Ortakaya soruşturması ‘zaman aşımına’ bırakıldı

Kader Ortakaya

Kader Ortakaya

  • ATK’nin “yüksek kinetik enerjili bir silahla” öldürüldüğünü belirttiği Kader Ortakaya’ya dair açılan soruşturmada, dosya “daimi arama” kararı verilerek zaman aşımına bırakıldı. 

 

DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı sınır hattında yapılan protestolarda yer alan ve 6 Kasım 2014’te Urfa’nın Suruç ilçesinden Kobanê’ye geçmek isterken Türk askerleri tarafından katledilen Marmara Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi Kader Ortakaya’ya ilişkin açılan soruşturma dosyasında 8 yıldır ilerleme kaydedilmedi. MA’ya konuşan dosya avukatlarından Müslüm Baran, savcılığın soruşturmayı “taksirle öldürme” suçundan açtığını, ancak daha sonra “Daimi arama kararı” vererek Zaman aşımı Bürosu’na devrettiğini belirtti. Dosya daimi aramadayken “fethi kabir yapılmasını” talep ettiklerini belirten Baran, bunun üzerine mezarın açılarak dosyanın Adli Tıp Kurulu (ATK) incelemesine gönderildiğini ve ATK’nin öldürmenin “yüksek kinetik enerjili bir silahla” gerçekleştiğini kesin olarak belirlediğini kaydetti. “Buna rağmen dosya halen işlemsiz bir şekilde bekletilmektedir” diyen Baran, ATK belirlemesinden sonra dosyanın daimi aramadan derhal çıkarılarak normal soruşturmanın devam etmesi gerektiğini ifade etti. Avukat Baran, “Ancak defalarca hem yazılı hem sözlü talep etmemize rağmen dosyada işlem yapılmamaktadır. Biz de bunun üzerine 2020’de yaşam hakkının ihlali ve etkili bir soruşturma yapılmaması gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulunduk” dedi.

Cezasızlık politikasının sonucu

 Dosyada kolluğun şüpheli olması nedeniyle soruşturmanın başından beri ağırdan alındığını ifade eden Av. Baran, şunları söyledi: “Bu da devletin süregelen cezasızlık politikasının bir sonucudur. Ortada çok ciddi tanık beyanları, görüntüler ve raporlar olmasına rağmen etkili bir soruşturma yapılmayarak dosya hem faili meçhul hem de zamanaşımına bırakılarak kapatılmak isteniyor. Bizim savcılıktan bir beklentimiz kalmamıştır. AYM’nin bir an önce karar vererek dosyadaki eksiklik ve ihlallerin tespitini istiyoruz. AYM’den de bir sonuç alamazsak dosyayı AİHM’e taşıyacağız.”  URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.