
Zürih’te yapılan panele saygı duruşu ile başladı. Panele konuşmacı olarak PYD Parti Meclisi üyesi ve Avrupa sorumlusu Abdulselam Mustafa katıldı. Mustafa, çok onurlu ve kutsal bir süreçten geçtiklerini vurgulayarak, Rojava devriminin 1 yılını kutladıklarını belirterek sözlerine başladı. PYD Avrupa Temsilcisi, bazılarının Arap baharı olarak nitelendirdikleri şeyin aslında Kürt baharı olduğunu söyledi.
Halk ayaklanmasıyla başlayan sürecin, bugün Kürtlerin kendi sistemlerini yaratarak sürdürdüğünü belirten Abdulzelam Mustafa, “Biz Kürtler tarihten de ders çıkararak, başka güçlerin denetimine girmeden 3. yolu seçtik ve başta Türkiye olmak üzere diğer güçlerin saldırısına uğradık. Bugün sözde muhalif olarak rejimle çatışanlar, dün Kürtlere karşı rejimle birlikte olanlardı. Bu süreçte her alanda halk meclislerini örgütledik. Bütün Kürt kesimlerini, şahsiyetlerini bir çatıda toplamaya çalıştık. Bunlardan gelenler olduğu gibi ÖSO ve Türkiye’ye gidenler oldu ve saflarımız netleşti” dedi.
‘YPG halkımızı koruyor’
“Öz savunma güçlerimizle halkımızı bütün saldırılara karşı koruyoruz” diyen Mustafa şunları belirtti: “Bize karşı savaşacaklara karşı koyacak gücümüz var, çünkü biz halka dayanıyoruz ve meşru taleplerimiz üzerinden siyaset yapıyoruz. Rojava’daki halk meclislerimizi bütün dinler ve halkları kapsayacak şekilde genişletiyoruz. Rojava bütün Kürtlerin baharıdır. Bu anlamda devrimi yaşatmak ve geliştirmek için bütün 4 parçadan Kürtler devrimlerine sahip çıkmalıdır.”
‘Rojava şehitleri anıldı’
Avusturya’nın başkenti Viyana’da Kürdistan Informasyon Bürosu’nda (KIB) Rojava devriminde yaşamını yitirenler anıldı. Anma toplantısında konuşan PYD’nin Viyana temsilcisi, Rojava’da özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına özgür ve demokratik bir toplum gerçekleştireceklerine ifade etti. Rojava’daki direnişe Kürt halkının destek vermesini isteyen PYD temsilcisi, “Avusturya’da yaşayan Kürt halkını destek vermeye çağırıyoruz. Böyle bir süreçte Rojava halkının direnişini sahiplenilmeli, elimizden gelen desteği sunmalıyız” dedi.
ALİ ÖZŞERİK/ AHMET SAÐLAMCAN/ZÜRİH/ VİYANA