Roboskî Katliamı’nın 7. yıl dönümünde ailelerle birlikte Roboskî mezarlığınki anmaya katılan HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, katilleri belli olduğunu ve mutlak hesap vereceğini söyledi.

Roboskî Katliamı’nın 7. yıl dönümünde yakınlarının mezarı başında buluşan aileler, “Roboskî’nin fail ve sorumlularını adalet önüne çıkarmak için her şeye sıfırdan başlayacağız” dedi. Dava dosyasının kapanmasında sorumluluğu olan siyasetçi ve hukukçulardan özeleştiri isteyen aileleri yalnız bırakmayan HDP Eşbaşkanı Buldan ise özeleştiri verdi ve katillerin karanlıkta kalmayacağını belirtti.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde, 28 Aralık 2011’de Türk savaş uçaklarının bombardımanı sonucu katledilen 19'u çocuk 34 kişi, katliamın 7. yıl dönümünde mezarları başında anıldı. Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Pervin Buldan ile birlikte çok sayıda partili milletvekili, insan hakları savunucuları ile bazı barolara bağlı avukatlar katıldı.

Tuttukları yası simgeleyen siyah kıyafetlere bürünen aileler, anma için köy camisinde toplandı. Bölgede etkili olan kar yağışının dinmesiyle birlikte araçlarına bilen aileler ve anma için köye gelenler, Roboskî Şehitliği’ne hareket etti.

Varılan mezarlıkta duygusal anlar yaşandı. Aileler, yitirdikleri çocukları ve yakınlarının mezar taşlarına sarılıp gözyaşları döktü, mezarlarının üzerine yakınlarının fotoğraflarını bıraktı. Aileler adına açıklamayı katliamda kardeşi Serhat Encu ile birlikte çok sayıda yakınını kaybeden Veli Encu yaptı.

2 bin 558 gündür

Katliamın yaşandığı günü hatırlatan Veli Encu, “Katır sırtında, traktör römorkunda can verdik o gece, tam 34 kere” dedi. 2 bin 558 gündür yitirdikleri yakınlarının mezarları başında adalet arayışı için toplandıklarını hatırlatan Encu, ancak adalet dedikçe hakarete uğradıklarını, evlerinin basıldığını ve tutuklandıklarını ifade etti. Katliamın nasıl ve kimlerin emriyle gerçekleştiğinin bilinmesine rağmen faillerin bulunması noktasında kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını vurgulayan Encu, katliamın karanlığa mahkum edildiğini söyledi.

Deve dosyasını canlandırmak

En son Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından iç hukuk yollarının tükenmediği gerekçesiyle reddedilen dava dosyasına dair sürece değinen Encu, “Geldiğimizi noktada Roboskî Davası’nı canlandırmak, bir ölüyü canlandırmak kadar zor olmuştur” dedi. Dava dosyasının siyasetin gölgesinde nefes alıp veren mahkeme tarafından aklandığını kaydeden Encu, AİHM’in de katliam karşısında “üç maymunu” oynamayı tercih ettiğini belirtti.

Çoğunluğun suskunluğuna çarpıyor

Encu, dava dosyasının reddedilmesinde sorumluluğu olan kişi ve kurumları da eleştirdi. Encu, şunları söyledi: “Biz başka şeyler de söylüyoruz ve bunları söylerken sesimiz, bizimle beraber olanların çoğunun suskunluğuyla yükselen bir duvara çarpıyor ve bu köyün dışına maalesef çıkamıyor. Siyasi ve toplumsal şöhret ya da tazminattan pay edinmek gibi amaçlarla Roboskî Davası’nın sahibi gibi gezenlerin hiçbirisini, dava skandal bir şekilde sonuçlandığında ortalıkta göremedik. Biz iki kişinin esas kabahatli olduğunu söyleyip feryadımızı Roboski dağlarına haykırıyoruz. Ama sesimiz köyden çıkmayıp, yüzümüze geri çarpıyor.

Beştaş ve Elçi’nin özür borcu

Davanın nasıl yürütüleceği konusunda bütün aileleri ikna eden, parti adına davanın siyasal yükünü omuzlayan Meral Danış Beştaş ile mahkemeye bir evrakı zamanında teslim etmeyi beceremeyen Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi’nin önce Roboskîlilere, sonra da bütün Kürt halkı ve Türkiye’nin hakperest kamuoyuna bir özeleştiri borçları, bir hesap verme sorumlulukları vardır. Ancak ne gariptir ki bu iki insan bugüne kadar böyle bir özeleştiriyi vermiş değiller. Bilakis, biz buradaki devasa sorumsuzluğu eleştirdikçe, sanki Roboskî Katliamı’nı onlar yaşamış da biz o davayı batırmışız gibi muameleyle karşılaşıyoruz. Bu muameleyi hem siyasetçilerimizden, hem Şırnak Barosu’nun birçok üyesinden hem de sivil toplum insanlarından görüyoruz. Roboskî sahipsizmiş, çok geç anladık. O kadar yalnızmışız ki ilgili avukat hakkında baroya verdiğimiz şikayet dilekçesinin akıbetini öğrenemiyoruz. En çok bu kayıtsızlıktan, bu dehşet verici suskunluktan ürküyoruz. Biz pes etmeyecek, o ölüyü diriltecek, Roboskî’nin fail ve sorumlularını adalet önüne çıkarmak üzere her şeye sıfırdan başlayacağız.”

Konferans önerisi

Sözlerine “Roboskîlilerin güveni paramparça olmuşken ve yalnız bırakılmışken, hesap verilebilirliği kendi içimizden başlatmadan adalet mücadelesine yeniden başlayamayız” diyerek devam eden Encu, Roboskî dosyasının yeniden açmanın yollarını bulmak üzere bir konferans düzenlenmesi önerisinde de bulundu. Encu, “Kürdistan’ın baroları, insan hakları örgütleri, hak savunucuları ve sivil toplum kuruluşları bir konferans tertip etsinler. Bu konferansta Roboskî süreci bütün detaylarıyla ve bütün şeffaflığıyla tartışılsın. Böyle davaların şöhret ve tazminat aracı yapılmaması için bir ortak akıl oluşturulsun. Meral Danış Beştaş ve Nuşirevan Elçi bu konferansa çağrılarak, özeleştiri vermeleri sağlansın. Neyi, nerede, ne için yanlış yahut eksik yaptıklarını hepimiz bilelim. Bu konferanstan çıkacak somut sonuçlar bütün kamuoyuyla paylaşılsın. Kınanacaklar kınansın, ayıplanacaklar ayıplansın, hak mücadelesi vermenin azmini ve sorumluluğunu yüklenenlerle Roboskî davasını yeniden canlandıralım. Umuyor ve diliyoruz ki bu çağrımız da Roboskî’de yankılanıp, bize geri dönmesin, sizlerin kulaklarına ulaşsın ve gereği yapılsın” dedi.

Katlettiniz, kaçamazsınız 

Katliamın hesabının er ya da geç sorulacağını söyleyen Encu, sözlerini AKP Hükümeti’ne yaptığı şu çağrıyla noktaladı: “Roboskîliler mazlum olmayı seçmedi, ama siz zalim olmayı kendiniz seçiyorsunuz. 36 kardeşimiz hükümetinize bağlı askerler tarafından katledildi, bu gerçekten asla kaçamazsınız. Failleri ve sorumluları aklamayın, yargı sürecini şeffaf bir şekilde yeniden başlatın. Roboskîliler de bütün Türkiye kamuoyu da hakikati öğrensin. Hakikatin bedeli neyse ödensin. Bırakın adalet yerini bulsun.”

 Katliamda hayatını kaybeden Cemal Encu’nun ablası Cahide Encu, tutuklu bulunan HDP Şırnak eski Milletvekili Ferhat Encu’nun katliama ilişkin kaleme aldığı mektubunu okudu.

Bilinçli ve isteyerek katlettiler

34 kişinin savaş uçakları tarafından bilinçli ve isteyerek vurulduğunu söyleyen Buldan, 7 yıl önce sadece 34 kişinin değil, aynı zamanda Kürt halkı ve kendisine “insanım” diyen herkesin can verdiğini vurguladı.

Roboskî acısının çok büyük bir acı olduğunu ve hiçbir zaman yüreklerinden çıkmadığını dile getiren Buldan, ailelerin adalet için verdikleri mücadele sırasında karşılaştıkları baskılara dair “Bu zulüm bile bu ülkede Kürt halkına dayatılan zorbalık sürecini gösteriyor” dedi. Buldan, Roboskî’nin tarihe geçen kara bir leke olduğunu belirterek, “Katliamını aydınlatılması ve katilerinin yargılanması talebi hiçbir zaman kabul edilmedi. Türkiye’nin demokrasi sınavı elbette ki Roboskî’den geçecek. Bu ülkenin demokrasi, adalet ve barış arayışçıları elbette ki Roboskî’yi es geçemezler” ifadelerini kullandı.

Özeleştiriyi ben veriyorum

Kürt halkının tarihinin acılarla dolu olduğunu hatırlatan Buldan, bu ülkede kimi zaman tek kurşunla öldürülen çocuklar, kimi zaman da üzerlerine panzerler sürülerek katledilen kişiler olduğunu kaydetti. Roboskî’nin de bunlardan biri olduğunu belirten Buldan, yakınlarını yitiren ailelerin siyasetçiler ve hukukçulara dönük eleştirileri konusunda ise “Bu kasıtlı katliamın elbette ki sorumluları mutlaka hesap verecek. Ailelerimizin yaptığı eleştiriler başımız üzerine. Parti olarak varsa bir yetmezliğimiz ve eksikliğimiz bunu telafi etmek bizim sorumluluğumuzdur. Bizden kaynaklı yaşanmış her türlü eleştiri ve eksiklik karşısında özeleştiriyi bugün bu mezar başında ben veriyorum” dedi.

Asla karanlıkta kalmayacak

Roboskîli ailelerden kendilerini asla yalnız hissetmemelerini isteyen Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Roboskî halkının seçilmiş evladı Ferhat Encu cezaevinde rehin tutuluyor. Ferhat’a da söz veriyoruz. Bu hakikat mutlaka açığa çıkacak. Sizin adalet arayışınız, bizim arayışımız olacak. Sizin adalet arayışınızı biz siyasiler olarak sonuna ulaştırmakla görevliyiz. Roboskî’nin asla karanlıkta kalmayacağının sözünü veriyoruz.

Bu kara ve acı bir tarihtir. Asla unutulmayacak bir tarihtir. Mutlaka açığa çıkması gereken tarihtir. Bu ülkeye yönetenlere de bu mezarlık başında seslenmek istiyoruz. Roboskî sizin de adalet sınavınız olacaktır. Sizin de demokrasi sınavınız olacaktır. Bunu yapanları yargı önüne çıkarmak sorumluluğunuz vardır. Bu sorumluluktan kimse kaçamayacak. Bütün mahkemelerde Roboskî davası reddediliyorsa o zaman bir kez daha durup düşünmek lazım. Demek ki sorumlular bellidir, katiller bellidir. Roboskî halkının acısını yürekten paylaşıyoruz. Bu acı hepimizin acısıdır. Bu acı, Türkiye’de insanım diyen herkesin acısıdır.” 

 

 ŞIRNAK

 
 

Peşini bırakmayacağız

   

Roboskî’nin 7. yıl dönümünde birçok merkezde yapılan açıklamalarda “peşini bırakmayacağız” denilen katliamla ilgili bütün dosyaların açılıp, sorumlulardan hesap sorulması istendi.

Roboskî İçin Adalet Girişimi, Roboskî’nin yıl dönümü dolayısıyla Ankara’da anma gerçekleştirdi. İHD şubesinde yapılan anmaya, HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz ile çok sayıda kişi katıldı. Girişim adına açıklama yapan Nuray Çevirmen, “Devlet ve iktidar şiddetine karşı, Roboskî ve tüm katliamlar için adaleti talep etmek adına bir araya geleceğimiz ve adaleti sağlayacağımız güne kadar yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız” dedi.

 HDP İstanbul İl Örgütü, Beyoğlu’ndaki İl binasında açıklama yaptı. HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Düğmeye basanlar, kararı verenler bugüne kadar yargı önünde hesap vermiş değildir. Bu anlamı ile Roboskî kanayan bir yaradır ve vicdanları sızlatan bir yaradır. Türkiye'nin utanç vesikasıdır aynı zamanda. Roboskî'nin hesabını her ne olursa olsun soracağız" şeklinde konuştu.

Roboski Katliamı’nın yıl dönümünde İzmir’de basın toplantısı düzenleyen Emek ve Demokrasi Güçleri, faillerin ortaya çıkarılmasını istedi. İHD Şube Yöneticisi Caner Canlı, şunları söyledi: "Bu davanın peşini bırakmayacağız ve ‘Roboskî için adalet’ demeye her koşulda devam edeceğiz. Unutmadık, unutmayacağız. Unutursak kalbimiz kurusun.”

Amed’de ise HDP Sur İlçe Örgütü’nde açıklama yapıldı. Açıklamaya milletvekilleri Remziye Tosun, Dersim Dağ, Musa Farisoğulları ve HDP İl Eşbaşkanı Filiz Buluttekin katıldı. Sur İlçe Eşbaşkanı Sevim Coşkun, "Bu katliamda sorumluğu bulunanlar adeta ödüllendirildi ve ödüllendirilmeye devam ediyor” dedi.

Dersim, Urfa, Ağrı, Van, Hakkari, Bingöl, Adana, Mersin ve Hatay’da da adalet çağrısı yapıldı.