Qers’te iptal için başvuru

Kars seçim komisyonu

Kars seçim komisyonu

  • DEM Parti Qers İl Örgütü, hile ve usulsüzlüklerin yapıldığı seçimlerin iptali için İl Seçim Kurulu’na başvurdu.

AKP-MHP, 31 Mart yerel seçimlerinde birçok kente binlerce asker-polisi seçmen olarak taşıdı. Söz konusu oylarla seçmen iradesi birçok merkezde gasp edildi. 3 bin 842 taşımalı seçmen getirilerek, seçim sonuçlarının değiştirildiği kentlerden biri de Qers. Resmi olmayan sonuçlara göre; Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 13 bin 120 oy; AKP’nin de destek verdiği MHP 16 bin 384 oy aldı. Böylece taşımalı asker-polis oylarıyla belediye yönetimi MHP'ye geçti. DEM Parti, “taşımalı seçmenlerle” halkın iradesinin gasp edildiği ve hile, usulsüzlüklerin yaşandığı Qers’te seçimlerin yenilenmesi için 2 Nisan’da İlçe Seçim Kurulu’na başvuruda bulundu. İlçe Seçim Kurulu’na yapılan itiraz reddedilince İl Seçim Kurulu’na başvuru yapıldı. DEM Parti, seçimlerin yenilenmesi için verdiği dilekçede,  Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan Atatürk Ortaokulu’ndaki 18, Fevzi Çakmak Mahallesi’nde kurulan 5 sandıkta taşıma oy kullanıldığı ve bu durum seçim sonuçlarını etki ettiği gerekçesiyle seçimin iptali ve yenilenmesini istedi.

3 bin 842 asker ve polis

Kent merkezinde resmi olmayan sonuçlara göre; Qers merkezde yapılan seçimlerde MHP, 16 bin 384; DEM Parti ise 13 bin 120 oy aldı. İki parti arasındaki fark 3 bin 264 olurken, DEM Parti, kentte 3 bin 842 asker ve polisin taşındığını tespit etti. Cumhuriyet, Atatürk ve Fevzi Çakmak Ortaokulları’nda, dışarıdan getirilen asker ve polisler toplu olarak oy kullandı. Atatürk Ortaokulu’ndaki 1042 Nolu sandığa kayıtlı 120 seçmenden sadece biri dışında diğerlerinin başka kentlerin nüfusuna kayıtlı oldukları ortaya çıktı. 120 seçmenin 119’unun batı illerinde ikamet ettiği, bir kişinin ise Qers’in Qaxizman (Kağızman) ilçesine kayıtlı olduğu belirlendi.

CHP: İpotek konuldu

Seçmen iradesine dönük gaspı değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Qers İl Başkanı Onur Ulutaşdemir, usulsüzlüklere yaptıkları tüm itirazların reddedildiğini aktardı. Ulutaşdemir, “İki adreste 3 bin 501 kişi tespit ettik. Bunların T.C kimlik numaralarından tutalım ad ve soyadlarına kadar sıralı bir şekilde önce İlçe Seçim Kurulu’na ardından İl Seçim Kurulu’na itirazda bulunduk. Bir sonuç çıkmayınca parti merkezimiz Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itirazda bulundu. Daha sonra konuyla ilgili Milli Savunma Bakanı ile bir görüşme yapıldı. Yapılan tüm itiraz ve görüşmelerde bunlar kabul edilmedi.  Gerekçelerinde görevli askerlerin ‘kış tatbikatı’ olarak gösterildi” dedi.

Daha sonra da 4 bin 180 taşımalı seçmen tespit ettiklerini ifade eden Ulutaşdemir, “Bu sayı bir büyükşehir için bir şey ifade etmiyor olabilir, ancak Qers’te mevcut kullanılan 44 bin seçmenin kullandığı oyun yüzde 10’nunu oluşturuyor. Bir önceki seçimde HDP yüzde 26, MHP yüzde 24, CHP yüzde 22 oy almıştı. Aradaki farka bakıldığında yüzde 2’lik bir fark var. Şu an bakıldığında yüzde 11 gibi bir taşımalı seçmen var. Bu direk seçim sonuçlarını etkileyen bir durumdur” diye konuştu.

Kentin 30 yılını etkiler

“Burada halkın iradesine ipotek konuldu” diyen Ulutaşdemir, şöyle devam etti: “Qers’te yaşamayan seçmen, seçim için bir günlüğüne getirildi ve Qers’in 5 yılını etkileyecek şekilde oy kullandılar. Belki aynı zamanda Qers’in ileriki 30 yılı da etkilendi. Biz bunu meşru bir başkan ve meşru bir seçim olduğunu asla kabul etmeyeceğiz.”

 

* * *

İki ilçeye de itiraz

DEM Parti, 904 oyun geçersiz sayıldığı Hezro ilçesinde yeniden sayım; Stewr ilçesinde ise seçimlerin iptali için başvuruda bulundu. 

Taşımalı seçmenlerle gündeme gelen merkezlerden biri olan Amed’in Hezro (Hazro) ilçesinde resmi olmayan sonuçlara göre AKP, 4 bin 83 oy aldı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ise 3 bin 712 oy aldı. 371 oy farkının olduğu ilçede 904 oy da geçersiz sayıldı. DEM Parti, geçersiz oyların yeniden sayımı için İlçe Seçim Kurulu’na başvurdu. Ancak itiraz reddedildi. DEM Parti, bunun üzerine İl Seçim Kurulu’na başvurdu. 31 Mart'ta Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde 900 taşımalı asker-polis oy kullanmıştı. 

DEM Parti, ayrıca taşımalı seçmenlerin oy kullandığı Mêrdîn'in Stewr (Savur) ilçesinde seçimlerin iptali için başvurdu. Taşımalı 978 asker-polisin oy kullandığı ilçede, resmi olmayan sonuçlara göre AKP, 767 farkla önde görünüyor. DEM Parti, seçimlerin iptali için İlçe Seçim Kurulu'na başvurdu. Başvurunun reddedilmesi üzerine İl Seçim Kurulu'na başvuru yapıldı. 

Başvurda, Kaplan Mahallesi'nde 12 Nolu adreste 650 kişinin tek bir adreste görülmesinin yeterli delil olduğu belirtildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.