Polis marifetiyle hileler

  • Oy sayımında yaşanan hileler, önce sandık başlarında hayata geçirildi. Oyların kullanıldığı okullarda görevli olan polisler, adliyeden verilen 'Belge142' denilen yazıyla oylarını isimlerinin listede olmayan sandıklarda kullandı.

YILMAZ KAYA/AMED

Oy sayımında yaşanan hileler, önce sandık başlarında hayata geçirildi. Oyların kullanıldığı okullarda görevli olan polisler, adliyeden verilen 'Belge142' denilen yazıyla oylarını isimlerinin listede olmayan sandıklarda kullandı. Yasal olarak kimliğini ibraz edip oyunu kullanan polislerin bu belgeyi sandık başkanına teslim etmesi gerekirken, bu belgeler teslim edilmedi. Oyunu kullanan polis, teslim etmediği bu belgeyle başka seçim sandığına giderek mükerrer oy kullandı. Partilerin itirazları birçok yerde tutanak altına alınarak İlçe Seçim Kurulu'na iletildi. 

Şırnak, Mardin, Amed, Urfa kent merkezlerinde yaşanan seçim ihlallerinde biri de seçim mahallinin güvenliği için okullarda bulunan polisler tarafından 'belge' ile yapıldı. Seçim yasası uyarınca, seçim günü görevlendirilen bina sorumlusu, kolluk güçleri, ulaşım görevlileri gibi kişilere oy kullanmaları için "142 No'lu belge" veriliyor. Seçmen listesinde adı olmadığı halde görevli kişiler, bu belgeyle oy kullanabiliyor. Oyunu kullanan görevli, daha sonra bu belgeyi sandık başkanına teslim etmek zorunda.

600 bin güvenlik görevlisi

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2022 yılı verilerine göre; 286 bin 880 polis, 28 bin 773 bekçi görev yapıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise seçimden hemen önce yapmış olduğu açıklamada, sandıkların güvenliği için 600 bin güvenlik görevlisinin görevlendirildiğini açıklamıştı. Bu sayıya köy korucuları da dahil. Seçim güvenliği için görevlendirilen bunların tamamına 'Belge 142' verildi. 

Tutanaklarla tespit edildi

Amed, Mardin, Urfa, Şırnak gibi kentlerde seçimlerin kullanıldığı okullarda görevli polislerin 'Belge 142' ile oy kullandıktan sonra bu belgeyi sandık başkanına teslim etmedikleri tespit edildi. Oyunu kullanan ve 'seçimler ikinci tura kalırsa, bu belge yine bize lazım olacak' diyerek belgeyi teslim etmeyen polisler hakkında tutanak tutuldu. Tutunağa rağmen belgeyi teslim etmeyen polisler, başka seçim mahalline giderek burada da oylarını kullandı. Muhalefet partilerinin sandık görevlileri ve müşahitleri bu usulsüzlüğü, il barolarına bildirdi, aynı şekilde İlçe Seçim Kurulları'na da şikayette bulundu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.