Retinoblastom 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Retinoblastom çocukluk döneminde en sık rastlanan göz içi tümorüdür. Bu tümör kötü huyludur. Retinoblastom en çok bir ile üç yaş arası görülür.

Retinoblastom çocukluk döneminde en sık rastlanan göz içi tümorüdür. Bu tümör kötü huyludur. Retinoblastom en çok bir ile üç yaş arası görülür. Doğan 20.000 çocuktan bir tanesinde bu tümör görülür. 

Retinoblastom tek taraflı ise genelde bir tümör var demektir. İki gözde retinoblastomun görülmesi çoğu zaman birden fazla tümörün var oluşu demektir. İki taraflı oluşu beyinde veya vücudun genelinde başka tümörlerin çıkma riskini arttırmaktadır. Vakaların üçte ikisi tek taraflıdır. 

Başlangıçta retinoblastomun belirtisi olmaz. Nadiren rutin göz muayenesinde retinoblastom tanısı konulur. Çocuklarda vakaların yüzde 75'inde göz bebeğinde beyaz renkte parlama görülür. Bu parlama lökokori olarak adlandırılır. Saşılık da oldukça sık görülen bir belirtidir. 

Retinoblastom şüphesi varsa göz dibi muayenesinin yapılması şarttır. Çocuklarda bu durumda anestezi gerekli olabilir. 

Retinoblastomun tedavisi yapılmadığında bu tümör göz dışına yayılır. En çok beyin ve kemik iliği metastazı görülür. Bu da ölüm riskini oldukça artırmaktadır. Tedavi hastalığın evresine göre yapılır. Tedavilerin başında kemoterapi gelmektedir. Kemoterapi ile tümörün veya tümörlerin küçülmesi amaçlanmaktadır. Ardından da yerel (lokal) tedaviler ile tümörü tamamen yok etmek hedeflenmektedir. Lokal tedaviler arasında kriyoterapi olarak adlandırılan tümörü dondurma tedavisi vardır. Tümörü ısırtarak yok eden ve termoterapi olarak adlandırılan laser terapisi de mevcuttur. Radyoaktif plak, yani plakla lokal işin tedavisi de yapılır.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.