Saldırıya uğrayan HDP'liye dava

Fevzi Akdemir

Fevzi Akdemir

  • Emniyet ve MİT marifetiyle HDP Amed İl binası önüne oturtularak birer eleman olarak kullanılanlardan 3'ünün saldırısına uğrayan HDP çalışanı Fevzi Akdemir’e, sağlık raporu, tanık beyanları ve kamera görüntülerine rağmen dava açıldı; 9 yıla kadar hapsi isteniyor. 

Türk İçişleri Bakanlığının organizasyonuyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed l binası önünde bekletilen Celil Begdaş, Şadin Elhamam ile Haci Güger, 14 Ocak 2022'de HDP’de çalışan 58 yaşındaki Fevzi Akdemir’in önünü kesti. Üç kişi Akdemir’e saldırdı. Saldırganlardan Elhamam, Akdemir'e yumruk atarken serçe parmağı kırıldı. Akdemir'i tesadüfen oradan geçen Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) teknikeri üç kişi, saldırganlardan kurtardı.

Ancak sağlık raporu, tanık beyanları ve kamera görüntülerine rağmen Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, saldırganların beyanlarını esas aldı. Fevzi Akdemir hakkında "silahla kasten yaralamaktan" iddianame hazırlayan başsavcılık, Akdemir için 5 yıldan 9 yıla hapis cezası istedi. 

Tarafların birbirinden şikayetçi olmasıyla soruşturma açıldı.  Saldırganlar, Akdemir'in saldırdığını, TEDAŞ çalışanlarının ise önceden araç içinde beklediklerini ve Akdemir'le birlikte hareket ettiğini ileri sürdü. Fevzi Akdemir, kendisinin partinin arka kapısından girip çıktığını, Celil Begdaş tarafından daha önce de önünün kesildiğini, küfürler ettiğini belirtti. Akdemir, olay günü de partinin arka kapısından çıkıp eve gitmeye çalışırken Celil Begdaş'ın kendisine arkadan yaklaşıp küfür ettiğini, "Öldüreceğim seni, bugün nereye kaçacaksın" dediğini ve akabinde saldırdığını anlattı.

Akdemir, yaşananları, "Ben Celil'e döneceğim sırada, yine arka taraftan Şadin Elhamam isimli şahsın geldiğini gördüm. İki şahıs bana saldırdılar, yumrukları ve tekmeleriyle bana vurdular. Celil'in elinde bıçak olduğunu gördüm. Bunlar bana vurunca ben de kendimi savunmak için yerden ne olduğunu hatırlamadığım plastik türü bir maddeyi alarak kendimi savundum" diye aktardı. TEDAŞ görevlileri ise tanık ifadelerinde, araçla seyir halindeyken iki erkek şahsın kavga ettiklerini sonra bir kişinin daha gelip, ikisinin birden diğer erkek şahsı birlikte dövmeye başladıklarını söyledi. 
 
Görüntüler, Akdemir'i teyit etti
 
Kamera görüntüleri incelemesinde Akdemir'in saat 16.03'te HDP binasından çıktığı, peşinden Begdaş'ın geldiği, birlikte geldikleri ve yolun karşısında geçen Elhamam ve Göger'e el işareti yaparak gelmelerini söylediği görüldü. Kamera dökümlerinde, şunlar yer aldı: "Celil Begdaş isimli şahısın ve işaret ettiği şahısların Fevzi Akdemir isimli şahsa doğru koşmaya başladıkları, saat 16.04'te Fevzi Akdemir isimli şahsın, belediye otobüsünün yanından geçerek ilerlediği, Celil Begdaş isimli şahsın Fevzi Akdemir isimli şahsın arkasından koşmaya devam ettiği, saat 16.04.20'de Fevzi Akdemir ile Celil Begdaş arasında arbede yaşandığı…." 

Saldırganlardan Şadin Elhamam, gittiği hastanede sağlık raporu aldı. Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi'nden kırık raporu alan Elhamam, rapor için hastanede verdiği ifadede "yumruk atarken parmağının kırıldığını" beyan etti. Basit tıbbi müdahale ile giderilmeyecek şekilde serçe parmağı kemiği raporu alan Elhamam'ın ifadeleri, sağlık raporunda "Kavga esnasında başkasına yumruk attığını beyanda bulunan..." şeklinde geçti. 
 
Deliller dikkate alınmadı
 
Sağlık raporu, tanık beyanları ve kamera görüntülerini dikkate almayan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, saldırganların beyanlarını esas alarak, Fevzi Akdemir hakkında "silahla kasten yaralamaktan" iddianame hazırladı. İddianamede şu değerlendirme yapıldı: "Şüpheli Fevzi'nin elindeki zincirle müşteki Şadin'e eline vurduğu ve Şadin'in yaralandığı, olay sonrasında alınan kati hekim raporunda, Şadin'in yaralanmasının basit tıbbi müdahaleyle giderilemez nitelikte olduğu, Şadin'in vücudunda orta derece kemik kırılması meydana geldiği…" 
 
9 yıla kadar hapis istemi
 
Akdemir'in Türk Ceza Kanun'un (TCK) "kasten yaralama" suçunu düzenleyen 86/1 maddesinden ceza istendi. Suçun "silahla" gerçekleştiği öne sürülen cezanın TCK'nın 86/3-e bendine göre yarı oranında artırılması istendi. "Yaralama nedeniyle mağdurun organlarının birinin işlevinde sürekli zayıflama meydana gelmesini düzenleyen ceza artırım maddesi olan TCK'nın 87/3 maddesinin uygulanması" istenilen iddianamede, Akdemir'in en az 5 yıl olmak üzere 9 yıla kadar hapsi istendi. İddianame, Diyarbakır 10. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek, ilk duruşma için 12 Ekim'e gün verildi. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.