Sadece Kürt işçiler atıldı

Foto: Vedat Örüç - İşçi eylemleri

Foto: Vedat Örüç - İşçi eylemleri

  • Akkuyu NGS’de çalışan Kürt işçilerin giriş kartları, “güvenlik soruşturması” adı altında iptal edildi. Mesaiye giden 26 Kürt işçi kapıda geri çevrilerek, işlerine son verildi.

Ekosisteme vereceği zararlar ve yaratacağı çevresel sorunlar yanı sıra sık sık kötü çalışma koşullarıyla gündeme gelen Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) ırkçılık da yapılıyor; bir süredir Kürt işçilerin giriş katları iptal ediliyor. 

Santral çalışanlarından alınan bilgilere göre; İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan “güvenlik soruşturması” neticesinde Kürt işçilerin kartları peyderpey iptal ediliyor. Kürt işçilerin kartlarının iptal edilme süreci, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 17 Eylül 2021’de Mersin’de gerçekleştirdiği toplu açılış töreni sonrasında başladı ve peyderpey devam ediyor. Şimdiye kadar yaklaşık 250 civarında Kürt işçinin kartı iptal oldu. Son olarak önceki gün 26 Kürt işçinin “güvenlik soruşturması” kapsamında giriş kartları iptal edildi. Sabah mesaiye giden işçiler, güvenlik elemanları tarafından “Giriş kartınız iptal edilmiş, giremezsiniz” cevabıyla karşılaşıyor. İşçilere başka hiçbir şekilde açıklama yapılmıyor. 

İşçiler, ne İçişleri Bakanlığı ne de başka bir kurum tarafından kendilerine ulaşan herhangi bir belgenin olmadığını, kendilerine sadece “güvenlik soruşturması” adı altında giriş kartlarının iptal edildiğinin bildirildiğini söyledi. MERSİN

İşçi eylemleri yayılıyor

Trendyol emekçilerinin kazanımla sonuçlanan eyleminin tetiklemesiyle Yemeksepeti’nin yanı sıra Farplas, Migros Depo, Yurtiçi Kargo, Uzel, Tüvtürk, Lila Kağıt, Erdal Çorap, NBG Çorap, Azim Çorap, Kızılay İçecek başta olmak üzere çeşitli alanlarda eylemler devam ediyor. 
Yüzde 17’lik zam dayatmasına karşı iş bırakan Yemeksepeti kuryeleri İzmir, Ankara ve İstanbul’da eylemlerini sürdürüyor.

Şirketin Levent’te bulunan Genel Merkezi önünde toplanan kuryeler, eylemlerine devam etti. Enflasyon altında kalan zam oranını protesto eden çalışanlar “İşçiler burada yönetim nerede” “Direne direne kazanacağız” “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganları attı. TÜMTİS, taleplerinin net olduğunu, performnas düşürdüklerini belirterek, “Selalet zammını kabul etmiyoruz. Net 5500 TL, prim ve yan haklar. Mobbinge ve tutanak baskısına son. İşkolumuz derhal taşımacılığa geçirilsin.  TÜMTİS’in sendikal yetkisine yapılan itiraz geri çekilsin” dedi. 
İzmir’de de kuryeler Bayraklı’da bulunan depoda bir araya geldi. Ankara, Yenimahalle Yemeksepeti Merkez Depo önünde de evylem devam etti. 

Scotty’de uyarı eylemi
Motosikletli dağıtım uygulaması Scotty’de çalışan ve Boyner, Kitap Yurdu, Kırmızı Kedi Kitabevi ve İstanbul Kitaplığı’nın dağıtımlarını yapan esnaf kuryeler, kendilerine iletilen yüzde 22’lik zam teklifi kabul etmedikleri için önceki gün kısa süreli bir kontak kapatma eylemi yaptı. Ücretlerine yüzde 40 zam talebiyle kontak kapatma eylemi yapan Scotty çalışanı esnaf kuryeler, şimdilik yeni bir eylem planı hazırlanana kadar kontak kapatma eylemlerine ara verdi. İlerleyen günlerde yeni eylem planlarını duyuracaklar.

HepsiJet’te itiraz
İşverenin “yüzde 46 zam yaptık” açıklamasını doğru bulmadıklarını söyleyen HepsiJet çalışanları, “Yapılan zam yüzde 28’den ibaret. Bunun da karşılığı paket başına 1 TL. Kabul etmiyoruz” diyerek, eylem yapıyor.

Yurtiçi Kargo
Yurtiçi Kargo çalışanları da düşük zam oranına tepki göstermek için kontak kapatma eylemine başladı. Yurtiçi Kargo’dan yapılan açıklamada, yıllık zam oranının yüzde 46 olduğu ileri sürdü. Bunun doğru olmadığını ve yapılan zammın yüzde 17 ile sınırlı kaldığını söyleyen çalışanlar, eylemlerine devam ediyor.

Alpin Çorap’ta kazanım
İstanbul Beylikdüzü’ndeki Alpin Çorap’ta düşük zam dayatmasını kabul etmeyen işçiler iş durdurmuştu. İş durdurma eylemi tüm vardiyalarda olunca işveren geri adım attı ve tüm işçilere 2 bin 500 TL zam yapılacağını, kimsenin işten atılmayacağını taahhüt etti.

Diğer çorapçılar da
Alpin Çorap işçilerinin bu kazanımları sonrası Şimşek Çorap ve Erdal Çorap işçileri de ücret artışı talebiyle iş bırakma eylemine başladı. Deriteks Sendikası’ndan yapılan açıklamada, “Çorap işçileri birleşerek direnerek kazanıyor. Deriteks’te örgütlenen Şimşek Çorap’ta patronun en son 5 bin 600 TL’den başlayan ücret talebi ikramiye ile 6 bin 500 TL çıktı, teklif kabul edilmedi. 7 bin TL talep eden işçiler, fabrikada işi durdurdu” denildi.

Kızılay Maden Suyu
Erzincan Kızılay Maden Suyu Fabrikası’nda çalışan 40 işçi de sendika ve sendikal hakları verilmediği gerekçesiyle eyleme başladı. Aynı gerekçelerle Afyon Kızılay Madensuyu Fabrikası’nda çalışan işçiler de eylem yapıyor. Yüzde 22’lik zam oranını kabul etmedikleri belirtilen çalışanlar, “Biz hakkımız istiyoruz, kesinlikle kuruma her hangi bir zarar vermek istemiyoruz. Sendikaya üye olduk ama sendikal haklarımızı alamıyoruz” diye konuştu.

Farplas işçileri kararlı
Farplas’ta 7 ayrı şirket ve 5 ayrı iş kolu olmasına rağmen 2 bine yakın işçinin çoğunluğu DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, Lastik-İş ve Limter-İş’te örgütlendi. İşçiler patronun masaya oturup toplu sözleşme imzalaması için eylemlerini sürdürüyor. Atılan işçilerin geri alınması ve sendika hakları için mücadelelerinde kararlı olan Farplas işçileri, fabrika önüne taşıdıklarını direnişi sürdürüyor.

Migros’ta iş bırakma eylemi
Migros’un işçilere yüzde 8 zam teklif etmesinin ardından Esenyurt depo işçileri iş bırakma eylemi yaptı. Düşük zam oranlarına karşı 500’den fazla depo işçisi, greve gitti. İşçilerin bulunduğu depo alanına polis sevk edildi. 
Konuya ilişkin açıklama yapan Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) Genel Başkanı Neslihan Acar, depo içine alınmadı, kapıda açıklama yaptı. Acar, işverenin verdiği zam sözünün Ocak maaşlarına yansıyacağını belirttiği halde şu an yüzde 8 zam teklif ettiğini ve bunun da tüm işçiler için geçerli olmadığını söyledi. Depo yönetiminin işçilere zorla kağıt imzalatarak işçilerin aklıyla alay ettiğini ifade eden Acar, işçilerin iş bırakma eylemi başlattığını söyledi. Acar, işçilerin yüzde 70 zam talep ettiğini ve talebin karışlanması gerektiğini beyan etti. 
Eylemde konuşan işçi sözcüsü ise “Esenyurt Migros Depo’da ücreti kabul etmediğimizde bize kapıyı gösterenlere iş bırakma eylemimizle cevap veriyoruz, müdür yardımcısına da açıkça söylüyoruz” dedi. Sözcü, ayrıca işverenin eylemi kırmak amacıyla başka illerden taşeron işçi getirdiğini de kaydetti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.