Polisle uyuşturucu ağı

Uyuşturucu

Uyuşturucu

  • Dêrik’te uyuşturucuya bulaştırılan gençler, satıcı olan kişilerin bazı polis ve bekçilerle birlikte çalıştığını söyledi. 

Mêrdîn'in Dêrik ilçesi uyuşturucu kullanımının artış gösterdiği kentlerden biri. Kimi dönemlerde Emniyet tarafından "şüpheliler yakalandı" şeklinde açıklamalar yapılsa da kentteki uyuşturucu trafiği bitmek bilmiyor. Kent sakinleri en son geçen yılın Temmuz ayında uyuşturucu kullanımına tepki gösterdi ve günlerce nöbet tuttu. Eylem sonrası, uyuşturucu satıcıları mahalleleri terk etmek zorunda kaldı. Kısa bir süre sonra ilçenin farklı noktalarında yeniden uyuşturucu satımı başladı.

MA’nın kentteki uyuşturucu trafiğine dair konuştuğu gençler, konuya dair çarpıcı bilgiler paylaştı. Güvenlik gerekçesiyle isimleri Yılmaz ve Adil olarak kodlanan gençler, uyuşturucu satışında bazı polis ve bekçilerin işin içinde olduğuna işaret etti. Yılmaz, bir arkadaşı vasıtasıyla “buz” olarak nitelendirdiği metamfetamine başladığını aktardı. Daha sonra D.Y. adlı bir kişiyle tanıştığını ve kendisine metamfetamin bedava verildiğini söyleyen Yılmaz, "D.Y. bu maddeyi başka kentlerden getiriyordu. Kontrol noktasında durdurulmadan rahatlıkla uyuşturucuyu Derik’e getirip satışını yapıyordu. Derik Emniyet Müdürlüğünde görev yapan Savaş isimli polis (Söz konusu isimde bir polisin yakın bir zamanda tayininin başka bir kente çıktığı öğrenildi) ile D.Y. farklı zamanlarda mesajlar ile irtibat halindeydiler. Savaş isimli polis, D.Y.’yi yönlendiriyordu” şeklinde konuştu. 

Uyuşturucudan sonra fuhuş

Yılmaz, ilçede uyuşturucu satışı yapan bir diğer ismin de O.D. olduğunu kaydetti. Yılmaz, söz konusu kişilerin ilçede iki genç kadını önce uyuşturucuya alıştırdığı ve sonrasında fuhuşa sürüklediğini anlattı. Fuhuşa sürüklenen kadınlar ile uyuşturucuya alıştırılan gençlerin bir araya getirilerek çıplak bir şekilde videolarının alındığını belirten Yılmaz, gençlerin uyuşturucu ve fuhuş bataklığına çekilerek, her isteneni yapmaya mecburi bırakıldığını söyledi. 

Yılmaz, Derik İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli olan ancak ismini bilmediği bir bekçinin de D.Y. ve O.D. adlı kişilerle birlikte hareket ettiğini aktardı.

Hırsızlığı da teşvik

Adil de benzer iddialarda bulundu. Adil, O.D.nin kendisine ilk başlarda kullanması için bedava bir şekilde metamfetamin verdiğini ve sonrasında satmaya başladığını söyledi. Adil, O.D. isimli şahsa ulaşamadıklarında metamfetamini H.Y. isimli şahıstan aldıklarını ifade etti. Adil, "Bağımlı olduğumuz için uyuşturucuyu satın alamadığımızda O.D., motosiklet, jant ve lastik hırsızlığı yapmamızı istiyordu. Bu şekilde dört ay boyunca yoğun bir şekilde metamfetamin alabildik" dedi. 

Şu an uyuşturucu kullanmadığını söyleyen Adil, O.D. isimli şahsın kiralık araçla Amed’den haftada bir defa uyuşturucu madde getirdiğini ve hiçbir kontrol noktasında durdurulmadığını kaydetti. MARDİN

 

*****

HEDEP Çanakkale Gençlik Meclisi üyesi Mahsum Koca

Futbol turnuvasına polis engeli

Gençlik Meclisi’nin düzenlemek istediği futbol turnuvası, polislerin halı saha sahiplerini tehdit etmesi sonucu yapılamadı.  Adı Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) olarak değiştirilen Yeşil Sol Parti’nin Gençlik Meclisi, Kurdistan ve Türkiye kentlerindeki özel savaş politikalarına karşı 24 Ağustos’ta “Li dijî şerê taybet têkoşîneke bi heybet (Özel savaşa karşı görkemli bir mücadele)” kampanyası başlattı. Kampanyanın amacı ise gençleri tecride, fuhuşa, uyuşturucuya ve bireysel silahlanmaya karşı mücadele etmeye teşvik etmek ve bu anlamda farkındalık yaratmak. Gençlik Meclisi, bu kapsamda birçok yerde futbol turnuvası, piknik, şölen gibi çeşitli etkinlikler düzenleyerek gençlerle bir araya geldi.

Bu kapsamda Yeşil Sol Parti Çanakkale Gençlik Meclisi de Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Ozan Yıldız’ın anısına bir futbol turnuvası düzenlemek istedi. Turnuva polisin gengellemeleri nedeniyle 15 Ekim’de iptal edildi. 

MA’de Ömer İbrahimoğlu’na konuşan HEDEP Çanakkale Gençlik Meclisi üyesi Mahsum Koca, turnuvayı polis baskı nedeniyle iptal etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Koca, tanıdık olan bir halı saha ile görüştüklerini ve halı sahanın sahibi ile anlaştıklarını ifade etti. Turnuvaya bir gün kala halı sahanın sahibi tarafından arandıklarını ve halı saha sahibinin “Maçı iptal ettik” dediğini aktaran Koca, bunun üzerine kendilerinin halı saha sahibi ile görüşmeye gittiklerini kaydetti. Koca, şöyle devam etti: “Halı saha sahibi defalarca polis tarafından arandığını, tehdit edildiğini ve bu sebeple veremeyeceğini söyledi. Hemen aynı gün başka bir halı sahayı aradık. Bir halı saha maçı yapacağımızı söyledik. Turnuvadan bahsetmedik ve maç için sahaya gittik. Başlamamıza 10 dakika kala hiçbir sebep sunulmadan sahayı kapatacaklarını söyleyip elektrikleri üzerimize kapadılar. Biz çıkmayınca polisler arandı ve onlarca ekip gelip bizlere sözlü ve fiziki müdahalede bulunmak istedi. Birkaç gün sonra iki arkadaşımızı gözaltına alıp akşama doğru bıraktılar.”

Çanakkale’deki bütün halı sahaları aradıklarını söyleyen Koca, bütün halı saha sahiplerinin polislerce bilgilendirildiğini belirtti. Bütün halı saha sahiplerinin farklı gerekçeler sunarak, kendilerine yer vermediklerini vurgulayan Koca, “Hepsinin bir şekilde turnuvadan haberleri vardı. Gerekçeler sunarak sahalarını bize vermediler. Bizler de alternatif etkinlikleri örgütleme kararı alarak turnuvayı bitirdik” şeklinde konuştu.

Koca, bu yapılanların da bir özel savaş taktiği olduğunu vurgulayarak, “Özel savaştan kastımız da tam olarak budur. Bir yandan Kürt kazanımları, değerleri her gün bombalanırken, diğer yandan Çanakkale gibi bir yerde bile Kürt gençlerinin bir araya gelmeleri, onları korkutuyor. Bizi engellemeye çalışılıyorlar. Tabii ki bizler korkmadığımız gibi bu baskılara ve sindirme politikalarına karşı çıkacağız” dedi. ÇANAKKALE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.