
ŞEMAL HESEN/MIHEMED HESEN /ROJNEWS/RANYE
Ranya’da protesto gösterileri 6. gününde. Asayiş tarafından katledilen iki kişinin mezarı binlerce kişi tarafından ziyaret edildi. Mezarlıkta konuşan şehit babası Îsmaîl Hacî Zahir, Başûr’daki iktidar ve yöneticilerin şehitlerin hayallerini boşa çıkardığını söyledi.
Ranya’da hükümetin politikalarını protesto etmek için alanlara çıkan göstericilere polisin müdahalesi sonucunda şehit olan iki kişinin mezarına, dün kitlesel bir ziyaret yapıldı. Binlerce Ranyalı, Asayiş güçlerinin müdahalesi sonucunda şehit olan iki kişinin mezarını ziyaret edip dualar okundu.
Şehit olan Beşir İsmail Zahir’in babası Îsmaîl Hacî Zahir, Başûr’daki iktidar ve yöneticilerin şehitlerin hayallerini boşa çıkardığını söyledi. Beşir, şunları ifade etti: “26 yıldır hükümetin başında olanlar bir ağaç bile dikseydi şimdi halk bu ağaçtan meyve yemiş olacaktı. Ancak bu iktidar bütün şehitlerin hayallerini boşa çıkardı. Bize zülüm ediyorlar, çocuklarımızı şehit ediyorlar. Her şeye rağmen elimiz kirli olmadığı için gül uzatıyoruz.”
Şehit düşenlerin mezarına ağaçlar dikildi ve anma yapıldı. Kadınlar, çocukları ve yakınları için ağıtlar yaktı.
Mezarlık ziyaretinin ardından ilçe merkezinde toplanan halk, protesto gösterisini sürdürdü.
Çemçemal’ın pazar yerinde toplanan göstericiler de “26 yıllık hükümdarlığa son”, “Hükümet istifa” sloganları attı.

Hewlêr’de akademi kapatıldı
Siyaset ve Demokratik Düşünce Akademisi’nin düzenlemek istediği seminere izin vermeyen Asayiş güçleri, akademinin Hewlêr’deki şubesini de hiçbir gerekçe göstermeden kapattı.
Siyaset ve Demokratik Düşünce Akademisi Hewlêr Şubesi, üçüncü kes etkinliklerine izin verilmediğini hatırlatarak, şu bilgileri verdi: "Dün akşam saat 21.30’da Hewlêr’deki şubemize gelen Asayiş güçleri mahkeme kararı olmaksızın, şubeyi kapattıklarını söyledi. Asayiş, ‘Kurumu boşaltın, bundan sonra Hewlêr’de çalışma yürütemezsiniz’ dedi."
Siyaset ve Demokratik Düşünce Akademisi Genel Başkanı Faik Gulpî ise bu siyasi kararın, KDP’nin ne kadar korktuğunu gösterdiğini söyledi.
Siyaset ve Demokratik Düşünce Akademisi, 2015’te Süleymaniye’de kuruldu.
HEWLÊR
KDP eskortluğa başladı

Türk ordusu işgalini genişletmek için Heci Beg Suyu'na köprü yaptı. Çok sayıda zırhlı araç ile piyade gücü bölgeye sevk edilirken, KDP Asayişi de eskortluk yaptı.
Türk devleti Diyana’ya bağlı Geliye Reş, Bermize köyü ve Siro dağı çevresindeki işgalini kalıcılaştırmak istiyor. İşgali genişletmek için de bölgeye güç aktarmak adına Heci Beg Suyu'na köprü yaptı. Yerel kaynakların ANF'ye verdiği bilgilere göre, önceki gün Heci Beg Suyu üzerine köprü yapan Türk ordusu, köprüyü tank, panzer, top gibi ağır, zırhlı araç ve silahların geçebileceği şekilde yaptı.
Kaynaklar, Türk ordusunun işgalci faaliyetleri kapsamında Siro Dağı ve çevresinde yerleşme çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürdüğünü, Bermize köyü sakinleriyle de toplantı yaptığını aktardı. Toplantıda köylülere orman kesmelerinin teşvik edildiği ve arazide gördükleri gerillaya ilişkin bilgi vermelerinin istendiği öğrenildi. Adının açıklanmasını istemeyen bir köylü, "Gelmiş, topraklarımızı işgal ediyorlar. Sanki kendi topraklarıymış gibi bir de yerleşmeye çalışıyorlar. Bunu yaparken de hepimizi ispiyoncu, ajan yapmak istiyorlar” dedi.
İşgale ve KDP’ye tepki
Türk ordusunun bölgeye işgal amacıyla girmesinden rahatsız olduklarını belirten köylü, şu bilgileri verdi: "Bu işgal KDP ile anlaşma yapılmadan gelişen bir işgal değil. Neçirvan Barzani, Fransa’ya gitmek için Türkiye’ye giderken MİT ile yaptığı görüşmede planlaması yapılan bir işgal olduğu ortaya çıkıyor. Köylülerimiz işgalden fazlasıyla rahatsız, bunun için dün yaptıkları toplantıdan sonra yaklaşık 12 aile tepki olarak köyden evlerini alıp gittiler. KDP'nin bir an önce bu ortaklıktan vazgeçmesini istiyoruz. Vazgeçmese bizi, o bölgede yaşayanları kaybedecek."

KDP farklı hesaplar da yapıyor
Köylü, KDP’nin bölgedeki komutanının, 1978’deki ilk Enfal’de KDP’nin Doğu Kürdistan’a çekildiği sırada gitmediği için Saddam tarafından katledilen Lokman’ın oğlu Behzad olduğu bilgisini verdi. KDP’nin Behzad’ı bölge komutanı yapmasının altında da kirli bir politika olduğunu söyleyen köylü, "KDP bununla aslında Lokman oğlu Behzad ile Kürt Özgürlük Hareketi ve Bradostlar'ı karşı karşıya getirmek istiyor. böyle de kirli bir plan yapıyor" diye ekledi.

Xakurkê kuşatmasını tamamlıyor
Türk devletinin Geliyê Reş ve Siro Dağı’na kalıcı üs yapması bununla da sınırlı değil. Siro Tepesi'nden sonra Geliyê Reş’in yüksek tepeleri ile Koordine tepesi de işgal edilerek Xakurkê daraltılmak isteniyor. Siro Tepesi'nden sonra Sideka’ya bağlı Deşta Herte’ye yönelik planların olduğu, bununla da Xakurkê'nin tamamen kuşatmaya alınmak istendiği bildirildi.
KDP Asayişi mihmandarlığında
Türk ordusu Geliyê Reş, Bermize köyü, Heci Beg Suyu ve Siro Dağı çevresinde işgalini sürdürüp genişletmek amacıyla zırhlı araçları geçirmek için Haci Beg Suyu'na köprü yaparken, önceki gün Şeladizê’deki askeri üslerine tank, panzer gibi zırhlı araçlar ile silah/cephane sevk edildi. Sevkiyat yapan Türk ordu güçlerinin güvenliğini ise KDP Asayişi 5 araçla sağladı. Asayiş’in 5 araçla eskortluk yaptığı Türk ordusu, sevkiyatını saat 20.30’dan sonra tamamladı.