Pace: Kadınların umudu

Kültür/Sanat Haberleri —

Rezan Bayram

Rezan Bayram

  • Rezan Bayram “Pace” isimli kısa filmiyle hücredeki iki kadının birbirine nasıl umut olduğunu anlatıyor. 

2019 yapımı kısa film “Pace” 2020 yılında İstanbul Kürt Film Festivali'nde gösterime girmişti. Yaklaşık 7 dakika olan kısa film; çölün ortasındaki bir cezaevinde daha önce birbirini hiç görmemiş biri ressam diğeri gerilla olan iki kadının ilişkilerini, hayallerini, umutlarını ve geleceğe dair beklentilerini anlatıyor. Bayram’ın kısa filmi Venedik Film Festivali’nde de gösterildi. 

Sinemaya olan tutkusunun annesinin anlattığı hikayelerle şekillendiğini ifade eden Bayram, geçmişte anlatılan Kürt hikayelerin yazılması gerektiğini belirtti. Bayram, “Benim sinemaya başlama nedenim annem oldu. Annem sürekli her konuşmasında köyden ve oradaki anılardan bahsederdi. Ben de bu hikayelerin unutulmaması gerektiğini düşünüyordum. Bu hikayeleri aktarmak istiyordum. Sinemaya böyle başladım” dedi. 

Pace filmini, iki kadın arkadaşının hücredeki hikayesi üzerine kurguladığını belirten Bayram, “Filmin adı ‘Pace’ yani pencere demek. Pencereden görmediğin şeyi tasvir etme üzerine sizi bir düşünceye itiyor. Filmde bir ressam ve bir kadın gerillanın birbirine olan güç ve desteği anlatılıyor. Aşağıdaki umudunu ve hayalini yitirdiği anda yukarıdaki ona umut oluyor. Aşağıdaki yukardan bir sesle tekrar umutlanıyor ve tekrardan hayallerini çizmeye başlıyor” dedi. Bayram filmle “Bedenimi belki hapsedebilirsin ama benim düşüncelerim ve yapmak istediklerim özgürdür, sınırsızdır, sınırı yoktur” mesajı vermek istediğini ekledi.

MA/AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.