Almanya’da İçişleri Bakanlığı ve bazı eyaletlerin yasağına rağmen yerel mahkemeler YPG bayrağının ‘suç’ olmadığına karar veriyorlar. Gelsenkirchen’deki yerel mahkeme Alman aktivist Monika Gärtner-Engel’in davasında beraat karar verdi.
Nordrhein Westfalen Eyaleti (NRW)’de bulunan Gelsenkirchen kentinde 20 Mart 2018 günü Türk devletinin ve çetelerinin Efrîn’e yönelik işgalini protesto etmek için bir gösteri düzenlenmişti. Almanların da katıldığı protestoda Efrîn halkının direnişine destek vermek için Alman aktivist Monika Gärtner-Engel, YPG bayrağını açmıştı.Polis ise YPG bayrağının açılmasının ‘suç’ olduğunu öne sürerek gösteriye saldırmış ve YPG bayrağına el koymuştu.
Daha sonra ise Essen savcılığı Gärtner-Engel hakkında soruşturma açılmıştı. Savcılık YPG bayrağının açılmasının ‘suç’ olduğunu savunarak, Gärtner-Engel’in 200 Euro para cezasına çarpıtılmasını talep etmişti.
Ancak Gelsenkirchen kentindeki yerel mahkeme önceki gün gerçekleşen duruşmada Gärtner-Engel’in YPG bayrağı açarak hiçbir suç işlemediğini belirterek, beratına karar verdi.
Suç duyurusunda bulunacak
Monika Gärtner-Engel Mahkemenin beraat kararının ardından Gelsenkirchen emniyet yetkililerine yönelik izinli bir gösteriye müdahale ettikleri için suç duyurusunda bulundu.
Daha önce de birçok yerel mahkeme YPG bayraklarının taşınmasının ‘suç’ olmadığına karar vermişlerdi. Mart ayında Aachen Sulh Mahkemesi de sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki bir sayfasında YPG bayrağı paylaştığı için hakkında soruşturma açılan bir Kürdistanlının davasında polisi haksız bulmuştu.
Aynı şekilde Frankfurt ve Berlin’deki yerel mahkemeler, Almanya’da 2 Mart 2017 yılından bu yana yasak kapsamında değerlendirilen PYD, YPG ve YPJ bayrağının taşınabileceğini bildirmişlerdi.
Almanya’da İçişleri Bakanlığı, 2 Mart 2017 günü eyaletlere gönderdiği bir genelge ile aralarında PYD, YPG ve YPJ’nin de bulunduğu çok sayıda Kürt parti ve kuruluşun bayrak/flamalarının yasaklanmasını talep etmişti.
KÖLN