Örgütlenme şiddeti önlüyor

Kadın Haberleri —

.

.

  •  Britanya Kürt Kadın İnisiyatifi ve Roj Kadın Vakfı tarafından “Aile içi Şiddet ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi” konulu panel düzenlendi. 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karış Uluslararası Mücadele Günü dolayısı ile Londra Kurdish Community Center(KCC) binasından düzenlenen panele, Refuge Vakfı’ndan Aile İçi Şiddet Danışmanı Leman Adıyaman ile Roj Kadın Vakfı Temsilcisi Çiğdem Sterk panelist olarak katıldı. Kadınların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, ev içi şiddet ve bu şiddetin kadın ve çocuklara yansıması ele alındı. Kadına dönük şiddetin önlenmesi ve hukuki haklar gibi başlıkların tartışıldığı panelde, ‘aile içi şiddet’in, kadına yönelik şiddet fiziksel, psikolojik, ekonomik, cinsel, sözlü her türlü şiddet oluşturan tutum ve davranışı kapsadığının altı çizildi.  

Şiddet gören kadın profesyonel yardım almalı

Refuge Vakfı Aile İçi Şiddet Danışmanı Leman Adıyaman, salgın sürecinde kadına yönelik şiddetin boyutlarını aktararak, kadınların örgütlü alanlar ve şiddete maruz kalma durumunda nasıl bir yol izleyeceklerini anlattı. İngiltere’de kadınların önemli haklar elde ettiğini ifade eden Adıyaman, şiddete maruz kalan kadınların yeni bir eve ya da sığınma evine yerleştirilebildiğini söyledi. Şiddete uğrayan kadınların daha profesyonel yardım alması gerektiğini belirten Adıyaman, kadınlar örgütlendikçe şiddetin daha fazla önlenebildiğini söyledi.
 
Sözlü şiddet daha yaygın

Roj Kadın Vakfı Temsilcisi Çiğdem Sterk ise kurumsal deneyimlerinden söz ederek, özellikle ‘ev içi şiddet’ ve bu şiddetin fiziksel, sözlük ve psikolojik yönlerini anlattı. Şiddetin nasıl tanımlandığının önemli olduğunu ifade eden Sterk, “Şiddeti nasıl tanımlıyoruz? Şiddete nasıl maruz bırakılıyoruz?” diye soran Sterk, sözlü şiddetin fiziksel şiddetten daha yaygın olduğunu belirtti. Sözlü şiddetin sonuçları üzerinde duran Sterk, “Bu şiddet durumunun çocuklar üzerindeki etkileri kısa ve uzun vadede korkunç sonuçlara yol açıyor. Örneğin, erkek çocuk şiddete daha meyilli oluyor. Kız çocukları da şiddete uğrayan anne rolünü alıyor. Bu cinsiyetçi bir yaklaşımı ortaya çıkarıyor. Şiddet artık o kadar olağan hale geliyor ki, örneği, ‘sözlü şiddet’ sadece erkekten değil, evin içindeki diğer yaşayan aile bireyleri tarafından da uygulanmaya başlıyor. Tüm bu şiddet türlerine karşı bilinçlendiğimizde şiddetin önüne geçmiş oluruz” dedi.

İngiltere’de yasaların sözlü şiddeti de suç kapsamına aldığına dikkat çeken Sterk, Roj Kadın Vakfı’nda yapılan atölye ve üretim süreçlerinin kadının bilinçlenmesi ve özgüven kazanması açısından önemini anlattı. Yapılan tartışmalar da ise, kadının konuşma, tartışma ve daha fazla bilinçlenmeye ihtiyacı olduğu vurgulandı. 
Sterk konuşmasında, Roj Kadın Vakfı’nın ileri de kadın örgütleriyle birlikte şiddete yönelik atölyeler düzenleneceğini de kaydetti. 

Kadınlardan eylem

Londra Kadın Dayanışma Platformu üyeleri Edmonton Green’de 25 Kasım vesilesiyle bir eylem yaptı. Kadınlar eylemde, "Birbirimizden güç alarak, deneyimlerimizi paylaşarak kadına yönelik her türden şiddete karşı mücadeleye devam edeceğiz" mesajı verdi.

LONDRA
 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.