Putin’in planı ne?

Dünya Haberleri —

.

.

  • Putin’in Ukrayna planına dair 3 seçenek üzerinde duruluyor. Analistlere göre; ilk seçenek Donetsk ve Luhansk’ın bağlı olduğu Donbass’ın güvenli hale getirilmesi. İkinci seçenek Kırım ile Donbass’ın birleştirilmesi. Üçüncü seçenek ise Kiev dahil Ukrayna’nın komple işgal edilmesi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna planı tam olarak bilinmiyor ancak 3 seçenek üzerinde konuşuluyor. Reuters’ın analizine göre; birinci seçenek, Rusya’nın bağımsızlığını tanıdığı Donetsk ve Luhansk’ı “güvenli bölge” haline getirmeyle yetineceği. Rusya’ya dair analizleriyle tanınan Yazar Tim Ripley, Putin'in bu noktada duracağını ve ilerlemeyeceğini söylüyor. Bir sonraki adımın daha fazla toprak alma girişimi olmayacağını düşünen Ripley, Rusya'nın Karadeniz'deki Ukrayna limanlarının denizden ablukaya alınmasına benzeyen bir yöntemi hayata geçirmesinin Putin'in planı için yeterli olabileceğini söylüyor. 

Kırım ile Donbass birleştirilecek

İkinci seçenek ise liman kenti Mariupol alınarak Kırım ile Donbass’ın karadan birleştirilmesi. Bu stratejik hedef ayrıca Moskova'ya Azak Denizi kıyıları üzerinde güvenli bir yönetim imkanı verecek. Bu adımın dünya çapında güçlü yaptırımları beraberinde getireceği ve Rusya'nın bundan sınırlı stratejik fayda sağlayabileceği belirtiliyor. 

Büyük ölçekli işgal de mümkün

Üçüncü seçenek de Rusya'nın Kiev'i ve tüm Ukrayna'yı ele geçirmek için çok daha büyük bir operasyon yapma olasılığı. Guardian gazetesi muhabiri, yazar Shaun Walker, “Putin'in Ukrayna'nın doğusundan bir ısırık almaktan ve halihazırda fiilen yönettiği toprakları resmi olarak almaktan çok daha fazlasını düşünüyor olması mümkün” diyor.

HABER MERKEZİ

Ukrayna’da olası savaşa hazırlık

Ukrayna, Rusya’nın hamlesine karşılık seferberlik ve OHAL ilan etti.

BM, ABD ve AB’den gelen “masaya dön” çağrılarına karşılık Putin, “Rusya'nın çıkarları ve vatandaşlarının güvenliği müzakereye açık değil” diyor. Putin, Rusya'nın güvenlik endişelerine karşı garanti verilmemesini de eleştiriyor. Rusya, NATO'nun doğuya doğru genişlemesini bir tehdit olarak görerek, komşusu Ukrayna'nın ittifaka kabul edilmemesini istiyor. Rus lider, Ukrayna’ya ise krizin çözümü için 4 şart koşuyor. Bunlar arasında “NATO'dan vazgeçin, tarafsız statüyü benimseyin, silahlanmaktan, nükleer hırslarınızdan vazgeçin ve Kırım'ın ilhakını tanıyın” da var. Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi de Putin’in isteği üzerine Rus askerlerinin Donetsk ve Luhansk'a gönderilmesine onay verdi. 

Biden-Putin görüşmesi iptal

Artan gerilim nedeniyle Beyaz Saray ise ABD Başkanı Joe Biden ile Putin arasında planlanan görüşmenin iptal edildiğini açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, zirve için öncelikle tansiyonun düşürülmesi gerektiğini söyledi. Rusya ve ABD dışişleri bakanlarının bugün Cenevre’de yapması planlanan görüşmesi de iptal edildi. ABD hükümeti ayrıca Avrupa'da konuşlandırılmış birliklerinin Doğu Avrupa'ya kaydırılacağını duyurdu. 

BM ve NATO üyeleri toplandı

BM Genel Kurulu ve NATO liderleri de dün Ukrayna gündemiyle toplandı. Toplantı öncesi BM Genel Sekreteri Guterres, Rusya’nın kararını eleştirerek “Bir ülkenin birlikleri, başka bir ülkeye ait bölgelere o ülkenin izni olmadan giriyorsa, bunlar tarafsız barış gücü sayılmaz, barış gücü değildirler” dedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Rusya’ya karşı Ukrayna’yı savunacaklarını yineledi.

Yaptırımlar netleşti

Rusya'nın Donetsk ve Luhansk’in bağımsızlıklarının tanıması üzerine AB’nin yanı sıra aralarında ABD, Almanya ve İngiltere'nin bulunduğu ülkeler Rusya'ya karşı yaptırım kararı aldı. Almanya, Kuzey Akım 2 projesini durdurdu. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev’in bu yaptırıma yanıtı ise “Avrupa'nın doğalgaza 2 bin Euro ödeyeceği bir dünyaya hoş geldiniz” şeklinde oldu. Zira Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri doğalgaz tedarikinde Rusya’ya bağımlı. AB ise Duma üyelerine, askeri sorumlulara ve bazı Rus bankalarına yaptırım uygulayacaklarını açıkladı. İngiltere de 5 Rus bankası ile 3 kişiye yaptırım uygulanacağını duyurdu. Yaptırım uygulanacak bankalar Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank ve Black Sea Bank. Kişiler ise Gennady Timçenko, Boris Rotenberg ve Igor Rotenberg. Yaptırım uygulanan kişilerin mal varlıkları donduruldu. Ayrıca, ülkeye girişleri yasaklanan isimlerle kimse iş ilişkisine de giremeyecek. 

ABD’nin paketi etkisiz

ABD’nin yaptırımların hedefinde ise Rusya’nın 2 büyük bankası Vnesheconombank (VEB) ve Promsvyazbank (PSB) ile 42 iştiraki ve 5 kişi var. Ancak ABD’nin yaptırım paketi Almanya ve İngiltere’ninkilerle kıyaslanamayacak kadar zayıf ve etkisiz bulundu. Öyle ki Biden yaptımlara dair konuşurken Rus rublesi yükselişe geçti. Yorumlarda da “Benzer yaptırımlar zaten önceden vardı. 750 civarında Rus, ABD’nin yaptırım listesinde, 5 kişi daha artsa ne değişir” diye soruldu. 

Ukrayna’da seferberlik ve OHAL

Rusya’nın hamleleri sonrası Ukrayna’da ise seferberlik ilan edilerek, yedek askerler göreve çağrıldı. Dün de ülke genelinde Donetsk ve Luhansk bölgeleri hariç 30 günlük olağanüstü hal ilan edilmesi kararı alındı. Ukrayna ayrıca Rusya’daki vatandaşlarından ise bu ülkeyi derhal terk etmesini istedi. 

Zelenskiy'e istifa çağrısı

Öte yandan Ukrayna parlamentosundaki muhalefet ittifakı Yaşam İçin Muhalefet Platformu, “Politikacıların korkaklığının, hırslarının ve sorumsuzluğunun bedelini halk ödememeli" diyerek Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'i istifaya çağırdı. 

ABD benzine ateş döküyor

Çin ise Ukrayna’yı silahlandıran ABD’yi “benzine ateş dökmekle” suçladı. Konuya dair açıklama dün Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying’den geldi. Sözcü ayrıca yaptırımların sorunları çözmeyeceğini vurguladı. Çin, Pazartesi günü yaptığı açıklamada daha dengeli bir tavır izleyerek, Ukrayna krizinde taraflara itidal tavsiye etmiş ve sorunun diyalog ve müzakere yoluyla çözülmesi çağrısında bulunmuştu. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.