PKK yasağına karşı, 26 Kasım’da alanlara

Yurt Dışı Haberleri —

Foto: Deniz Babir

Foto: Deniz Babir

  • PKK Verbot Aufheben (PKK Yasağı Kaldırılsın İnisiyatifi), “PKK yasağını kaldırılsın, barışın yolu açılsın” sloganıyla 26 Kasım’da Berlin'de saat 11:00'de Hermannplatz, Neukölln'de eylem gerçekleştirecek. İnisiyatif'in çağrısını destekleyenler arasında Antifa, Attac, Azadî, BastA, Die Linke, Feminstiche Partei, Interventionistische Linke, Linksjugend, Women Defend Rojava, KON-MED, YXK, YJK gibi 50’yi aşkın kurum, örgüt ve grup var.

HAKAN TÜRKMEN/BERLİN

26 Kasım 1993 tarihinde dönemin Federal İçişleri Bakanı Manfred Kanther, Kürdistan İşçi Partisi’nin(PKK) bütün faaliyetleri yasakladı. Bu tarihten itibaren PKK adına siyasi faaliyet yürütme, PKK’ye ait bayrak ve semboller kullanılması dahi suç sayıldı. Almanya Kürdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED) Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, yasağın 29. yılında Berlin başta olmak üzere birçok merkezde protesto edeceklerini belirterek, “Siyasi olan bu karara karşı alanlarda olarak mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

26 Kasım’da Berlin’de buluşalım

Kürt Özgürlük Mücadelesi’nin ilk günden bu yana özgürlük ve insanlık mücadelesi verdiğini söyleyen Zümrüt, “PKK 50 yıllık süreçte meşru müdafaa hakkını kullanarak Kürt halkının haklı mücadelesini yürütüyor. Yasağın meşru bir yanı yok. Yasak sadece PKK’ye değil, Kürt halkına yönelik” diyerek yasağın baskı amacıyla kullanıldığına vurgu yaptı.

PKK yasağı protestolarının merkezinin Berlin olduğunu söyleyen Zümrüt, “Birçok devletler Taliban ile oturabiliyor iken, Kürt halkının haklı mücadelesini sürdüren bir hareketi ‘terör örgütü’ olarak görmesi anti demokratik bir uygulama. Almanya’nın başkenti ve diplomasi merkezi Berlin’de 26 Kasım’da yapacağımız eylem bu açıdan çok önemli. Geçmiş yıllarda Berlin merkezli yaptığımız eylemler bu yıl Almanya’nı farklı kentlerinde de eş zamanlı olarak yapılacak” dedi.

Demokratik ve özgür yaşam için

PKK-Verbot Aufheben ise yazılı olarak yaptığı açıklamada Kürt toplumununun kimliğinin inkar edilemeyeceğini vurgulayarak, “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Ortadoğu’da uygulanan demokratik konfedaralizm paradigması ile tüm halklar ortam yaşamı kuruyor. Ne Ortadoğu ne de dünya çapında kadınlar ve gençlerin bu kadar özgür, özerk ve belirleyici bir role sahip olduğu toplumsal model yok. ‘PKK Yasağı’nın kaldırılması diyalog ve Kürt sorunun çözümünde önemli rol oynayacak. Ortadoğu'da demokratik kalkınma için 26 Kasım 2022'de Berlin'de mitingde buluşalım” diye belirtildi.

Gelin gücümüzü gösterelim!

Riseup4Rojava ise, PKK yasağının kendi ülkelerinde Alman silahlarıyla sürdürülen savaşa karşı savaşanları kriminalize ettiğini belirterek şunları kaydetti: “Yasağın ilk kurbanı Hannover’de 30 Haziran 1994’te bayrak asarken katledilen Halim Dener oldu. Dünyanın her yerinde devrimciler hala ‘terörist’ olarak suçlanıyor ve 129a/b prosedürleri yayılıyor. 29 yıl çok fazla barışın önünü açmak için yasak kaldırılmalı. Gelin Berlin’de çok olduğumuzu kriminalizasyondan korkmadığımızı gösterelim.”

 Yasak baskı sebebi

Yasağın Almanya’da yaşayan Kürtlerin demokratik haklarını engellediğini söyleyen Azadî Hukuk Bürosu, “Yasak yüzünden iltica edenler sınır dışı edildi, Alman vatandaşlık hakkı verilmedi. Almanya cezaevlerinde şu an 8 Kürt tutuklu. 2010 yılında yürürlüğe giren 129/b yasası ile dernekler basıldı, yargılama, gözaltılar yaşandı.  Tutuklamalar oldu” diyerek yasağın yarattığı tahribatlara dikkat çekti.

Devlet şiddeti ile mücadele

Uluslararası adaletsizliklerin en çok gençleri etkilediğini söyleyen Kızıl Feminist Gençlik, “Özellikle kadınların devrimlerin öncüsü olduğu bu süreçte enternasyonalist genç kadınlar olarak devrimci mücadeleyle dayanışma göstereceğiz. Kürt halkına karşı yürütülen savaş Almanya gibi emperyal güçlerin yardımı ile devam ediyor. Tüm devrimci şehitler, siyasi tutsaklar ve bu yasağın tehdit ettiği herkes için, PKK yasağına, Alman devletinin şiddetine karşı mücadele etmek bizim görevimizdir” dedi. 

Yasağa karşı kartpostal

3. Aktion. Welt Saar ve Saarland Mülteci Konseyi, Alman PKK yasağına karşı ülke çapında bir kartpostal kampanyası başlatarak "29 yıllık taciz ve kriminalizasyon yeter!” diyecek. Kampanya kapsamında bu kartlar 24 Kasım’da haftalık Jungle World gazetesine 11 bin ve 26 Kasım’da günlük gazetesi TAZ’ın Berlin baskısında da 50 bin okuyucuya ulaşacak.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.