Rojhilat’ta 121 şehit

Dünya Haberleri —

İran'daki eylemler

İran'daki eylemler

  • Rojhilatê Kurdistan ve İran’da gelişen halk ayaklanmasında can kayıpları artıyor. Dördüncü ayında süren halk hareketinde en az 121 Kürt yaşamını yitirdi, 12’si çocuk. 

İran, Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından haklar ve etnik gruplar üzerindeki baskısını, protesto gösterileri ve sonrasında öldürme şekline büründürdü. Rojhilatê Kurdistan’ın bir çok kentinde kadınlar öncülüğünde gelişen hareket devleti sarsmaya devam ediyor. Rojhilatê Kurdistan’daki netleşen kayıplar üzerine rapor yayınlayan Kurdpa, yaşamını yitirenlerden 12’sinin çocuk olduğunu duyurdu. 

5 kadın, 12 çocuk 121 şehit

Yayınlanan rapora göre, 1 Ocak tarihine kadar Rojhilatê Kuristan’da yaşamını yitirmişler konusunda teyid edilmiş bilgiler 121 kişiyi işaret ediyor. Devlet güçleri tarafından katledilen aktivistler ve Kurdistan kentlerine göre dağılımları açıklandı. Bu rapora göre;

121 Kürt şehit düştü.

Bunlardan 12'si 18 yaşının altında.

Ölenlerin 5'i kadın.

Nasreen Qadri, Sarina Saedi, Hamid Goli, Omid Hosseini, Saman Rahmani ve Alireza Karimi gösteriler esnasında işkence altında katledildiler.

Ramin Fatehi, Ismail Dezwar, Omid Hosseini, Hemen Aman, Shadman Ahmadi, Mohammad Haji Rasoolpour ve Shahriar Adeli ise bilinmeyen bir yerde gözaltına alındıktan sonra işkence altında, Mohammad Lotfolahi ve Nasrin Qadri ise gözaltı sırasında katledildi.

Kumar Darvishi, Momen Zandkarimi ve Ribaz Salehivand kamuya açık alanda kurşunlanarak öldürüldü.

21 Aralık’ta 14 ölümle, 26 ve 27 Ekim 12 ölümle, 15 Kasım-21 Kasım 44 ölümle İran devlet güçlerinin en fazla katliam gerçekleştirdiği günler oldu. 

Kentlere göre şehit istatistikleri

Kurdistan Eyaletinde 40 şehit

40 Sine 19, Diwandereh 5, Dehgolan 3, Saqiz 5, Kamyaran 3, Merîwan 2, Bane 3

Urmiye’de (Batı Azerbaycan) 49 şehit

Urmiye 4, Pîranşar 7, Sinop 4, Bokan 18, Mahabad 14, Serdeşt 1, Takab 1

Kirmanşan Eyaleti 29 şehit

Ciwanro 8, Kirmanşan 6, Qasri Şîrîn 3, Islamabad Gharb 3, Salas Babacani 1, Gîlan gharb 1, Sarpol Zahab 1, Kangavar 2, Sahne 1 ve Sonqor'dan 3 

İlam Eyaleti 1 şehit 

Razavi Horasan (Quchan 1)

Başûrê Kurdistan’dan bir kişi de Baneh kurbanlarından birinin defnedilmesi sırasında katledildi.

Ciwanro kuşatma altında

İran devletine bağlı Devrim Muhafızları Ordusu ve Besic güçleri tarafından yaklaşık bir haftadır askeri denetim altında olan Ciwanro kentinde ev baskınları ve aktivistlere dönük gözaltı terörü devam ediyor. Askeri güçler sokaklara konuşlandırıldı.

İsfahan’ın Semirom ilçesine asker sığınağı

Hafta içerisinde protesto eylemlerinin kitlesel olarak yaşandığı Esfehan’ın Semirom ilçesinde, çok sayıda askeri güç konuşlandırılarak, tutuklama ve baskınlar gerçekleştiriliyor.

Kerec kentindeki Keço Cezaevi’nde düzenlenen eylemlerde gözaltına alınan 15 kadın aktivist, tutukluluk halinin sürmesine ve devlet güçlerinin yaklaşımlarına karşı grev başlattı.

18 yaşından küçük idama mahkum edildi

Potestolarla ilgili yargılanan 18 yaşındaki kız çocuğu Arşiya Tekdestan, idama mahkum edildi. İran Yargı Erki'ne bağlı Mizan Haber Ajansına göre, Mazenderan eyaletinin Devrim Mahkemesi'nde yargılanan Tekdestan, Novşehr ilçesinde düzenlenen gösteriler sırasında "ciddi suç eylemleri" gerçekleştirmekle suçlandı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.