti soruşturması ile doğrudan ilgisi bulunmayan savcı Kenan Karaca tarafından yönlendirildiğini anlattığı mektubun Eylül ayı başlarında ellerinde ulaştığı bilgisini paylaştı. Bunun üzerine imzasını taşıyan bu mektubun Ataş’a ait olduğunu ve kendisi tarafından gönderildiğini teyit ettiklerini anlatan Eren, “Deniz Ataş bu mektubunda ayrıntılı bir şekilde nasıl ve hangi savcı tarafından yönlendirildiğini ve kendisine vaat edilen şeylerin ne olduğunu, tutuklandıktan sonra cezaevinden kendisini kimlerin ziyaret ettiğini anlatıyordu. İstihbarattan gelen polis memurların ile cezaevinde baskılandığını dile getirmişti, bu mektubu da mahkemeye sunduk. Eksiklikleri ile çok vasat bir iddianameyi mahkeme kabul etti ve bu süreci başlattı. Mahkeme şu anda aslında soruşturma makamlarının yapması gereken şeyleri yapıyor” şeklinde konuştu. 

Savcı Karaca suç işledi

Eren, savcı Kenan Karaca’ya dair, şunları söyledi: “Siz bir olaya dair yönlendirici tarzda savcılık yapamazsınız. Bu adil yargılamayı etkilemeye yönelik bir suçtur. Buna karşı mücadele etmesi gereken bir savcı kanuna, hukuka aykırı bir şekilde Elçi cinayetini kaçan iki örgüt mensubu tarafından gerçekleştirilmiş olduğu yönünde gözaltına alınan ve dosyamızın tanığı olan kişileri baskılıyor. Ataş mektubunda bunu çok açık bir şekilde anlatıyor. Mahkemenin, bir tanığın, bir savcı tarafından bu kadar aleni şekilde manipüle edildiğini gördüğü halde ilgili suç duyurularını yapıp yapmayacağını bekledik. Tavırlarını ve niyetlerini öğrenmek adına bekledik. Bugüne kadar yapmadılar, yapmayınca da mahkemeden Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına ilgili savcı hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedik. Aynı zamanda HSK’ye bu konuda bildirim yapılmasını talep ettik. Reddedildi. Mahkeme yargılamada teknik anlamda bazı taleplerimizi kabul ediyor ama cinayetin aydınlatılması noktasındaki önemli sorumluluk isteyen konularda maalesef gereken hassasiyeti göstermiyor.” 

Eren, makkeme bu yöndeki taleplerini reddetmiş olsa da savcı hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacakları ve Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikâyet edeceklerini aktardı.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.