Rojava’da birlik çalıştayı

  • Qamişlo’da düzenlenen ulusal birlik çalıştayında konuşan KNK Yürütme Üyesi Ekrem Hiso, Kürtleri aynı safta buluşturmaya çalıştıklarını belirterek, “Türkiye Kürt halkını varlığını hedef almış durumda ve amacı Başûrê Kurdistan’ı da işgal etmek” dedi.

 

KNK-Rojava, “Ulusal birlikle işgali yeneceğiz, iç savaşı önleyeceğiz” şiarıyla Rojava’nın Qamişlo kentinde çalıştay düzenledi. Çalıştaya, Rojava ile Kuzey-Doğu Suriye’de bulunan Kürt partileri, sivil toplum örgütleri, kadın ve gençlik örgütleri temsilcilerinin yanı sıra Kürt ileri gelenleri ve kanaat önderleri Meclisi üyeleri de katıldı. Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Yürütme Üyesi Ekrem Hiso, çalıştayın amacının Kürt halkının karşı karşıya olduğu tehlikelere karşı görüş birliğine ulaşmak olduğunu belirtti. Hiso, “KNK, Kürdistan’ın dört parçasındaki Kürtleri aynı safta buluşturmaya çalışıyor. Türk işgali şu anda Kürt halkını varlığını hedef almış durumda ve amacı Başûrê Kurdistan’ı işgal etmek” dedi. Türkiye’nin Astana’da bir dizi toplantı gerçekleştirdiğini söyleyen Hiso, “Türk devleti şimdilerde Astana’da bir dizi toplantı yapmaya çalışıyor. Temel amacı ise Til Koçer Sınır Kapısı’nın açılmasını engellemeye çalışmak. Bu bağlamda Kürt halkı, Türk devletinin bizi soykırımdan geçirmek istediğini bilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Ekrem Hiso, çalıştayın önerilerle sona ereceğinin ve bu önerilerin Başûrê Kurdistan’daki Kürt ve Kürdistani güçlere sunulacağını kaydetti. Ekrem Hiso’nun konuşmasının ardından, Türk işgalinin Kürdistan’ın tarihi üzerindeki tehlikesine dair tartışmalar yapılmaya başlandı. Bu bölümü PDSK Genel Sekreteri Cemal Şêx Baqî ile KNK-Rojava Yönetim Üyesi Ebîr Hesaf yürüttü.

Katılımcılar Efrîn, Serêkaniyê, Girê Spî ve Başûrê Kurdistan’da şu anda işlenen suçların soykırım suçunun devamı olduğunu belirterek, Rojava’daki birçok Kürt gücünün çalıştaya katılmamasını eleştirdi. Hazırlık Komitesi, Rojava ve Kuzey-Doğu Suriye’deki bütün güçleri, Kürt partilerini ve ENKS temsilcilerini çalıştaya davet ettiğini kaydetti.

Öğlen arasının ardından çalıştayın ikinci bölümünün tartışılması bekleniyordu. Bu bölüm PYD Eşbaşkanlık Komitesi Üyesi Foza Yusif ve Avukat Fadil Mûsa tarafından modere edildi.  QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.