Kürt düşmanlığı üzerinden politikalar yürüten AKP/Saray rejimi, Kürt halkının kazanımlarını doğrudan veya dolaylı olarak hedef almaya devam ediyor. Rojava'ya sürekli olarak saldıran AKP, bununla da yetinmeyerek insanlık düşmanı DAİŞ çetelerini apaçık desteklemekten de geri durmuyor. 

Rojava'da YPG ve YPJ öncülüğünde Suriye Demokratik Güçleri'nin (QSD) Minbic'i özgürleştirme kapsamında başlattığı operasyonla beraber, AKP/Saray rejimi de DAİŞ işgali altında bulunan Cerablus kentindeki çetelere, Antep'in Kargamış ile Nizip ve Urfa'nın Birecik ilçeleri üzerinden DAİŞ'E üye ve lojistik destek sağlamak için adeta seferber olmuş durumda. Bu şekilde  Minbic'in düşmesini geciktirmeyi ve Cerablus'a dönme ihtimali yüksek olan QSD operasyonuna karşı koymayı amaçlıyor.


Nefes borusu Mirkelam Tesisleri!

Yerel kaynaklardan elde edilen bilgilere göre; Urfa'nın Birecik ilçesi Karşıyaka Mahallesi'nde bulunan Mirkelam Tesisleri, çete üyelerinin barındırıldığı ve ve sınırın karşı yakasında bulunan Cerablus'a lojistik ve eleman aktarıldığı bir karargah olarak kullanılıyor. Fırat Nehri kıyısında bulunan ve güney cephesinin Antep-Urfa, kuzey cephesinin ise sazlık ve ağaçlık alana açıldığı tesislerde karşılaşılan DAİŞ görünümlü kişiler ise tesislerin ne amaçla kullanıldığını gözler önüne seriyor. 

Fırat Nehri üzerinde kurulan Birecik köprüsünün hemen bitişiğinde yer alan Mirkelam Tesisleri'nin önünde, çete üyeleri ve lojistik desteğin geçişini sağlamak için bir polis noktası oluşturuldu. Tesislerin bitişiğinde yer alan petrol ofisinde akaryakıt ikmali yapan müşterilerin de buranın bir karargah olarak kullanıldığına şahit olması da AKP/Saray rejiminin kontrollü bir şekilde DAİŞ'e verdiği desteği bir kez daha kanıtlıyor.


İkmal merkezi

Adını vermek istemeyen bir görgü tanığı petrolden akaryakıt alırken, Mirkelam Tesisleri'nin önünde zırhlı akrep tipi araçların eskortluk ettiği uzun sakallı 8-10 kişinin buradan alınarak sınır hattına taşındığını anlattı. Görgü tanığı, sözkonusu kişilerin tesislerin kuzey cephesine açılan kapı tarafındaki ağaçlık ve sazlık alandan giriş çıkış yaptığını kaydederek, bu kişilerin DAİŞ çete üyesi olduğunu ve Cerablus tarafına polis tarafından götürüldüklerini söyledi. Bu kişiler için yoğun polisiye önlemlerinin de alındığını sözlerine ekleyen kaynak, bahsi geçen kişilerin olası Cerablus operasyonu ihtimaliyle oraya konumlandırılan kişiler olduğunu ifade etti.


Mahmut Mirkelam!

Bahsi geçen Mirkelam Tesisleri'nin sahibi olan Aydın Mirkelam ve oğlu Mahmut Mirkelam'ın AKP/Saray ile olan ilişkileri ise Urfa ve Antep yerlileri tarafından alenen biliniyor. Zamanında JİTEM gibi karanlık yapılanmalarla işbirliği içerisinde hareket ettiği bilinen Aydın Mirkelam, tesislerini de DAİŞ çetelerine verdiği destekle bilinen AKP/Saray rejiminin kullanımına açtığı yerel kaynaklarca açıkça ifade ediliyor.


Kargamış-Fırat arası gizli geçiş kapısı

DAİŞ çetelerinin Cerablus bölgesine Urfa ve Antep sınırı arasından yoğun geçişi ve lojistik akışı sık sık kamuoyunda yer aldı. Antep'in Kargamış ilçesi ile Cerablus arasındaki sınır kapısının Fırat Nehri yakasında askeri ve lojistik geçişleri için gizli bir kapının oluşturulduğu biliniyor. Kürt güçlerinin ilerlemesini engellemek için açıktan DAİŞ çetelerini desteklemeye devam eden AKP/Saray rejimi, böylelikle sınır hattını insanlık düşmanı çetelere peşkeş çekmeyi sürdürüyor.


FERAT BOTAN/ANF/RIHA






Hatay’da çetelere kamp!


QSD'nin Minbic-Reqa operasyonları ardından Türkiye sınır hattına sıkışarak Suriye ile olan bağları kopma aşamasına gelen çetelerin yardımına yine Türkiye koştu. Sınır hattına sıkışan El Nusra ve Ahrar uş-Şam gibi çete örgütleri, kendi kamplarında rahat bir şekilde silahlı eğitim alamaz duruma gelirken, eğitim alanlarını Hatay'a kaydırdı. 

Reyhanlı'ya bağlı Yeşilova Mahallesi'nde bulunan eski bir taş ocağını eğitim arazisi haline getirdiği belirtilen çetelerin, örgüte katılan yeni üyeleri, burada silahlı eğitimden geçirdikten sonra Suriye'ye götürdükleri ifade edildi. Taş ocağı etrafında görülen hedef tahtaları iddiaları güçlendirirken, hedef tahtalarının üzerinde yüzlerce kurşunun olduğu görülüyor. 


'Silah eğitimi polisten'

Taş ocağı içinde kurulan atış poligonlarında atış talimlerinin yapıldığını belirten ve güvenlik nedeniyle ismini açıklamayan Yeşilova Mahallesi'nden bir yurttaş, daha çok öğleden sonra ve akşam saatlerinde silah eğitimlerinin verildiğini söyledi. Çetelere eğitimin özel hareket polisleri tarafından verildiğini aktaran yurttaş, "Akşam üzeri saat 18.00 sularından akrep diye tabir edilen 4 ya da 5 adet zırhlı araç taş ocağına geliyor. Her araçta en az 5 polis bulunuyor. Saat 21.00 civarına kadar silah ve yakın dövüş eğitimi verildikten sonra oradan ayrılıyorlar" dedi. 


'Talim veriyoruz, endişelenmeyin'

Bu eğitimin haftanın 3 günü yapıldığını belirten yurttaş, bazen çok fazla silah sesi geldiğini, dışarı baktıklarında ise polis giyimli kişilerin "Silah talimi veriyoruz endişelenmeyin" dediğini aktardı. Özellikle QSD'nin başlattığı Minbic-Rakka operasyonunun ardından sınırda çok fazla hareketliliğin yaşandığını aktaran yurttaş, kendi evlerinde dahi can güvenliklerinin olmadığını söyledi. 



ERDOÐAN ALAYUMAT/DİHA/HATAY