Sağlık sistemi çöküyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • 100 bin nüfuslu Şirnex’in Silopî ilçesinde bir kadın doğum uzmanı bulunurken, diğer ilçelerde uzman doktor bulunmuyor. Düşük riskinin yüksek olduğu  bölgede doktor bulunmamasına ilişkin konuşan SES kadın sekreteri Hatun Magi,  “Şırnak’ta sağlık sistemi çöküyor” dedi.

ROJDA AYDIN -JINNEWS / ŞIRNEX

Türkiye’de sağlık hizmetlerinde kalite düşerken, aynı paralelde uzman doktor sayısı da azalıyor. Bakurê Kurdistan’ın Şirnex (Şırnak) ve ilçelerinde devlet hastanelerinde kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktor sayısı krize dönüştü. Kimi ilçelerde hiç doğum uzmanı doktor bulunmazken, Silopî gibi 100 bin nüfuslu ilçede ise yalnızca bir doktor bulunuyor.

Kadınlar, Şirnex, Cizîr (Cizre), Hezex (İdil),  Silopî ve Qileban (Uludere) Devlet Hastaneleri’nde muayene olabilmek için MHRS randevu sistemi ve 182 randevu hattından sıra alamıyor. Bêşebab (Beytüşşebap) ve Basan (Güçlükonak) ilçelerinde Kadın Hastalıkları ve Doğum servisi hiç bulunmazken, Şirnex, Cizîr ve Silopî’de birer doktor bulunuyor. Kentte yaşanan doktor eksikliği nedeniyle kadınlar çevre kentlere gitmek zorunda kalıyor. Kent merkezi ve ilçelerdeki kamu hastanelerinde kadın hastalıkları doktoru sorunu yaşanırken, il genelinde 13 özel kliniğin bulunması ise dikkat çekiyor. 
 
8 aylık hamile Feyruz Pulat yaşamını yitirdi

Kadın sağlık alanında yaşanan doktor eksikliği nedeni ile geçtiğimiz Ağustos ayında Şirnex’in Cizîr ilçesinde doğum sancıları başlayan 29 yaşındaki 8 aylık hamile Feyruz Pulat, bebeği ile birlikte kaldırıldığı Cizre Devlet Hastanesi’nde kadın doğum uzmanı olmadığı için yaşamını yitirdi. Olayın basına yansıması ardından konuya ilişkin soruşturma başlatıldı. Soruşturma Pulat’ın 2 saat doktor beklediği tespit edildi. Bir doktora soruşturma açıldığı belirtilirken, olayın üzerinde 4 yıl geçmesine rağmen herhangi bir ilerleme kaydedilemedi. 
 
Hastane randevusu alınamıyor

Silopî’de yaşayan H.A. 100 bin nüfuslu bir ilçede yaşadıkları doktor sorununa dikkat çekerek, “Her 10 kadından 3’ünün düşük riski var ve maalesef kaybediyor. Bu soruna bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz. Geçen gün 5-6 defa randevu almaya çalıştım ama sistem kapalı olduğu için alamıyorum. Bu nasıl bir hizmet. Ben şu an hamileyim ve çok rahatsızım. Başka bir kente gidecek imkanım yok. Krizin yaşandığı böylesi bir süreçte özellere de gidemiyorum. Doğum yapan kadınlar ise genelde çevre kentlere gönderiliyor” dedi.

Cizîr’de yaşayan ve randevu alamayan kadınlardan R.T. ise iki aydır randevu almaya çalıştığını belirtti. R.T sorunun bir an önce çözülmesini istedi.  
 
Çalışma koşulları kötü

SES Şırnak Kadın Sekreteri Hatun Magi de kentte sağlık alanında yaşanan sorunlara işaret etti. “Şırnak ve ilçelerinde yaşanan doktor eksikliğinden kaynaklı yurttaşlar randevu alamazken, çevre kentlere gitmek zorunda kalıyorlar. Şırnak geneli 537 bin 762 nüfuslu bir sayıda sahipken, bölgede sadece bir kadın hastalıkları ve doğum uzman doktoru çalışmakta. Devlet atama yapıyor ama atananlarda kötü çalışma koşullarından dolayı istifa edip gitmek durumunda kalıyorlar. Kötü çalışma koşullarından kaynaklı doktorlar tükeniyor. Sadece kadın hastalıkları ve doğum alanında değil, diğer tüm alanlarda doktor eksikliği yaşanmakta. Devletin sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını iyileştirmesi gerekiyor. Aksi takdirde durum gittikçe kötüleşiyor. Şırnak’ta sağlık sistemi çöküyor ve buna dur deme zamanı” diyerek tepki gösterdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.