Direniş mirası bıraktılar

Nuran Kaya

Nuran Kaya

  • Uluslararası Komplo ve İmralı tecridine karşı gerçekleştirilen “Güneşimizi Karartamazsınız” eylemleriyle kendilerine direniş mirasının bırakıldığını belirten Arap halkından Nuran Kaya, “Öcalan’ın özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür” dedi. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tasfiye edilmesi planlarına karşı tutsakların 9 Ekim 1998’de bedenini ateşe vermesiyle başlattığı “Güneşimizi Karartamazsınız” eylemleri, yaratılmak istenen karanlığa ışık oldu. Komplonun ilk gününde başlatılan ve cezaevi duvarlarını aşarak dört bir yana yayılan bu eylemler, komploya karşı ateşten çember oluşturdu. Bu eylemler, İmralı Adası’nda devreye konulan tecrit sistemine karşı da sürdürüldü. Abdullah Öcalan’ın İmralı’da zehirlenmeye çalışılması üzerine Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Barbaros Mahallesi’nde yaşayan 23 yaşındaki Veysi Kaya, 9 Şubat 2006'da bedenini ateşe verdi. Kaya’nın yeğeni Abdulkadir Atilla da tecridi protesto etmek amacıyla bedenini ateşe verdi. 

Veysi Kaya'nın kardeşi Nuran Kaya, devlet baskıları nedeniyle 1982’de memleketleri Mêrdîn’in Stewrê (Savur) ilçesine bağlı Teffî (İçören) Adana’ya göç ettiklerini; 8 kardeş olarak burada yaşamlarını sürdürdüklerini söyledi. Arap halkından olduklarını ve 1991'de Kürtlerin özgürlük mücadelesinden etkilendiklerini dile getiren Kaya, 1995'te ablası Ayşe Kaya'nın PKK’ye katıldığını, ağabeyi Veysi Kaya'nın gençlik çalışmalarında yer aldığını belirtti. Stewrê’de başlayan devlet baskılarının Adana’da ev baskınları, gözaltı ve işkence uygulamalarıyla sürdüğünü söyleyen Kaya, tüm baskılara rağmen mücadeleyi sürdürdüklerini vurguladı. Ağabeyinin bu eylemle kendilerine direnişi miras bıraktığını vurgulayan Kaya, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Benim için onur kaynağıdır

Ailesinin Kürt halkının gerçekliği ve direnişinden etkilendiğini belirten Kaya, şöyle devam etti: “Bu mücadele Arap'ın, Türk'ün, Kürt’ün, tüm halkların mücadelesidir. Bu mücadelede bir Arap olarak yer almak, benim için bir onur kaynağıdır. Bu mücadele, insanlık mücadelesidir. Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğü sağlanmadan, hiçbir halk özgür olamaz.Önderliğin özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür. Önderlik özgür olmadan hiçbir halk özgür olamaz. Hiçbir sorun İmralı kapıları açılmadan çözüme kavuşmayacaktır." ADANA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.