Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talebiyle 25 Haziran 2012’de başlayan “Öcalan’a özgürlük nöbeti” 3. yılını geride bıraktı. Nöbet eyleminin yıldönümü vesilesi ile Avrupa Konseyi (AK) önünde dün basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya Öcalan’a özgürlük nöbet eylemcilerinin yanı sıra Kürdistanlılar ve dostları da katıldı. KNK Eşbaşkanı Tahir Kemalizade, KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, KNK Yürütme Konseyi Üyesi Adem Uzun, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Avukatı Ebru Günay, HDP eski Van Milletvekili Özdal Üçer, Öcalan’a Özgürlük inisiyatifi’nden Havin Güneşer ile Kürt Halkının Dostları Derneği Başkanı Bernard Revolan’ın katıldığı açıklamaya, Avrupa Konseyi (AK) üyesi milletvekilleri de yoğun ilgi gösterdi. AKPM Sol Grup Başkanı Tiny Kox, AKPM Sol Grup Başkan Yardımcısı Alman milletvekili Andrej Hunko, İzlanda eski Sağlık Bakanı ve AKPM Üyesi Jonaşon Ögmundur, İsveç Sol Parti’den AKPM Üyesi Lotta Johnson Fornerve, SYRIZA’dan AKPM üyeleri Anagnostopoulou Athanasia, Katrivanou Vasiliki, Kavvadia Ioanneta ile Gürcistan Sol Koalisyon heyeti üyeleri de açıklamada yer aldı. 


Kox: Öcalan serbest kalmalı

Kürt halkının mücadelesini sadece Kürdistan’da değil, bölge ve dünyada geldiği aşama itibariyle izlediklerini belirten AKPM Sol Grup Başkanı Tiny Kox, “Abdullah Öcalan’ın derhal serbest bırakılması gerekiyor” dedi.


Hunko: Kürtlerin yanındayız

Konuşmasında “Kürt halkının yanındayız” vurgusu yapan AKPM Sol Grup Başkan Yardımcısı Andrej Hunko ise Sol Parti olarak 7 Haziran seçimlerinde HDP’ye tam destek verdikleri için büyük bir gurur içinde olduklarını söyledi. Hunko ayrıca “Sayın Öcalan şahsında Kürt halkının verdiği mücadelenin yanındayız ve olmaya da devam edeceğiz” dedi.


SYRIZA: Başkan Öcalan’a özgürlük

Yunanistan hükümetinin büyük partisi SYRIZA’nın AKPM Üyesi  Anagnostopoulou Athanasia ise Öcalan’a özgürlük talebini şöyle dile getirdi: “SYRIZA, Başkan Öcalan’ın özgürlüğünü, Kürt halkının özgürlüğünden ayrı ele almıyor. Bu vesileyle biz her koşulda Başkan Öcalan’ın özgürlüğü ve Kürt halkının demokrasi mücadelesini savunduk ve savunmaya devam edeceğiz. Zira HDP dahil Kürtler sadece Kürdistan için değil, Türkiye’deki demokratlar ve dünya ilericileri içinde mücadele veriyor.” 


Sayın Öcalan Mandela’dır

AKPM Sol Grup misafirleri Gürcistan Sol Koalisyon heyeti adına yapılan konuşmada ise Kürt halkının özgürlük mücadelesine destek mesajı verilerek, “Mandela, Günay Afrika ve dünya halkları için neyse ve Kürtlerin Önderi Sayın Öcalan’da aynı değerdedir” denildi. 

KNK Eşbaşkanı Kemalizade, KNK Yürütmesi’nden Uzun, KONGRA GEL Eşbaşkanı Kartal, Kürt Halknın Dostları Derneği Başkanı Revolan’da birer konuşma yaparak, Öcalan’a özgürlük talebine vurgu yaptı.  


En uzun soluklu eylem

Nöbet eylemi, Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıların en uzun soluklu ve kesintisiz eylemi. 25 Haziran 2012’de başlayan nöbet eylemi 157 haftadır devam ediyor. 

Her gün 07:00 ile 17.00 saatleri arasında yapılan eylem, Avrupa’nın farklı kentlerinden gelen gruplar tarafından haftada bir nöbetleşe sürdürülüyor. 

Eylem, 2012 yılında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecritin ağırlaştığı koşullarda başlatılmıştı. 1-18 Şubat 2012 tarihleri arasında “Öcalan’a Özgürlük Kürt halkına statü” talebiyle, 1-18 Şubat tarihleri arasında Cenevre-Strasbourg arasında dondurucu havaya rağmen yüzlerce km’lik yol kateden Kürdistanlılar, 1 Mart tarihinden itibaren ise, Strasbourg’ta Öcalan üzerindeki tecritin kaldırılması, CPT ve Avrupa Konseyi gibi uluslararası kurumların İmralı‘daki hak ihlallerini yerinde incelemesi gibi taleplerle açlık grevi başlattı. 15 Kürdistanlının katıldığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi, 52 gün ardından sona ererken, Haziran ayında, yeni ve uzun süreli bir eylemin startı verildi. 25 Haziran 2012 tarihinde Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi öncülüğünde nöbet eylemi başlatıldı.

Eylem, her hafta Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen Kürdistanlılar ve çeşitli Kürt kurum temsilcilerinin katılımıyla devam etti. 157. haftaya giren eylemde, yüzlerce kişi Öcalan’ın özgürlüğü için taleplerini uluslararası kamuoyuna ulaştırmaya çalıştı. Bugüne kadar on binlerce Avrupalı, Avrupa Konseyi çalışmalarına katılan diplomat ve siyasetçi, turistler, öğrenciler de dahil olmak üzere on binlerce kişiyle birebir diyalog kuruldu.  

İngilizce, Almanca ve Fransızca yüz binlerce bildiri, broşür ve kitapçık dağıtıldı. 

2012’de başlatılan ve geçtiğimiz Şubat ayında sona eren Öcalan’a Özgürlük İmza Kampanyası, nöbet eyleminin de temel çalışmalarından biri oldu. Nöbet eylemcileri Öcalan’ın özgürlüğü için 21 binin üzerinde imza topladı. 


HÜSEYİN ELMALI/ANF/STRASBOURG