Polis G’yi aklama seferberliği

  • Polis Savaş G. zırhlı araçla 51 yaşındaki Suphiye Yakut’a çarparak yaraladı. Bilirkişi ve Adli Tıp, polisi yüzde 100 kusurlu buldu. Katil polis, 12 duruşmaya da katılmadı.
  •  Son duruşmada hakim değişti ve soruşturma izni istedi, savcı ceza talebini geri çekti. Kaymakamlık soruşturma izni vermedi ve yargılama durduruldu. İtirazın sonucu bekleniyor.

 AHMET KANBAL/FETHİ BALAMAN - MA/MARDİN

Suphiye Yakut’a çarpan zırhlı araç sürücüsü polis Savaş G. hakkında ceza isteyen savcılık, hakimin değişmesiyle ceza talebinden vazgeçti. Kaymakamlığın soruşturma izni vermemesi gerekçesiyle yargılama da durduruldu. 

Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı Bahçebaşı Mahallesi’nde, 22 Nisan 2018’de zırhlı aracın çarptığı Suphiye Yakut (51) sakat kaldı. Yakut’un yaralanmasına neden olan zırhlı araç sürücüsü polis Savaş G. hakkında “taksirle yaralama” suçundan dava açıldı. 12 duruşma görülen davada, hazırlanan bilirkişi raporunda Savaş G.’nin ”tamamen kusurlu” olduğu, ”dikkatsiz manevra yaptığı” belirtildi. 

Savcılık cezadan vazgeçti

Savcı, bilirkişi raporu kapsamında polis Savaş G.’nin cezalandırılması yönünde mütalaa sundu. Davanın 12. duruşmasında Dargeçit Asliye Ceza Mahkemesi’nin hakimi değişti. Hakim, dosyayı incelemek üzere duruşmayı erteledi. 8 Nisan 2021’de görülen duruşmada savcı daha önce cezalandırma yönündeki mütalaasını geri çekti. Savcı, polis Savaş G.’nin yargılanmasının Dargeçit Kaymakamlığı’nın iznine tabi olduğu gerekçesiyle soruşturma izni talep edilmesini istedi.

Yargılama durdu

Atanan mahkeme hakimi de polis Savaş G. hakkında Dargeçit Kaymakamlığı’ndan soruşturma izni alınmadığı gerekçesiyle yargılamayı durdurdu. Mahkeme, kaymakamlığa soruşturma izni verilmesi talebiyle müzekkere yazdı. Ancak kaymakamlık soruşturma izni vermedi. Bunun üzerine dosyada yargılama askıya alındı. 

İzin verilmemesine…

Kaymakamlık ilgili yazısında İlçe Emniyet Amirliği tarafından görevlendirilen Komiser Yardımcısı M.D.D. tarafından hazırlanan ön inceleme raporunu gerekçe gösterdi. Polis Savaş G.’nin olayın yaşanmasında kastı olmadığı ileri sürülen rapora atıfta bulunan Kaymakamlık, şu ifadelere yer verdi: ”Dargeçit Kaymakamlığı tarafından Ön İncelemeci olarak görevlendirilen İlçe Emniyet Amirliği’nde görevli Komiser Yrd. M.D.D.’nin Kazanın oluş şekli, çarpma noktası, alınan ifadeler ve kaza yeri tespit tutanağından varılan sonuca göre Polis Memuru Savaş G. hakkında 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanunu uyarınca Soruşturma İzni Verilmemesi yönünde görüş ve kanaatini belirtmiştir. Yukarıdaki yapılan değerlendirmeler ve ifadeler doğrultusunda Dargeçit İlçe Emniyet Amirliği’nde olay tarihinde görev yapan polis memuru Savaş G. hakkında ‘Taksirle bir kişinin yaralanmasına sebep olma’ suçlamasında herhangi bir kasta rastlanmadığından 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanunun 6. Maddesi gereğince ön inceleme yapılan kamu görevlisi Savaş G. hakkında soruşturma izni verilmemesine...”

Duruşmalara bile katılmadı

Aile avukatı Tahir Demir, bölgede tehlike saçan zırhlı aracın müvekkiline çarptığı günden bu yana hukuk mücadelesi verdiklerini belirterek, “2018’de aracın çarpması ile müvekkilim yaralandı. Kazadan sonra savcılık ile irtibata geçip suç duyurusunda bulunduk. Savcılık polisin ceza alması yönünde bir karar aldı ve iddianameyi Dargeçit Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. 12 duruşma boyunca sanık duruşmada hazır edilemedi. Sürekli bir bahane üretildi” dedi.  

Aslında yüzde 100 kusurlu

Kazaya ilişkin rapor taleplerinin kabul edildiğini kaydeden Tahir,  şunları söyledi: “Mardin ili uzman trafik bilirkişinin verdiği raporda zırhlı aracı kullanan polisin yüzde 100 kusurlu olduğu belirtildi. Adli Tıp Kurumu Başkanlığı da bu yönde bir karar verdi. Kurum polisi yüzde 100 kusurlu bulurken, müvekkilimi ise kusursuz buldu. Ancak davanın 12. duruşmasında her şey değişti. Dava şu anda durmuş durumda.”

Kararın iptila için başvuru

Davanın durdurulması kararına karşın Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’ne ”Soruşturma izninin verilmemesi kararının iptali” yönünde başvuruda bulundukları bilgisini paylaşan Demir, “Dosya hakkında durma kararı verilmiş. Bu karar nihai bir karar değil. Bölge İdare Mahkemesi soruşturma izni verilmemesi kararını iptalini kabul ederse dosya kaldığı yerden devam edecek” şeklinde konuştu. Bölge İdare Mahkemesi’nin itirazı kabul etmemesi durumunda sanık polisin cezasız kalacağını ifade eden Demir, ”İki tane yüzde 100 kusurlu olduğu yönünde rapora rağmen polis memuru ceza almamış olacak” dedi. 

Bölge Adliye Mahkemesi’nin suçu “Görev suçu” kapsamına alabileceğini söyleyen Demir, ”Ancak iddianame de ‘taksirle öldürme’ diye geçiyor. Mahkeme karar vermeden durduruldu. Yani biz ceza almasını beklerken, davanın durdurulması kararı çıktı” diye konuştu.

Tehlikeli bir karar

Soruşturma iznin verilmemesinin bölge halkı için büyük bir tehlike olduğunu kaydeden Demir, şunları ekledi: “Bölge kentlerin hepsinde yoğun bir zırhı araç hareketliği var. Yollarda, mahallelerde neredeyse her yerde bu yoğunluk hali mevcuttur. Zırhlı araç kontrolsüz bir şekilde yola çıkıp kazaya yol açtığında ‘Amirim zaten soruşturma izin vermez’ rahatlığı içinde olur ve istediği gibi davranır. Ceza alamayacağını bildiği için rahat davranır. Son dönemlerde buna benzer çok olay oluyor. Soruşturma izni verilmeyince de olayın üstü kapatılıyor.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.