Salgın hastalıklar yayılıyor

Kadın Haberleri —

6 Şubat 2023 Depremi / Adıyaman

6 Şubat 2023 Depremi / Adıyaman

  • Depremde yüzde 60’ı yıkılan Semsûr’da haftalardır sular kesik. Temiz su ve hijyen ortamının olmadığı kentte kalabalık bir şekilde yaşanılan çadırlarda salgın hastalık başladı. Uyuz, bitlenme ve kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu ciddi bir sorun.

Merkez üssü Mereş olan iki yarı depremde yüzde 60’ı yıkılan Semsûr’da (Adıyaman) halk 6 Şubat’tan bu yana sokakta yaşıyor. Çok az çadırın olduğu kentte halk ya araçlarda yatıyor ya da kendi elleriyle yaptıkları derme çatma sığınaklarda barınmaya çalışıyor. Yurttaşlar temiz su ve yeterli gıdaya ise halen ulaşamıyor. Şebeke sularının kesik olduğu kent merkezinde kazanlarda sular kaynatılıp bu sularla temizlenen insanlar kirli elbiseleri de kaynatarak temizlemeye çalışıyor.

Salgın hastalık başladı

Onlarca kişinin kaldığı çadırlarda hijyen koşullarını sağlamak giderek zorlaşırken, kentte az olan seyyar tuvalet ve su kesintisi nedeniyle uyuz hastalığı, bitlenme ve idrar yolu enfeksiyonları baş gösterdi. Konuya dair görüştüğümüz doktorlar günde ortalama 3 kişinin uyuz ön tanısıyla kendilerine başvurduğunu belirterek hızla yayılan uyuz hastalığı için alanda yeterince ilaç ve ilacı kullanabilme koşullarının olmadığına dikkat çekti.

Depremzedelerle dayanışmak için gönüllü olarak 6 gündür sahada çalışan ve Cemevinde bulunan revirde hastalarla ilgilenen sağlıkçı Gülşilan Ormanlı Semsur’da insanların temiz su ve hijyenik ortama ulaşamadığına dikkat çekti. Gülşilan Ormanlı mevcut durumda Semsur’da salgın hastalıkların ortaya çıkmamasının neredeyse imkânsız olduğunu belirtti.

Uyuz vakaları arttı

Kentteki var olan durumun hastalıkları da beraberinde getirdiğini ifade eden Gülşilan Ormanlı, şu anda en sık rastladıkları salgın hastalığın uyuz olduğunu belirtti. Ormanlı ilgilendikleri vakalarda da bunu net olarak gördüklerini dile getirerek bu konuda şunları söyledi: “İnsanlar duş alamıyor ve iç içe yaşıyorlar. Bunlar bit ve uyuz hastalığının artmasına neden oluyor. Çadırlarda özellikle bit vakalarının arttığını gözlemleyebiliyoruz. Buraya da özellikle çok yoğun uyuz vakaları geliyor. Giderek artan uyuzun tedavisi de sağlanamıyor.

Sahada yeterince ilaç yok. Birde ilaç sürüldükten 24 saat sonra banyo yapılması gerekiyor. Ama temiz su sıkıntısı olduğu için bu tedavi de çok mümkün görünmüyor. Bu nedenle bizler önleyici bir tedbir de alamıyoruz. Şehirde hem temiz su hem de hijyene ulaşılması gerekiyor. Şu an sağlık noktasında çok sıkıntılı bir durumdayız çünkü hiçbir önlem alınmıyor.”

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu

Kadınların temiz iç çamaşırı ve temiz tuvalete ulaşamaması nedeniyle idrar yolu enfeksiyonu ile karşı karşıya kaldıklarını aktaran Ormanlı, “Kadınların özellikle iç çamaşırı ve hijyen ürünlerine ihtiyacı var. Kadınlar bunlara ulaşım noktasında ciddi sıkıntılar yaşıyor, pedlere dahi ulaşamıyor. Bu konuya da bir çözüm bulunması gerekir Bunun için geç olunmadan koruyucu bir önlemin alınması gerekiyor” dedi. Gülşilan Ormanlı, önlem alınmadığı sürece ortaya çıkan salgın hastalıkların artarak devam edeceğini belirtti.

MEDİNE MAMEDOĞLU / NÛJINHA-SEMSÛR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.