Rusya gaz vanasını kısıyor 

Dünya Haberleri —

Gaz sorunu/foto: AFP

Gaz sorunu/foto: AFP

  • Rus devlet enerji şirketi Gazprom tarafından yapılan açıklamada, bugünden itibaren Avrupa’ya gaz akışının 33 milyon metreküpe düşeceği bildirildi. Almanya, kararın siyasi nedenlerle alındığını kaydetti. 

Rusya, Kuzey Akım 1 gaz boru hattından Avrupa‘ya gönderilen doğalgazı bugünden itibaren yüzde 20 seviyesine indiriyor.

Rus devlet enerji şirketi Gazprom tarafından yapılan açıklamada, bugünden itibaren Avrupa’ya gaz akışının 33 milyon metreküpe düşeceği bildirildi. Şirket buna gerekçe olarak, hatta bulunan bir türbinde yapılması gereken onarım çalışmalarını gösterdi. Almanya Ekonomi Bakanlığı ise bu  gerekçenin gerçeği yansıtmadığını belirterek, kararın siyasi nedenlerle alındığını ifade etti.

Daha önce de kesmişti

Rusya 11 Temmuz’da söz konusu hat üzerinden Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve İtalya'ya gaz akışını 10 günlük bakım yapılacağını duyurarak kesmişti. Ardından geçen hafta 20 Temmuz’da Avrupa’ya yapılan doğalgaz akışı günde 67 milyon metreküp olarak yeniden başladı. Günde 160 milyon metreküplük kapasiteye sahip boru hattı üzerinden 11 Temmuz öncesinde günde 60 milyon metreküp gaz iletiliyordu. Ancak Rusya, Kanada’da tamir edilen ve hattın akışı için gerekli türbinlerin kendilerine iade edilmemesi halinde bu ay sonu itibariyle günde sadece 30 milyon metreküp gaz gönderileceği uyarısında bulunmuştu. Rusya’nın Ukrayna'ya saldırılarına karşı çıkan Kanada hükümeti, ülkede tamir edilen bir türbini Alman Siemens firmasına teslim etmemişti. Daha sonra Alman hükümeti tarafından yapılan baskı sonucunda Kanada türbini göndermiş ve hattın 20 Temmuz’da açılmasını sağlamıştı.

Depoların dolması zor

Gaz sevkiyatı yapılan Avrupa ülkelerindeki yaygın endişe, Rusya‘nın yaptırımlara misilleme olarak gaz vanalarını kapatacağı ya da şimdi olduğu sevkiyatı sınırlayacağı yönündeydi. Bugünden itibaren gaz akışının azaltılmasıyla, kış aylarında karşılaşabilecek bir enerji kıtlığından kaçınmak için gaz depolama tesislerinin yüzde 90’lara varan bir oranda dolması hedefinin imkansızlaştığı belirtiliyor. Almanya’da yetkililer, ülkenin son 5 ayda Rus gazına bağımlılığını yüzde 55'ten yüzde 35'e düşürmesine rağmen, gaz tedariğinin kış aylarındaki enerji gereksinime yetmeyeceğinden korkuyor. 

Eski Federal Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de Rusya’nın doğalgaz ve petrol sevkiyatını tamamen durdurması halinde Almanya’da ekonominin altüst olacağını söyledi. Gabriel, "Ekonomimizin bir bölümü tamamen durur. İşsizlik oranı şimdiye kadar görülmemiş seviyeye ulaşır ve ülkede tam bir felaket yaşanır" diye konuştu.

Tasarruf için Homeoffice

Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck ise enerji tasarrufu amacıyla kış günlerinde elektrik ve kalorifer enerjisi alanlarında tasarruf yapılması için büro ve iş yerlerine gitmek yerine evden çalışma uygulamasına ağırlık verilmesini önerdi. Habeck, bu şekilde iş yerlerinde boş yere enerji tüketilmeyeceğini açıkladı.

Nükleere dönüş gündemde

Bu arada olası bir enerji darboğazına karşı, ülkedeki nükleer santralların kapatılmasının ertelenmesi talebi giderek daha fazla gündeme geliyor. Muhalefetteki Hristiyan Demokrat CDU’nun Genel Başkanı Friedrich Merz, nükleer enerji üretimine devam edilmesi talebini yenileyerek, "Yıl sonunda hükümetin nükleer santrallarda üretim süresini uzatacağını hep birlikte göreceğiz" dedi. Bakan Habeck de daha önce, "Yaşanılan durum karşısında hiçbir konu tabu değil" diyerek, nükleer enerjiye devam konusunu konuşmaya açık olduğunu ifade etmişti.

Üç nükleer santral var

2000’li yılların başında elektrik ihtiyacının yüzde 25’ini o dönemde faaliyetteki 17 nükleer santral tarafından karşılayan Almanya, eski Başbakan Angela Merkel döneminde Japonya’daki Fukuşima nükleer felaketinden sonra nükleer enerjiden vazgeçme kararı almıştı. O dönemden beri santralları aşamalı olarak kapatan Almanya’da şu anda toplam kapasiteleri 4 gigavatı bulan üç nükleer santral bulunuyor. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.