Özel harple devleti çürüttüler

Cengiz Erdinç

Cengiz Erdinç

  • Gazeteci Cengiz Erdinç, Türkiye'de “terörle mücadele” adına ya da gayrinizami harbin bir kolu olarak organize suç örgütleriyle girilen ilişkilerin, devleti çürüttüğünü söyledi. 

Gazeteci-yazar Cengiz Erdinç, “Susurluk oldu bitti, geçti zannediliyor. Susurluk ve bugünkü olaylar, bir zincir olarak devam ediyor" dedi.

MA’ya konuşan Erdinçi, Türkiye'de 1980'li yıllardaki bankerler, hayali ihracatla gelen kara para, 2010'larda zirveye çıkan uyuşturucu kaçakçılığının hep görmezden gelindiğini belirterek, “Burada hep bir mafya cenneti havası vardı. Susurluk oldu bitti, geçti zannediliyor. Susurluk ve bugünkü olaylar bir zincir olarak devam ediyor" dedi. Yabancı mafya ve çetelerin, Türkiye'de kimlerle iş yaptığının, ortaklarının sorgulanmadığını kaydeden Erdinç, Türkiye'de siyaset ile mafya ilişkisine bakmak gerektiğini söyledi.

Erdinç, şunları ifade etti: "Türkiye'de terörle mücadele adına ya da gayri nizami harbin bir kolu olarak organize suç örgütleriyle girilen ilişkiler oldu. Bu ilişkiler, devleti çürüttü ve devlet içinde etkin hale geldi. Bunun sonuçlarını yaşıyoruz. Etkili soruşturmalar yapılmadı. Bunun yapılabilmesi için etkili bir kolluk gücü ve yargı olacak. Bütün bunları destekleyen siyasi irade olacak. Bu siyasi iradeyi destekleyen bir kamuoyu olacak. Türkiye'de bunların hangisi var? Kamuoyu domatesi neden 50 liraya yediğini ya da neden bu kadar pahalıya elektrik tükettiğini, yurtlarda asansör kazalarının neden olduğu ile bağını kuramıyor. Halbuki Türkiye, dünyada bu bağın en kolay kurulabileceği bir laboratuar gibi oldu."

Organize suçun önüne geçebilmenin tek yolunun yargı bağımsızlığı olduğunun altını çizen Erdinç, geçmişte de bugünkülere benzer birçok operasyonun yapıldığını anımsattı. Bu operasyonların yargıda sönümlendiğini kaydeden Erdinç, "Ya delil toplanmıyor ya da başka bir sıkıntı çıkıyor. Mesela Demiryumruk, Sarallar gibi operasyonlar yapıldı. Sonucu ne oldu? Hiçbirinden mahkumiyet çıkmadı. Delil var mı? Bilmiyoruz. Bazen delil var, mahkumiyet yok. Bu da yargının sıkıntısı. Bunu da arka arkaya çıkan dilekçeler ve atamalarla görüyoruz" diye konuştu. MA/İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.