Rojava, Şengal'deki saldırılardan endişeli

PYD Eşbaşkanlık Komitesi Üyesi Aldar Xelîl

PYD Eşbaşkanlık Komitesi Üyesi Aldar Xelîl

  • Irak ordusunun Şengal’e yönelimi ve Rojava’ya devam eden saldırılarını değerlendiren Aldar Xelîl, Irak ordusu, Türk devleti ve KDP’nin ittifak yapmış olabileceğini söyledi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanlık Komitesi Üyesi Aldar Xelîl, ANHA’ya konuştu. Türk devletinin, KDP  ortaklığıyla Başûrê Kurdistan ve Medya Savunma Alanları’na saldırmaya başlamasının ardından Kuzey-Doğu Suriye’de her gün saldırıların yaşandığına dikkat çeken Xelîl, Irak ordusunun Şengal’e  saldırılarının da dikkat çekici olduğunu ifade etti. Xelîl, "Türk işgalinin KDP ile iş birliği içinde Başûrê Kurdistan’a ve Kuzey-Doğu Suriye'ye, böyle saldırdığı bir dönemde, Irak'ta cumhurbaşkanı ve hükümet seçilmemiş olmasına rağmen Kazimi bu boşlukta bir hamle yaptı. Bu durumu yakından takip ediyoruz ve bunun neyle ilgili olduğunu bilmek istiyoruz” dedi.

Türk işgaline ve KDP'nin ihanetine karşı tavır almak yerine Şengal’e yönelik saldırı planının devreye girdiğini söyleyen Xelîl, şöyle devam etti: “Şengal’de şu ana kadar 74 ferman yaşandı. Bu fermana yeni bir tane mi eklemek istiyorlar? Ülkesini işgal eden Türk devletine tepki bu şekilde mi olacak? Böyle bir zamanda Şengal halkını savunan ve insanların sağ salim yerlerine dönmelerini sağlayan bir güce saldırmak ne kadar doğru? Böyle bir zamanda Irak'a nasıl hizmet edebilir?" sorularının cevap beklediğini ifade etti.

Rojava'ya yönelik kuşatma

Saldırıların yarattığı tehlikelere değinen Xelîl, şöyle konuştu: “Irak ordusunun Şengal’e yönelik bu saldırılarının hem Şengal halkı hem de Rojava halkı için bir tehdit oluşturduğuna inanıyoruz. Biz Rojava halkı olarak bu konuyu ciddiyetle takip ediyoruz. Bu dönemde hem Türk devleti bize saldırıyor, hem de KDP, Türk devleti ile birlikte saldırı ve kuşatmalar yapıyor. Irak ordusu da bu saldırıyı başlatınca Rojava’ya yönelik bir kuşatma olarak görüyoruz. Bunu dikkate alıp ona göre hareket ediyoruz.” 

“Durumu anlamaya çalışırken, Irak hükümetinden umut ve beklentilerimiz böyle değil” diyen Xelîl, “Güçlerini Şengal’e göndereceğine, Türk devletinin işgal ettiği bölgelere göndermesi gerekirdi. Türk devletine ‘artık yeter’ denilmeli” diye konuştu. 

Şengal’in ele geçirilmeye çalışılmasının bölgede farklı sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunan Aldar Xelîl, öncelikle Rojava halkına yönelik tehditlerin ortaya çıkacağını vurguladı.

Kazimi hükümetinin mesajı

Rojava’nın kuşatılmaya çalışıldığını kaydeden Aldar Xelîl, şunları ekledi: “Bundan önce Şengal ile Rojava arasına bir duvar örüldü. KDP'ye yakın birini Şengal’i ele geçirme planının başına koymuşlar. Türkler zaten Rojava’yı her yerde kuşatıyor. Kazimi hükümeti bunda daha büyük rol oynamak istiyor. Türklere bir mesaj mı vermek istiyorlar, Türk işgali ve KDP ile ittifak mı kurdular? Sorun nedir, bilmiyoruz. Özellikle Irak halkının tüm bu konuları göz önünde bulundurması gerekiyor.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.