Riha'da başarı, Wan zaten aştı

Wan seçim kutlama

Wan seçim kutlama

  • DEM Parti, Riha’da ilklere imza atarak, 7 ilçe belediyesini kazandı. Wan'da ise ilk kez 14'te 14 yaptı.

DEM Parti, kesin olmayan seçim sonuçlarına göre; Riha’da 7 ilçe belediyesini kazanarak daha önce geleneğini sürdürdüğü Kürt siyasi hareketinin en büyük başarısını elde etti. Kazanılan belediyeler arasında 1979’dan bu yana Kürt siyasetinin kazanamadığı Curnê Reş (Hilvan), daha önce hiç alınmayan Berecûk (Birecik) ilçeleri de bulunuyor. 

CURNÊ REŞ

Curnê Reş (Hilvan), DEM Parti’nin geleneğini sürdürdüğü Kürt siyasi hareketinin 1979dan bu yana kazanamadığı bir ilçe. DEM Parti Eşbaşkan Adayları Serhan Paydaş ve Garip Yeşil, oyların büyük çoğunluğunu aldı. Curnê Reş’te 6 Mayıs 1979’da yapılan belediye başkanlığı seçimlerinde Kürt siyasi hareketinin adayı Nadir Temel, seçimlerde oyların çoğunu alarak belediye başkanlığını kazanmıştı. Belediye meclisi üyeliğine Saadet Yavuz ve Emine Hacıyusufoğlu ile seçilen Durre Kaya, Nadir Temel ile belediyeye başkanlık etmişti. 1980'nin başında Temel ve bütün meclis üyelerini görevden alınarak ilçe kaymakamı Taykan Ataman kayyum olarak atanmıştı. 45 yıl sonra gelen zafer halkı sokaklara döktü. DEM Parti seçim bürosu önünde bir araya gelen binlerce kişi coşkuyla kutlama yaptı. 

BERECÛK

DEM Parti’nin kazandığı belediyelerden bir diğeri de Berecûk(Birecik). Oyların büyük çoğunluğunu alarak seçimi kazanan DEM Parti Belediye Eşbaşkan Adayları Mehmet Begit ile Berivan İlkaya Manas, belediyenin yeni eşbaşkanları oldu. 2019'da yapılan yerel seçimlerde AKP yüzde 44.40, HDP ise yüzde 38.30 oranından oy almıştı. 1990’lı yıllardan bu yana Mirkelam Ailesi ve onun akrabaları tarafından yönetilen ilçe, tarihinde ilk defa DEM Parti tarafından yönetilecek. Saatlerce seçim bürosunda bekleyen yurttaşlar sonuçları alır almaz sokaklara döküldü.

 

 

XELFETΠ

DEM Parti’nin kazandığı bir diğer ilçe belediyesi ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğduğu Xelfetî (Halfeti) ilçesi oldu. Gün boyunca birçok usulsüzlüğün yaşandığı ilçede, adliye binası önünde bir araya gelen kitle, “DEM gelecek devran dönecek kayyımlar halka hesap verecek”, “Halfeti halkındır halkın olacak” sloganları attı. Bekleyişler sürerken kente Pirsûs (Suruç) ve Hewag (Bozova) gençlerinin de gelmesiyle birlikte kalabalık giderek arttı. Kullanılan oyların büyük bir çoğunluğunu alan Mehmet Karayılan ve Saniye Bayram belediyenin yeni eşbaşkanları oldu. Xelfetî, Kürt siyasetinin daha önce kazandığı ancak 2016'da kayyum atandıktan sonra 2019'da taşınan oylar nedeniyle kaybettiği bir ilçeydi.

WÊRANŞAR

Yerel seçim sonuçlarının netleşmesiyle birlikte Wêranşar’da (Viranşehir) halk sokaklara çıkarak, kutlamalara başladı. Oyların büyük bir çoğunluğunu alan DEM Parti Eşbaşkan Adayları Bedriye Yorgun ile Serhat Dicle İnan, belediye eşbaşkanı seçildi. Daha önce birçok dönem Kürt siyasi hareketi tarafından yönetilen ilçede, 2019'da yapılan seçimlerde AKP yüzde 47.39, HDP yüzde 46.43 oy almıştı.

PIRSÛS

DEM Parti’nin geleneğini sürdürdüğü Kürt siyasi hareketi yönetimindeyken 2016 ve 2019 yıllarında kayyum atanan Pirsûs’ta (Suruç) ise DEM Parti ezici bir oy farkıyla yeniden belediyenin yönetimini elde etti. Kutlamaların başladığı ilçede Ayten Kaya ve Müslüm Baran yeni belediye eşbaşkanları seçildi. 2019'da yapılan seçimlerde HDP yüzde 59.36, AKP yüzde 34.69 oy almıştı. Pirsûs, Kobanî ile komşu olduğu için önemli ilçelerden.

HEWAG 

DEM Parti’nin kazandığı ilçelerden biri de daha önce Kürt siyasi hareketinin kazandığı, ancak 2019’da AKP’ye geçen Hewag (Bozova) ilçesi oldu. Oyların büyük bir çoğunluğunu alan İsmail Yıldız ile Aygül Kapıkayalı yeni belediye eşbaşkanları oldu. 2019'da yapılan seçimlerde AKP yüzde 51, HDP yüzde 39.18 oy almıştı.

SERÊKANIYÊ

DEM Parti’nin kazandığı bir diğer belediye ise Serêkaniyê (Ceylanpınar) oldu. Oyların büyük bir çoğunluğunu alan DEM Parti Eşbaşkan Adayları Uğur Kahraman ile Rahşan Yazar, yeni belediye eşbaşkanları oldu. 2009'da belediyenin yönetimini kazanan Kürt siyasi hareketi, 2014 ve 2019 yıllarından yapılan seçimlerde kaybetmişti. Kontra olarak bilinen Atilla Ailesi'nin yönetiği kent de Rojova sınırında. 2019'da yapılan yerel seçimlerde AKP yüzde 55, Saadet Partisi yüzde 38.51 oy almıştı. RIHA

 

* * *

Wan'da 14'te 14 yaptı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Wan’da 14’e 14 yaptı. DEM Parti, Wan Büyükşehir Belediyesi ve üçü merkez 13 ilçe belediyesinin tamamını kazandı. 

Wan Büyükşehir Belediyesi ve ilçelerine 2016'da atanan ilk kayyumların ardından 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlere kadar geçen üç sene içerisinde, Wan’da üç kez vali değişti. 31 Mart 2019'da yapılan yerel seçimlerin kazanını Halkların Demokratik Partisi (HDP) oldu. Sadece dört ay sonra, 19 Ağustos 2019'da gerçekleştirilen ikinci kayyum uygulaması ile eşbaşkanlar görevden alındı, yerlerine kayyum atandı. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde ise Wan Büyükşehir Belediyesi ve 13 ilçesinde DEM Parti büyük bir oy farkı ile seçimleri kazandı. 

Wan’da DEM Parti’nin kazandığı 13 ilçe şu şekilde: 

* Miks (Bahçesaray) 

* Elbak (Başkale)

* Ebex (Çaldıran) 

* Şax (Çatak) 

* Artemêtan (Edremit) 

* Erdîş (Erciş)

* Westan (Gevaş)

* Payîzava (Gürpınar) 

* Rêya Armûşê (İpekyolu) 

* Beğiri (Muradiye) 

* Qelqelî (Özalp) 

* Seray (Saray)

* Tûşba (Tuşba)

 

* * *

DEM Parti'nin ilk 10'u

DEM Parti'nin en yüksek oy aldığı ilçelerin başında Licê geldi. PKK’nin kuruluşunun ilan edildiği Licê'nin Fis Mahallesi de Licê ortalamasını aştı. 

Kuzey Kurdistan'da yüzde 70'in üzerinde oy alan ilçeler şöyle:

* Licê (Lice): 86.08

* Gever (Yüksekova): 78.23

* Nisêbîn (Nusaybin): 75.38

* Cizîr (Cizre): 72.88

* Karaz (Kocaköy): 72.23

* Rezan (Bağlar): 71.83

* Qelqelî (Özalp): 71.50

* Hezex (İdil): 71.27

* Farqîn (Silvan): 70.60

* Qoser (Kızıltepe): 70.58

 

* * * 

Tek Süryani DEM Parti'de

DEM Parti, İdil'i (Hezex) de kazanarak Tülin Kayır'ı Türkiye'nin tek Süryani belediye eşbaşkanı oldu. DEM Parti, burada yüzde 70'in üzerinde oy aldı. İdil’de 1966-1979 yıllarında Süryani Şükrü Tutuş da belediye başkanlığı yaptı. Tutuş, 17 Haziran 1994’de İdil’de uğradığı 'faili meçhul' saldırıda yaşamını yitirdi. 1972'de Şırnak'ın İdil ilçesinde doğan Türkan Kayır ilk ve ortaokulu İdil'de okudu. Daha sonra yurt dışına çıktı, lise eğitimini Almanya'da tamamladı. Kayır, evli ve üç çocuk annesidir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.