Putin: Silahlar kullanmak için

Dünya Haberleri —

Vladimir Putin

Vladimir Putin

  • Finlandiya sınırına asker konuşlandıracaklarını açıklayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Nükleer savaşa gerek yok ama teknik olarak hazırız” dedi.

Rusya’da 15-17 Mart tarihlerinde yapılacak olan seçim öncesinde basınına kapsamlı açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’nın nükleer savaş senaryosu konusunda "acele etmediğini" belirtti. Ukrayna'da nükleer silah kullanımına gerek görmediğini söyledi. Putin, “ülkenin nükleer bir savaşa gerçekten hazır olup olmadığı?” yolundaki bir soru üzerine "Askeri ve teknik açıdan bakıldığında elbette hazırız" dedi.

Bu gerekli değil ama

Rusya Devlet Başkanı, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine sert tepki gösterdi, Finlandiya sınırına asker konuşlandıracaklarını açıkladı. İki ülkenin NATO'ya katılmasını "anlamsız bir adım" olarak nitelendiren Putin, nükleer savaş tehdidini bir kez daha yineledi. Putin, "Rusya'nın varlığı tehdit edilirse nükleer silah kullanmaya hazır olduklarını" açıkladı. "Silahlar onları kullanmak için var ve bizim ortaya koyduğumuz kendi prensiplerimiz var." diyen Putin, "Nükleer savaşa gerek yok, ama olursa buna teknik olarak hazırız." dedi. ABD'nin nükleer testleri yapması durumunda Rusya'nın da aynısını yapabileceğini ifade eden Putin, "Bu gerekli değil... hala bunun hakkında düşünmemiz gerekiyor ama aynısını yapabileceğimizi de göz ardı etmiyorum" dedi.

Putin, Rusya'nın Şubat 2022'den bu yana çatışmaların sürdüğü Ukrayna'da hiçbir zaman nükleer silah kullanma ihtiyacıyla karşılaşmadığını söyledi. Putin, "Kitle imha silahlarını neden kullanmamız gerekiyor? Hiçbir zaman böyle bir ihtiyaç olmadı" dedi. Rusya'nın Ukrayna konusunda ciddi görüşmelere hazır olduğunu kaydeden Putin, "Rusya, Ukrayna konusunda müzakerelere hazır, ancak bu müzakereler gerçekliğe dayanmalı.” ifadesini kullandı. MOSKOVA

 

* * *

İran’a yaptırım sinyali

Avrupa Birliği (AB) İran’ı, Rusya’ya balistik füze tedarik etmeye devam etmesi halinde ek ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Strasbourg’daki Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen genel kurul oturumundaki konuşmasında, “İran’ın Rusya’ya balistik füze sağlaması halinde ek yaptırımlarla karşılık vermeye hazırız” dedi. Liderlerin, 21-22 Mart tarihleri arasında Brüksel’de bir araya geleceği AB zirvesinin gündeminde, İran’ın Rusya’yı balistik füzeler de dahil olmak üzere silah sevkiyatı yapmaktan caydıracak yeni ve geniş önlemler konusu yer alacak.

Avrupa zirvesinin sonuç taslaklarında, “İran’ın Ukrayna’ya karşı kullanılmak üzere balistik füzeler ve ilgili teknolojiyi Rusya’ya aktarabileceği yönündeki haberler oldukça endişe verici. AB, İran’a karşı yeni ve önemli tedbirler de dahil olmak üzere, uluslararası ortaklarıyla hızlı ve koordineli bir şekilde yanıt vermeye hazırdır” ifadeleri yer alıyor.

ABD, dün Bahreyn ile koordineli olarak, Bahreyn merkezli, ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlanan, İran bağlantılı El Aştar Tugayları’na yardım eden dört kişiye yaptırım uyguladı. Yaptırım uygulama kararı alınanalar İran’da bulunduğu için bir uygulama şansı yok. STRASBOURG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.