Oral’ın ailesi: Başımız dik, tutsakların yanındayız

  • Öcalan’a yönelik 9 Ekim komplosuna karşı Maraş Cezaevi'nde “Güneşimizi Karartamazsınız” eylemi başlatan Halit Oral’ın ailesi, açlık grevindeki tutsakların yanında olduklarını söyledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 9 Ekim 1998’de Suriye’den çıkarılarak, 15 Şubat 1999’da Uluslararası Komplo ile Türkiye’ye getirilmesinin 21. yılı geride kalıyor. 8 Ekim’i 9 Ekim’e bağlayan gece saat 03.00 sıralarında Maraş Cezaevi’nde Mehmet Halit Oral’ın bedenini ateşe vermesi ile komploya karşı eylemler farklı bir boyuta evirildi. Halit Oral’ın bu eylemini, “Güneşimizi Karartamazsınız” diyen cezaevinde ve dışarıda 70’i aşkın kişi takip etti. Öcalan’ın çağrısı ile her ne kadar 1998’de eylemler dursa da 15 Şubat 1999’da Öcalan’ın Türkiye’ye teslim edilmesi ve 2007’de İmralı Cezaevi'nden gelen zehirlenme haberiyle devam eden “Güneşimizi Karartamazsınız” eylemlerinde 24 kişi daha şehit oldu.

“Güneşimizi Karartamazsınız” eylemlerinin fitilini ateşleyen Halit Oral, Öcalan’a hitaben geride bıraktığı mesajında, “Kuşkusuz eylemim TC’ye geri adım attırmayacaktır. Ama şunu çok iyi görecekler ki, size gelecek en ufak bir zararda, tüm halkımız dünyayı başlarına zindan edecektir. Çünkü, eğer bugün bu dünyada bizden bahsediliyorsa ve bizleri bir şey sayıyorlarsa, tamamıyla sizin büyük emek ve çabalarınızın sonucudur. Yani sizin için ne yaparsak yapalım, kutsal emeğinizin ve çabalarınızın hakkını ödeyemeyiz. Değerli Başkanım, ben partiye, Başkan Apo’ya, şehitlere ve halkıma ölümüne bağlıyım. Partiden, yoldaşlarımdan ve halkımdan tek bir isteğim var; Başkanımızın güvenliğidir. Çünkü siz var oldukça Kürdistan halkı zaferi yakalayacaktır” ifadelerini kullandı.

 Bayrama gider gibi

 Halit Oral’ı anlatan annesi Şemse Oral (73), kendilerinin o süreçte görüşmeye gitmeye hazırlanırken haberin geldiğini belirtti. Halit Oral’ın koğuş arkadaşı Adil Erkek’in yaşananları kendilerine anlattığını kaydeden anne Oral, “Halit eylemden önce kimseye bir şey belli etmiyor. O gün koğuş arkadaşları ile fotoğraf çektirmek istiyor. O gün yeni kıyafetlerini giyiyor, tıraşını oluyor” diye aktardı. Halit’in halkını kendine dert ettiğini belirten Anne Oral, “Dile çok önem veriyordu. Kürtçenin gelişmesini her yerde Kürtçe konuşulmasını istiyordu” dedi. Halit’in başlattığı eylemin bugün halen cezaevlerinde devam ettiğine işaret eden anne Oral, "Halit ilk oldu ama son olmadı. O yüzden bu tecrit bir an önce sona ersin” diye konuştu.

Başımız hep dik

Ağabeyi Fahrettin Oral, eylemine tüm dünyanın tanık olduğunu, bir isyan başlattığını; daha sonra cezaevleri başta olmak üzere dünyanın farklı yerine yayıldığını dile getirerek, kendilerinin başlarının dik olduğunu söyledi. Bugün de cezaevlerine tecride karşı açlık grevlerinin olduğun kaydeden Ağabey Oral, şunları ekledi: “Tecridi protesto ediyoruz. Cezaevlerindeki işkencenin bir an önce sona ermesini istiyoruz. Halit’in ve ailesinin selamlarını tüm cezaevlerine gönderiyoruz. Bilsinler ki; hepimiz onlarla birlikteyiz. Onlara başarılar diliyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.