
Rusya, 2016'da petrol fiyatlarının gerilemesine ve ekonomik yaptırımlara rağmen askeri harcama alanında dünya üçüncülüğüne yükseldi.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) 2016 yılı silahlanma harcamaları raporunu açıkladı. Buna göre dünya genelinde silahlanmaya ayrılan bütçe artıyor. SIPRI’ye göre 2016 yılında dünya genelinde ülkelerin silahlanmaya ayırdığı miktar toplam 1 trilyon 686 milyar Dolar. Bu rakam 2015 yılına oranla yüzde 0.4 fazla. Özellikle askeri açıdan güçlü olan ABD, Çin ve Rusya'nın silahlanma harcamalarının yükseldiği dikkat çekti. ABD silahlanma harcamalarını yüzde 1,7 artırarak 611 milyar dolara, Çin ise yüzde 5,4'lük artışla 215 milyar dolara çıkardı.
Suudi Arabistan’ı geride bıraktı
Rusya 2016'da askeri harcamalarını bir önceki yıla göre yüzde 5,9 artırarak 69,2 milyar dolara yükseltti. Rusya'da askeri harcamaların milli gelire oranı ise Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Rusya 2016'da Suudi Arabistan'ı geçerek üçüncü sıraya oturdu. Bu sonuçta Rusya’nın Suriye’deki savaşa aktif olarak dahil olmasının etkili olduğu belirtiliyor.
Elini S-500'le güçlendiriyor
Raporun açıklandığı gün Rusya S-500 füze sistemi denemelerine başladığını açıkladı. Yeni nesil “Kara-Hava” füze sistemine ait olan S-500, uzaktan eylem ve üst düzey füze savunma potansiyeline sahip olan sistem sadece füzeleri yok etmekle kalmayan, aynı zamanda uçak, helikopter ve diğer hava araçlarını imha etme imkanına sahip bir havadan yakalama kompleksi.
Riyad petrol krizinde
Dünya hızla silahlanırken, Suudi Arabistan ise özellikle petrol fiyatlarındaki düşüşten etkilenerek askeri harcamalarını 2016'da yüzde 30 oranında azalttı ve 63,7 milyar dolar seviyesine çekti.
Doğu Avrupa'da Rusya korkusu
Avrupa'da da askeri harcamalar arttı. SIPRI araştırmacılarına göre Avrupa'daki silahlanma harcamalarında yüzde 2.6'lık artış dikkat çekiyor. Bunda başı Orta Avrupa ülkeleri çekiyor. SIPRI raporu yazarlarından Siemon Wezemann, bu artışı özellikle Orta Avrupa'daki birçok ülkenin Rusya'yı giderek büyüyen bir tehdit olarak görmesine dayandırıyor. Wezemann, Rusya'nın 2016'daki askeri harcamalarının NATO ülkelerinin sadece yüzde 27'sine denk geldiğine de dikkat çekiyor. Siyaset bilimci Marius Bales ise Rusya'nın kendini tehdit altında hissetmesi durumunda Avrupa'nın Doğu ile Batı arasında yeni bir silahlanma yarışının ortasında kalacağını vurguladı.
HABER MERKEZİ