Sadece ekmek değil, demokrasi de 

  •  DİSK’in Kartal mitinginde konuşan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, “Sadece emeğimiz, ekmeğimiz için değil; adalet için, özgürlük için, demokrasi için ayağa kalkıyoruz işçi sınıfı olarak” dedi.

“Artık yeter; geçinmek istiyoruz” diyen işçiler, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) çağrısıyla İstanbul Kartal Meydanı’nda bir araya geldi.

Maltepe Sahil Yolu’nda toplanan binlerce işçi, oluşturdukları yürüyüş kortejiyle yoğun güvenlik önlemleri altında miting alanına gelmeye başladı. İşçilerin mitingine Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Sosyalist Emekçiler Partisi (SEP), Türkiye Komünist Hareketi (TKH), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve çok sayıda yurttaş katıldı. Toplanan binlerce işçi, “Emeğimizi ve memleketimizi savunmak için omuz omuza”, “Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz, Türkiye büyüyorsa hakkımızı istiyoruz”, “Vergide, gelirde adalet” pankartlarını açtı. Mitingde “Gelirde adalet, vergide adalet”, “Asgari değil, insanca yaşam”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “Sefalet ücreti istemiyoruz”, “Sefalete teslim olmayacağız”, “İnsanca bir yaşam, insanca bir ücret” sloganları attı.

Mitingde İlkay Akkaya’nın konseri başladı. Mitingde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Bu meydandan emeğin köleliğe karşı kurtuluş savaşını başlatıyoruz. Hep birlikte emeğimize, memleketimize, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkıyoruz” dedi. “Kara kışı bahara çevireceğiz” diyen Çerkezoğlu, “Bize yaşatmaya çalıştıklara kara kışa karşı işçi baharını getireceğiz. Sadece emeğimiz, ekmeğimiz için değil; adalet için, özgürlük için, demokrasi için ayağa kalkıyoruz işçi sınıfı olarak” ifadelerini kullandı.

Çerkezoğlu, şöyle devam etit: “Bu adaletsiz sistemi değiştirmek boynumuzun borcudur. Türkiye’deki en büyük adaletsizlik de asgari ücrettir. Buradan hep birlikte söyleyelim; işçi sınıfının asgari ücretle ilgili kırmızı çizgisi en az 5 bin 200 TL’dir.”

DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, 20 bin kişilik katılım sağlandığının tahmin edildiğini aktardı.  İSTANBUL

 

DİSK’in asgari ücret talebi

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, gerek yoksulluk sınırı gerek gıda fiyatları artışı gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında 2022 yılında asgari ücretin net 5 bin 200 lira olması gerektiğini söyledi.

Çerkezoğlu, asgari ücrete ilişkin taleplerini şu şekilde sıraladı:

* Asgari ücret ülkemizde en düşük ücret değil, ortalama ücret haline gelmiştir ve asgari ücret tespitinde bu gerçek dikkate alınmalıdır.

* Asgari ücret sadece işçinin kendisinin değil, ailesinin de geçim şartları dikkate alınarak adil bir biçimde hesaplanmalıdır.

* Asgari ücret baskılanmış ve güdümlü enflasyon rakamlarına göre değil, geçim şartlarına ve ekonomik büyümeye göre hesaplanmalıdır.

* Dar gelirlinin gıda enflasyonuyla kişi başına düşen milli gelir artışı asgari ücretin saptanmasında mutlaka dikkate alınmalıdır.

Çalışanların yüzde 69’u asgari ücret civarında

DİSK-AR’ın ‘Asgari Ücret Gerçeği 2021′ raporuna göre, asgari ücretin yüzde 20 fazlası ve altında ücret alan işçilerin sayısı 9,7 milyon oldu. Bütün ücretli çalışanların yüzde 50’ye yakını bu kapsamda. Tüm ücretli çalışanların yüzde 64’ü ise (12,5 milyon işçi) asgari ücretin altı ile asgari ücretin bir buçuk katı arasında bir ücret elde ediyor. 

2005’te aylık ortalama ücret ve maaş geliri asgari ücretin 2,2 katı iken, 2019’da asgari ücretin 1,7 katına geriledi. Ayrıca özel sektör işçilerinin yüzde 21,8’i asgari ücrete erişemezken, özel sektörde asgari ücret ve altında ücretle çalışanların oranı yüzde 44, asgari ücret civarında çalışanların oranı yüzde 69 oldu. 8,4 milyonu aşkın özel sektör işçisinin asgari ücretin yüzde 20’si ve altında ücretlerle çalıştığı belirtildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.