Saldırılar da sessizlik de kabul edilemez
Dünya Haberleri —

Şahîn Azarberzîn, Neda Mîrî ve Semîra Elahyarî
- İran rejimi, Rojhilatlı Kürt güçlerine saldırdı; Şahîn Azarberzîn, Neda Mîrî ve Semîra Elahyarî adlı Peşmergeler şehit düştü. Rojhilat Siyasi Güçler İttifakı’ndan Irak hükümetine ve BM’ye derhal harekete geçme çağrısı yaptı.
İran rejimine bağlı Hamza Karargahı, 17 Nisan’da Hewlêr’in Balîsan ve Behrke sınır hattında Rojhilatlı Kürt güçlerini hedef aldı. Behrke yakınlarında bulunan İran Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP-İ) ait Cejnekan Kampı vuruldu; Şahîn Azarberzîn adlı Peşmerge şehit düşerken, babası yaralandı.
Rejim, Balîsan’a bağlı Alan Kampı’nı da bombaladı. Neda Mîrî ve Semîra Elahyarî adlı iki kadın pêşmerge şehit düştü, bazı pêşmergeler de yaralandı. Rejim, bu saldırıların 2017 yılında Piranşar’da öldürülen savaş elemanı Mehdi Salmasi’nin “intikamını almak için” yapıldığını öne sürdü. KDP-İ, peşmegerlerin iddia edilen olaylarla hiçbir ilgisi olmadığını belirterek rejimin sivil yerleşim yerlerini hedef almak için bahane ürettiğini vurguladı. Rejimin, 28 Şubat’tan bu yana gerçekleştirdiği saldırılarında kamplardaki en az 100 ev de ağır hasar gördü.
Ağır kayıplarını gizlemek için
Rojhilatê Kürdistan Siyasi Güçler İttifakı, rejimin Başûrê Kürdistan’daki Rojhilatê Kürdistanlı mültecilerin kaldığı kamplara yönelik devam eden saldırılarına sert tepki gösterdi. Rejimin, ABD-İsrail’le girdiği savaşta aldığı siyasi, askeri, stratejik ve ideolojik yenilgileri gizlemek amacıyla, Rojhilatê Kürdistan’daki partilerin merkezlerine ve üslerine, ayrıca Kürdistan Bölgesi’ndeki kadro ve Peşmerge ailelerinin kaldığı kamplara sürekli saldırılar düzenlediğine işaret etti.
Açıklamada şunlar vurgulandı: “İran İslam Cumhuriyeti, Rojhilatê Kürdistan'daki siyasi partilerin merkezlerine, karargahlarına ve ailelerinin yaşadığı yerlere yönelik saldırılarına devam etmiş olup, ne yazık ki bu saldırılarda 11 kişi şehit olmuştur. Bu suçu ve İslam Cumhuriyeti'nin Rojhilatlı savaşçılara yönelik tüm terör saldırılarını ve ittifak üyesi partilerin savaşçılarının 10 çocuğunun şehit olmasını şiddetle kınıyoruz.”
Siyasi İttifak şu çağrılarda bulundu
1-Irak hükümetini, siyasi mültecilerin canlarını korumak ve bu suçların tekrarını önlemek için ciddi bir tutum sergilemeye, pratik, yasal ve şeffaf adımlar atmaya çağırıyoruz. Bölgenin egemenliğini ve bölge sakinlerinin canlarını korumak, özellikle İran İslam Cumhuriyeti'nin iki ülke arasındaki güvenlik anlaşmasını ihlal etmesi nedeniyle anayasal bir görevdir.
2-Birleşmiş Milletler'in (BM) Irak ve Kürdistan Bölgesi temsilciliğini şiddetle kınıyoruz. Bu savaş suçları karşısındaki sessizlikleri ve eylemsizlikleri ile insani yükümlülüklerini ihmal etmelerinin, Tahran rejiminin daha fazla saldırganlık ve teröre kapı açtığına inanıyoruz. Bu nedenle, bu saldırıların savaş suçu ve uluslararası terörizm olarak tanınmasını, kayıt altına alınmasını ve bunlara karşı bir tavır alınmasını talep ediyoruz.
3-İslam Cumhuriyeti ile uzlaşma ve ticaret politikasını şiddetle kınıyor ve bu diktatörlük rejiminin tüm dünyanın güvenliğini ve istikrarını rehin aldığını vurguluyoruz. Uluslararası toplumla müzakereleri ve anlaşmaları her zaman, zaman kazanmak ve hedeflerini ilerletmek için kullanmıştır. Bu nedenle, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin hızla harekete geçmesinin ve uluslararası toplumun Tahran ile bir anlaşmaya varmasının ve rejimin terör ve cinayetlere devam etmesine artık izin vermemesinin zamanı gelmiştir.
4-Yurtdışında yaşayan tüm Kürtleri, güçlü plan ve programlarla sokaklara çıkmaya, barışçıl faaliyetler ve yürüyüşler düzenlemeye ve rejimin büyükelçilikleri, konsoloslukları ve karar alma merkezleri önünde toplanarak halkımızın tepkisini yükseltmeye çağırıyoruz.
Xezal’ın katilleri yargılansın
Rejim, 14 Nisan’da da Silêmanî’nin Dokan ilçesi sınırlarındaki Surdaş Kampı ile Hewlêr’in Koye ilçesindeki Azadi Kampı'na İHA saldırısı düzenlemiş, Kürdistan Emekçiler Topluluğu (Komala) üyesi Xezal Mawlan adlı kadın Peşmerge şehit düşmüştü. Xezal’ın yaralı halde özel bir hastaneye kaldırıldığı ancak hastane yönetiminin tedaviyi kabul etmediği için şehit düştüğü ortaya çıkmıştı. Xezal’ın hastane kapısından çevrilmesi, Kürt halkının tepkisini çekti.
Tepkilerin ardından açıklama yapan Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanlığı, geniş kapsamlı soruşturma başlatıldığını ve ihmali olanlar hakkında en sert yasal işlemlerin devreye konulacağını duyurdu.
Olayın detaylarına ve yürütülen hukuki sürece dair bilgilere yer verilen açıklamada, Xezal’ın saldırıda yaralanmasının ardından önce Peşmerge Sağlık Birimi’ne bağlı Şoreş Hastanesi’ne ulaştırıldığı, oradan da ileri tetkik ve tedavi için özel bir sağlık kuruluşu olan Baxşin Hastanesi’ne sevk edildiği belirtildi. Ancak söz konusu özel hastanenin gerekli tıbbi müdahaleyi yapmaktan kaçındığı ve hastayı kabul etmediği, bu durumun da Xezal’ın şehit düşmesine neden olduğu ifade edildi.
Sağlık Bakanlığı, suçun ortaya çıkmasıyla Süleymaniye Sağlık Müdürlüğü ve Süleymaniye Başsavcılığı ile doğrudan temasa geçildiğini bildirdi. Yaşanan trajedinin "hiçbir şekilde kabul edilemez" olduğunun altını çizdi. HEWLÊR















