
RAMAZAN MARANKOZ / HOCKENHEIM
Ciwanên Azad ve Jinên Ciwanên Azad tarafından‚ “Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a Özgürlük” şiarıyla Almanya’nın Mannheim kentinden Strasbourg’a başlatılan Uzun Yürüyüş 2’inci gününde Hockenheim’den Bruchsal kentine devam etti.
Yaklaşık 150 kişi dün sabah erkenden yola koyuldu. Hockenheim, Almanya’da Formula 1 Grand Prix’inin yer aldığı kent. Gençler de bu şehrin ruhuna uygun bir pratik sergileyerek, yürüyerek değil adeta koşarak eylemlerine devam ediyor. Yürüyüşçüler, 4-5 derece arasındaki hava sıcaklığında dün Bockenheim-Bruchsal arasında 26 kilometre yol katetti. Alman basını da iki gündür yürüyüşe yoğun ilgi gösteriyor.
‘Bijî Serok Apo’ yasak!
Önceki gün polisin engellemelerine maruz kalan yürüyüşçüleri polis “Bijî Serok Apo” sloganının yasak olduğunu belirterek “Es libe Öcalan-Yaşasın Öcalan” sloganı atılması yönünde uyardı. Baden-Württemberg polisinin tutumuna rağmen gençler her iki sloganı da atarak yollarına devam etti. Yoğun güvenlik önlemleriyle eylemcileri izole etmeye çalışan polisin, provotakif girişimlerde bulunanlara müdahale etmek yerine yürüyüşçüleri gözaltına almaya çalışması tepki topladı. İzinli olan yürüyüşe iki gündür atlı polisler de eşlik ediyor.
Engel tanımıyorlar
Yürüyüşçüleri ise ne yol ne polis engelleyemiyor. Molalarda gençlerle birlikte eylemin yaşça büyük ama ruhları genç eylemcileri de söyledikleri stranlarla halaya duruyor.
‘Kimse Güneşimizi karartamaz’
Kürdistan’ın tüm parçalarından katılımın olduğu yürüyüşteki gençlerden birisi de Güney Kürdistanlı Mahîr Xalid. Zaxo kentinden olan 18 yaşındaki Xalid, yaklaşık 2 yıldır Almanya’ya gelmiş. Dortmund’da yaşıyor. “Uluslararası komployu yapan güçler, Kürt halkının iradesini, varlığını hissetsinler diye bu yürüyüşü düzenliyoruz” diyen Xalid şöyle devam ediyor: “Buraya geliş sebebimiz elbette Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüdür. Bunun içinde Avrupa halkına Kürt Halk Önderi’ni tanıtmak ve de yalnız olmadığını göstermek istiyoruz. Biz gençler, sonuna kadar Önderliğimizle birlikteyiz.”
Xalid son olarak Avrupa’daki tüm yurtseverleri uluslararası komployu protesto için 11 Şubat’ta Fransa’nın Strasbourg kentinde yapılacak olan mitinge katılmaya çağırarak, “Kimse, Güneşimizi karartamaz” dedi.
Efrîn’den ayağının tozuyla geldi
Yürüyüşe İsviçre’nin Bern kentinden katılan Demhat Jîro ise Rojava’nın Efrîn şehrinden 4 ay önce gelmiş. Jîro, bu yürüyüşün Kürt gençleri için çok büyük ve önemli olduğunu belirterek şöyle devam ediyor: “Önderliğimizin özgürlüğü için buradayım. Kürt Halk Önderi Öcalan İmralı’dan çıkana dek hep ayakta ve mücadele içinde olacağız. Benim çağrım; herkesin komploya karşı ayakta olmasıdır. Herkesi 11 Şubat’taki Strasbourg mitingine güçlü katılmaya çağırıyorum.”
