Riha iradesini gösterecek

Kadın Haberleri —

Dilan Kunt Ayan

Dilan Kunt Ayan

  • Yeşil Sol Parti Riha adaylarından Dilan Kunt Ayan, kent için “Mezopotamya’nın kalbi” tanımı yaparak, birlik ve beraberliğin sağlanması; seçmenin iradesinin sandığa yansıması ve sandıklarını korunması için çalıştıklarını söyledi.

Tarihi önemdeki 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimlerine sayılı günler kaldı. Seçimlerin kaderini belirleyecek noktada olan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) Meclis’e taşıyacağı milletvekili adayları, seçime giderken köy köy, mahalle mahalle dolaşarak, halklarla bir araya geliyor. Riha’da da (Urfa) adaylar çalışmalarını hızlandırdı. Yeşil Sol Parti’nin Dilan Kunt Ayan, 1989'da Riha’nın Wêranşar (Viranşehir) ilçesinde dünyaya geldi. İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezunu. Üniversiteyi bitirdikten sonra bir süre Riha’da serbest avukatlık yaptı. Mezopotamya Hukukçular Derneği Riha Şube Eşbaşkanı, Urfa Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Urfa Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği bünyesinde çalışmalarını sürdürdü. 2016'dan beri Wan’da avukatlığını sürdüren Dilan, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeliğinin yanı sıra İnsan Hakları Derneği Wan Şubesi Denetim Kurulu Başkanlığı da yaptı. Kadın mücadelesi alanında çalışmalarını sürdüren Dilan, 2021'den  itibaren Wan Star Kadın Derneği Başkanlığı, Van Barosu Yönetim Kurulu Üyeliği ve Wan Barosu Kadın Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundu. 

 Jinnews'ten Gülistan Dursun'a konuşan Yeşil Sol Parti Riha adayı Dilan Kunt Ayan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılına girildiğinde yeni bir yaşamın inşası için 3. Yol'un oldukça önemli olduğunu söyledi. Ayan, “İlk yüzyılda Kürt sorunundaki çözümsüzlüğü bitirip faşist dönemi artık yıkmak istiyoruz. Kürtlere demokratik bir zeminde haklarının tanındığı, yeni bir yaşamın inşa edilmesi bizim amacımızdır” dedi. Riha’ya işaret ederken, kent için “Mezopotamya’nın kalbi” tanımını kullanan Ayan, birlik ve beraberliğin sağlanmasını amaçladıklarını söyledi.

Kadınlar dayatılanı yıkacak

Toplumun temel sorunlarından kadın özgürlük meselesine dikkat çeken Ayan, kadınların sistem eliyle evlere hapsedildiğini belirtti. Mevcut iktidar blokunun bu misyonunun açık görüldüğünü kaydeden Ayan, "İktidar, kadınlar yaşam içerisine karışmasın, üretmesin, sadece anneliğin vermiş olduğu misyonları yerine getirsin istiyor. Bizler bir kadın partisi olarak buna karşı duruyoruz. Kadının sadece annelik ile anılmasını reddettiğimiz bir yerdeyiz. Onun için hedeflerimiz arasında bütün kadınlarla dayanışarak sokağa çıkması, üretmesi ve dayatılan rol ve misyonun yıkılmasıdır” şeklinde konuştu.

Emine Ana içindir oyumuz

Riha’da adalet mücadelesi denildiğinde ilk akla gelen Emine Şenyaşar oluyor. Emine Ana'nın adalet arayışı için “Emine Ana  sembol oldu. Yılmadan, yağmura, çamura gözaltılara rağmen o direnişi sergilemesi aslında bir kadının nasıl ön açabileceğini, nasıl kitlelere yayabileceğinin bir göstergesidir” ifadelerini kullandı. Adalet Bakanı’nın da Riha’da aday gösterildiğine işaret eden Ayan, şunları kaydetti: “Urfa halkına şunu soruyoruz; Gerçekten de adaletin getirilmesini mi yoksa mevcut adaletsizliğin devam etmesini mi istiyorsunuz? Sahada yaptığımız çalışmalarda özellikle kadınların ‘Emine anne için oyumuzu Yeşil Sol’a vereceğiz’ söylemlerini çok duyuyoruz. Emine Ana gibi haksızlığa uğramış binlerce kadın var. Direnişi, onlarda ön açıcı oldu. Özellikle kadınların tercihinin adaletten yan olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu direnişi başlatan bir kadın ve desteğin kadınlardan gelmesi önemli.”

Korku iklimi yok oldu

Riha’da yürüttüğü kadın çalışmalarında kadınların dirençli olduğu izlenimini edindiğini söyleyen Ayan, şöyle devam etti: “Direnen ve başkaldıran bir ruh var burada. Kadın özgürlükçü paradigmamızı net bir şekilde ortaya koyacak bir güç de var. Yani erkek zihniyetine karşı net bir duruş sergileyebilecek oldukça çok kadın var. Bunu destekleyecek olanın da kadın özgürlükçü paradigması olan Yeşil Sol olduğunu düşünüyoruz. Riha’da Yeşil Sol Parti birinci parti çıkarsa bu Türkiye’nin tamamına yansıyacaktır. İnsanlar korku iklimimi kırdı."

Sandıklara sahip çıkmalıyız

Sözlerinde seçim güvenliğine de işaret eden Ayan, şunları dile getirdi: “Urfa’nın önceki dönem seçimlerinde İl Seçim Koordinatörlüğünde de çalışmış biri olarak söylüyorum. Çok fazla kan döküldü, çok fazla kavgalar oldu. Biz bu seçimin gerçekten de seçmenin iradesinin sandığa yansıyan bir yerde olmasını istiyoruz. Sandık görevlilerinin, müşahitlerin hiçbirinin kılına zarar gelmemesini istiyoruz. Yeşil Sol Parti seçime yeni giren bir parti olduğu için resmi sandık görevlisi olamıyor. Müşahitler aracılığıyla denetleme sağlanabilecek. Bu mücadeleye gönül vermiş herkese çağrımdır; kadınıyla, genciyle, yaşlısıyla 14 Mayıs gününe kadar çalışmak, bu mücadeleyi büyütmek, 14 Mayıs günü görevli olunan sandık kurullarında sandıklara sahip çıkılması gerekir. Muazzam bir çalışma var Urfa’da ve bu çalışma sonucunda iradesini sandığa yansıtmış kişilerin oylarını korumak, sandık görevlilerine düşen bir durum.” URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.