Kapatma, baskı ve tutuklamalarla geçen 13 yıllık yerel yayın hayatında inkarcı sisteme rağmen Kürtçe yayıncılık konusunda birçok ilke imza atan Özgür Gün TV, hazırlıklarını sürdürdüğü yeni binasında 6 Nisan'da ulusal yayına başlayacak. 1 Ocak tarihinde aldığı Türksat uydusu üzerinden test yayınına devam eden kanal, yerelden ulusal yayına geçerken stüdyo ve tüm ekipmanlarını da yenileyerek izleyicisiyle buluşacak. Kültür-sanat, toplum-yaşam ve ekoloji eksenli yayın yapacak olan Gün TV, 23 Mart 2006 tarihinde Türkiye'de ilk defa Kürtçe olarak yayınladığı "Dergûşa Çandê" kültür sanat programına yeni yayın döneminde yeniden yer verecek. Farklı inanç ve dinleri içeren "Gulistana Dilan", el sanatı odaklı "Destar", ekoloji eksenli "Ekojiyan" ve sinemaya dönük "Sinemêj" adlı programları izleyicileriyle buluşacak olan Gün TV, ayrıca "Rojamed" isimli programla siyaseti, "Nujiyan" adlı programla da kadın konusunu tartışacak.


'Alternatif olma iddiasıyla yola çıktık'

Kanalın yayın hayatı boyunca birçok baskı ve haksız uygulamalarla karşılaştığını dile getiren Özgür Gün TV Program Koordinatörü Ayşe Kara, kanalın hiçbir zaman yayın ilkesinden taviz vermediğini söyledi. Yerelden yayına başlayan kanalın esas çizgisinin toplumun tarihi, kültürü, dili ve gerçekliğini işlemek olduğunu belirten Kara, yasaklı bir halkın dilinin yansıtıcısı oldukları için, yıllarca cezalara maruz kaldıklarını belirtti. Kara, "Devlet tarihi boyunca, Kürt kültürünü ve dilini yok etmeye, halkı asimile etmeye dönük politika yürüttü. Kürtçe yayıncılık konusu bu yüzden bizim için çok önemli bir noktaydı. Türkiye'de Kürt halkının gerçekliğini, dilini yansıtacak bir kanala müsaade edilmedi. İşte biz bütün bunlara karşı halk için alternatif olma iddiasıyla yola çıktık" dedi. 


'Halk kendini görmek istiyor'

Kürtçe yayıncılığa dönük ısrarlarının Türkiye'de farklı dillerde yayın yapılmasının da önünü açtığını ifade eden Kara, "Kürtçe yayıncılık konusunda ısrarımız ve mücadelemiz Türkiye'deki tüm dillere kazandırdı. Gün TV, bu konuda hep ilklerle yol almıştır. Kürtçe'de ilk belgesel, film, reklam ve haber sunumu gibi" diye konuştu. Yeni yayın dönemlerinde de kültür-yaşam ve dil odaklı yayınlarla izleyicinin karşısına çıkacaklarını aktaran Kara, bu konuda halktan öneriler aldıklarını belirterek, "Halkla tartıştık önerilerini aldık. Halk kendini, tarihi görmek istiyor, kültürünün yansıtılmasını istiyor" dedi.


'Yerellerin sesi olacağız'

Özgür basın geleneği ilkeleri ve toplum ahlaklı yayıncılıkla artık Amed'i aşarak Türkiye'ye yayın yapacaklarını söyleyen Kara, "Gün TV, Türkiye'de yaşayan, Ermenilerin, Kürtlerin, Asurilerin, Süryanilerin, Keldanilerin, Arap halkının ve diğer tüm farklılıkların, ötekilerin ortak dili ve sesi olacaktır. Sokak sokak dolaşacağız. Halkın, yöneticilerden, belediyelerden, siyasetçilerden talebi nedir? Bunları sorgulayacağız. Yerellerin sesi, görüntüsü ve kültür aktarıcısı olacağız" dedi. 


KADRİ ÖZKAN/DİHA/AMED