Paris'te 9 Ocak 2013’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in ailelerinin, katil zanlısı Ömer Güney’in 17 Aralık tarihinde ölümüyle kapanan dava dosyasının yeniden açılması için yaptığı suç duyurusu ardından yeniden soruşturma açıldı. 

Aile Avukatı Antoine Comte, "Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in ölümünün ardından Fransız yargısı tarafından bir soruşturma başlatılmıştı. Bu soruşturma dosyası Mayıs 2015 tarihinde tamamlanmış ve Ocak 2017'de davanın görülmesi bekleniyordu. Söz konusu dava, katil zanlısı Ömer Güney'in ölümünün ardından görülememiş ve düşmüştü" diyerek, Şubat ayında yapılan başvuru kapsamında yeni bir soruşturma dosyasının açıldığını kamuoyuna duyurdu. 


MİT bağlantısı da sorgulanacak

Basına konuya dair basına bilgi veren Comte, soruşturmanın  Anti-Terör Savcılığı tarafından açıldığını belirterek, soruşturmayı yürütmesi için Terörle Mücadele Alt Birimi’nin (SDAT) görevlendirildiğini ifade etti. Comte, yeniden soruşturma açılması kararının "aileler için büyük bir teselli" olduğunu ifade ederken, soruşturmanın daha önce kamuoyuna da yansıyan MİT bağlantısının, katliamın azmettiricileri ve planlayıcıları kurum veya kişilerin, Güney ile bağlantılı bireyleri de kapsayacak biçimde devam etmesi bekleniyor.  


Güney’in ölümüyle fiili olarak kapatıldı

Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez başlarına sıkılan üçer kurşunla infaz edilmişlerdi. Katil zanlısı Ömer Güney, davanın başlamasından bir kaç hafta önce, 17 Aralık 2016'da cezaevinde ölmüştü. Davanın 23 Ocak tarihinde Paris Ceza Mahkemesi'nde başlaması gerekiyordu ancak Güney'in daha önce sürekli olarak ertelenen duruşmalardan hemen önce şüpheli ölümü ardından dava fiili olarak kapatılmıştı.

Ömer Güney, tutuklu tek zanlı olsa da soruşturmacılar, Türk istihbarat teşkilatı MİT'in bu infazlarda rol aldığını ortaya koymuştu. Dava dosyasında, kimin emri verdiğine ilişkin tespit yapılmamıştı ancak tüm izler Ankara'ya götürüyordu.

Katliamın siyasi çıkarlar uğruna üstünün örtülmesine karşı aileler harekete geçmiş ve Şubat ayında tekrar soruşturma açılması için başvuruda bulunmuşlardı. 


 Y.ÖZGÜR POLİTİKA/PARİS