Sadece 'gizli tanık’la Şırnak'ta 160 gözaltı

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçma

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçma

  • Şırnak merkez ve ilçelerinde son üç ay içinde polis ve jandarmanın yaptığı ev baskınlarında 160 kişi gözaltına alındı, 67’si tutuklandı. Temel dayanak ise 'gizli tanık' ifadeleri.

Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 10 Aralık’ta Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada, hedef gösterdiği HDP Cizre İlçe Örgütü binasına ve birçok HDP’linin evlerine eş zamanlı baskın yapıldı. Baskınlarda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Yine 11 Aralık’ta HDP Silopi İlçe Örgütü Kongresi öncesinde 33 kişi, HDP Uludere İlçe Örgütü Kongresi öncesi 24 kişi, son olarak HDP İdil İlçe Örgütü Kongresi'nden bir gün sonra ise 9 kişi gözaltına alındı.

Halkın gücünden korkuyor

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Botan halkı büyük bir coşku ve moralle bir araya geldiği zaman iktidarın bundan korktuğunu belirterek, "Halkın gücünden korkuyorlar. Onun için halkın moralinin artmaması ve örgütlülüğün güçlenmemesi için burada sürekli baskı ve gözaltı konseptini devreye koyuyorlar. Halkı nefes alamaz duruma getirmek istiyorlar. Özellikle Şırnak’ta il veya ilçe kongreleri gerçekleştirdiğimiz son süreçlerde hem kongre çalışmalarında yer alan hem de parti çalışmalarında yer alanlar gözaltına alınmaya başladı. Bununla hem kongrelerimizin zayıf geçmesini hem de örgütlülüğümüzü zayıflatmak istiyorlar fakat herkes kongrelerimize katılımı ve katılanların morallerini, coşkularını gördü” dedi. 

'Gizli tanık' yalandan ibaret

Bütün gözaltı ve tutuklamaların “gizli tanık” ifadeleri doğrultusunda yapıldığına işaret eden Kaçmaz, şöyle devam etti: "Gizli tanık durumu bir yalandan ibarettir. Bunun onlarca örneği ortaya çıktı. Dosyalara konulan gizli tanıklar ya hiç yok ya da uydurmadır. Bunların iftiralarını delil sayıp onlarca kişiyi yıllarca cezaevlerinde yatırdılar. Yargılama sürecinin ileriki safhasında gizli tanıkların ifadelerini tekrarlamaları için çağrıldığı zaman böyle bir şeyin olmadığı söyleniliyor. Selahattin Demirtaş’ın dosyasında bulunan ‘Mercek’ adlı gizli tanığın durumu yaşananları gözler önüne seriyor. Yargılama sırasında böyle bir tanığın olmadığı ortaya çıktı. Hukukta delil olarak sayılamaz. Devlet, kanunların dışına çıkıyor. AKP-MHP hukuk kisvesi altında düşmanlıklarını uyguluyor.” 

Botan bilinçi hedeftir

Botan'ın Kürtler için önemine; direniş ve mücadelesinin devamlılığına dikkat çeken Kaçmaz, şunları ekledi: "Botan, bütün Kürtler için moral ve coşku kaynağı olmuştur. Bunun için Botan bölgesinden korkuyorlar. Burada halk direniş gösterdiği zaman bütün bölgeleri de etkiliyor. Burası mücadelenin ve direnişin kalbidir. Halkın iradesinin kırmak ve boyun eğdirmek için türlü türlü yollar deniyorlar fakat bu halk asla boyun eğmedi ve eğmeyecek. Halk, bunca bedeli boşuna ödemedi. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”  ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.