Batı Kürdistan'da Demokratik Özerlik adımları ardından kurulan Kürt Yüksek Heyeti için Batı Kürdistan kentleri ve Halep'te destek yürüyüşleri düzenlendi. Yüzbinlerce kişinin yer aldığı yürüyüşlerde, Kürtlere yönelik düşmanca söylemler kınanarak birlik mesajı verildi.
PYD’nin de içinde yer aldığı Batı Kürdistan Halk Meclisi (MGRK) ile Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) tarafından 24 Temmuz günü ilan edilen Kürt Yüksek Heyeti için Suriye ve Batı Kürdistan (Rojava) kentlerinde yüzbinlerin katılımıyla ''Kürt Yüksek Heyeti Temsilcimdir'' sloganıyla destek yürüyüşleri düzenlendi. Qamişlo, Efrîn, Derika Hemko, Serê Kanî, Amûde, Hasekê, Dirbesiyê, Tirbespî ve Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Halep kentinde düzenlenen yürüyüşlere yüzbinlerce kişi katıldı.

Her kesimden destek
Akşam saatlerinde düzenlenen yürüyüşlere MGRK ve ENKS temsilcileri ve Kürt örgütlerinin yanısıra, Arap ve Suryaniler de katıldı. Kadın ve gençlerin yoğunluğu da dikkat çekti. Batı Kürdistan için bir referandum olarak değerlendirilen eylemlerde, halk irade beyanında bulundu. Katılımcılar eylem boyunca attıkları sloganlarla  içerde ve uluslararası alanda Batı Kürdistan'daki Kürtlerin temsilciliğini üstlenen Kürt Yüksek Heyeti'ni onaylayarak, selamladı. Dev bayrakların taşındığı yürüyüşte, heyete destek pankartları, Öcalan'ın posterleri ve Suriye rejim güçlerinin saldırılarında yaşamını yitiren Kürtlerin posterleri taşındı. 

Kürtlere birlik mesajı
Batı Kürdistan Halk Meclisi (MGRK) ile Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) temsilcileri yaptıkları konuşmalarda Türk devleti ve bazı kesimlerin Kürtlerin birliğinden rahatsız olduklarını belirterek, Kürtleri hedef gösteren tutumlarını kınadı. Düşmanca tutumların Ortadoğu barışına zarar vereceğine dikkat çeken temsilsiler, olası saldırılara karşı Kürtlerin sessiz kalmayacağını vurguladı. Konuşmalarda Kürtler'in hiç bir biçimde statüsüzlüğü kabul etmeyeceği belirtilerek, Batı Kürdistan ve tüm Kürt halkına birlik ve destek çağrısında bulunuldu.

Halep'te çatışmalar sürüyor

Öte yandan Kürtlerin yoğun yaşadığı Halep'te Suriye rejim güçleri ve muhalifler arasında yaşanan çatışmalar sürüyor. Selahattin Çevresinde yoğunlaşan çatışmaların yanısıra, Halep ve Efrîn arasında bulunan Henedan ve Heretan bölgelerinde de dün rejim güçleri ve muhalif Özgür Suriye Ordusu arasında çatışmalar yaşandı. Yerel kaynaklar, Suriye rejim güçlerinin Selahattin çevresinde yeni bir saldırı hazırlığı içinde olduğunu belirtti. Çatışmalar nedeniyle yaşanan göç dün de devam etti. Kürt bölgelerinde ise göçün yoğun olmadığı kaydediliyor. Halk Savunma Birlikleri YPG ise olası saldırılar karşısında güvenlik tedbirlerini en üst düzeye çıkardı. Kürtler'in yaşadığı bölgelerde yeni kontrol noktalarının oluşturulduğu kaydedildi. Kürt bölgelerinde durum sakin olsa da, çatışmalar nedeniyle yaşanan yakıt ve lojistik sorunu Kürtlerin yaşadığı bölgelerde de etkisini gösterdi. Halk Meclisi'nin ekmek ve su sıkıntısını gidermeye yönelik çalışmaları dün de sürdü.

Taziyede ziyaretleri
Suriye rejim güçlerinin saldırılarında yaşamını yitiren Kürtler için Halep'in Eşrefiye mahallesinde kurulan taziye çadırında, dün de başsağlığı ziyaretleri sürdü. Burada yapılan konuşmalarda da Kürtlere yönelik saldırılar kınanarak, saldırılara karşı birlik ve  duyarlılık çağrısında bulunuldu.

HABER MERKEZİ 




Ortak model tartışılıyor

Batı Kürdistan’daki iki büyük Kürt meclisi tarafından kurulan Kürt Yüksek Heyeti, Federal Kürdistan’ın başkenti Hewlêr’de toplandı. Konsey, Batı Kürdistan için ortak model ve bayrağı tartışıyor.
Kürt Yüksek Heyeti üyeleri Federal Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi parti örgütlerinin desteğini almak için Pazar günü Hewlêr kentine giderek, Federe Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani ile görüştü. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmeler hakkında detay verilmedi.
Güney Kürdistanlı örgütlerle yapılan görüşmeler ardından, Kürt Yüksek Heyeti üyeleri, bu kez kendi aralarında toplandı. Daha önce Rojava’da (Batı Kürdistan) yapılan iki toplantının devamı olan 3. Yüksek Kürt Konseyi toplantısında önemli konuların konuşulduğu belirtiliyor. Gündemde, Batı Kürdistan’ı temsil edecek ortak bir bayrak ve Kürt örgütlerinin kendi taleplerini ortaklaştırma noktasında tartışmaların yürütülmesi bekleniyor. Çok sayıda parti ve örgüt temsilinin yer aldığı heyet toplantısında, model önerileri değerlendirilecek. Kürt Yüksek Heyeti'nin bu toplantı ardından belirleyeceği ortak modeli deklare edecek.

Komiteler kuruldu
Heyet bünyesinde kurulan üç komitenin de sözkonusu toplantı ardından çalışmalarına başlayacağı belirtildi. Kürt örgütleri komitelerde yer alacak üyelerinin isimlerini netleştirdi. Buna göre; Savunma Komitesi Batı Kürdistan’da kurulan Halk Savunma Birlikleri’ni (YPG) denetleyecek, Diplomasi Komitesi, Kürtler adına dünyada diplomasi yapacak. İç komite ise Batı Kürdistan’daki pratik çalışmalardan sorumlu olacak. Komitelerin kendi bünyelerinde alt komisyon da kurarak görev dağılımına gideceği belirtiliyor.

SUK ile görüşme ertelendi

Batılı devletler ve AKP Hükümeti'nin desteği ile kurulan Suriye Ulusal Konseyi’nin (SUK) Başkanı Abdulbasit Seyda’nın Kürt Yüksek Heyeti ve PYD'lilerle yapmak istediği görüşmenin de ertelendiği belirtildi.