Rahim ağzı kanserine yüzde 90 çözüm 

Kadın Haberleri —

.

.

  • İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre HPV aşısı, rahim ağzı kanserini yüzde 90'a yakın önlüyor. 

Lancet isimli tıp dergisinde İngiltere’de yapılan bir araştırma yayımlandı. Yayımlanan araştırmaya göre HPV (human papillomavirus) aşısı, rahim ağzı kanserini yüzde 90'a yakın bir oranda önlüyor.

‘Etkisi çok büyük’

İngiltere’de 2008 yılında genç kadınlar üzerinde denenen aşıların incelenmesi sonucunda aşının kanserden önceki gelişimleri ve rahim ağzı kanserini yüzde 87 oranında önlediği tespit edildi.

Araştırmacılardan Prof. Peter Sasieni, "Etkisi çok büyük" yorumunda bulunurken, İngiltere Kanser Araştırma Kurumu (Cancer Research UK) da sonuçları tarihi olarak nitelendirerek aşının hayatları kurtardığının ispatlandığını aktardı.

11-13 ya arası genç kadınlara aşı oluyor

Yapılan araştırma, çeşitli virüslerden kaynaklı olarak oluşan rahim ağzı kanseri aşılama ile hastalığın tamamen ortadan kalkması hedefleniyor. Araştırmacılara göre aşılanan kişilerin daha az sıklıkta smear (rahim ağzı kanseri) testi yaptırması olasılığı da arttı. İngiltere'de 11-13 yaş arasındaki genç kadınlara aşı ücretsiz. 2019 yılından beri aşı erkek çocuklarına da uygulanıyor. Aşının ne kadar koruyuculuk sağladığı ya da bir noktada tekrar bir doz uygulanıp uygulanmaması gerektiğine dair tartışmalar ise sürüyor.

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.