Şalterler inmeden kriz çözülmez

Kadın Haberleri —

.

.

  • Yükselen Dolar karşısında alım gücü düşen kadınların yaşanan ekonomik krizden en fazla zarar gören kesim olduğunu belirten kadın örgütü temsilcileri, “Şalterler inmeden kriz çözülmez” dedi. 

MELİKE AYDIN 
JINNEWS / İZMİR

Türkiye’de derinleşen ekonomik kriz ve TL’nin Dolar karşısında değer kaybetmesi halkın bir kesimini sokağa döktü. Ekonomik krizden vurduğu gençler ve kadınlar ise savaş politikalarının son bulması ve hükümetin istifa etmesini gerektiğini söylerken, genel grev çağrısı yaptı.

Yoksulluğu esas yaşayan kadınlar

Jinnews’e konuşan İzmir Eğitim Sen 1 Nolu Şube Kadın Sekreteri Gülsev Sağıroğlu, “Yoksulluğu esas yaşayan kadınlar. Alım gücü gittikçe düşmekte. Aldığımız ücretlerle, dün aldıklarımızı bugün daha az miktarlarda alabiliyoruz. Yoksulluk ve açlık sınırı da yükseliyor. İnsanlar evlerini nasıl geçindireceğini, çocuklarını nasıl okula göndereceklerini düşünüyorlar” diyerek durumun vahametine işaret etti.
 
İşsizlik sopasıyla insanlar sindirilmeye çalışılıyor

Kapitalist sistemin krizlerle yol aldığını ifade eden Mücadele Birliği’nden Ayla Subaşı, Doların ani yükselişinin iktidarın sermaye sağladığı rantlar sonucunda gelinen nokta olduğunu belirtti. Krizin faturasının sorumlusu olmadığı halde çalışan kesimlerin bedeli ödediğini dile getiren Subaşı, “Kapitalist sömürü sistemi ortadan kalkmadıkça bu sorun çözülemez” dedi. Sömürü düzenine karşı her alanda mücadele etmeden düzenin değişmeyeceğini dile getiren Subaşı, şöyle devam etti: “Zaten krizlerle yaşıyorduk. Pandemiyi kapitalist emperyalist sistemler kendileri için fırsata çevirdiler. Ücretler düşürüldü işsizlik artırıldı, güvenlik artırıldı. İşsizlik sopasıyla insanlar sindirilmeye, açlık, yoksulluk ve sefalete sürüklenmeye çalıyor. Sömürü düzeni yerinde durduğu sürece bu krizler devam edecek. Bizler örgütlenmeden fabrikalarda şalterler inmeden bu krizler düzelmez.”
 
‘Helalleşme’ diyor ama uzlaşma talepleri var

Muhalefetin sokağa çıkmak isteyenlere evde kalmaları çağrısıyla sistem içi çözümler ürettiğini belirten Kampüs Cadıları’ndan Sabriye Akkurt ise, “Muhalefet aslında kitlenin altında konumlanarak hayata devam ediyor. CHP’den zaman zaman helalleşeceğiz, zaman zaman hesaplaşacağız söylemleri yükseliyor ama aslında uzlaşma talepleri var. Biz ise uzlaşmak istemiyoruz. Aslında pandemiden önce de bu süreç devam ediyordu. Halk barınamadığını, temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını dile getiriyordu. Pandemiyle bu yoksulluk derinleşti işçiler işsiz gençler geçinemiyor. Dolar çıktı. İktidardan bir açıklama gelmiyor. İstifa talebini yükseltiyoruz” dedi.
 
Genel grev yapılması gerekiyor

Kültür Sanat Sen İzmir Şube Başkanı Nesrin Tatlıoğlu da  muhaliflerin daha da etkili olması gerektiğini belirterek, genel grevin gerekliliğine işaret etti. Tatlıoğlu, “Şartlar buna ne kadar uygun, bunu yapması gereken sendikalar ne kadar uygun o tartışılır. Ama ülkede şu anda gerçekten bir grev yapılması gerekir. Buna ne kadar hazırlıklıyız ne kadar şartları kullanabiliriz önemli olan bu. Son yapılan toplu sözleşmede alınan zam komikti, şimdi o oran daha da düştü yeniden toplu sözleşme yapılmalı” diye belirtti.
 
Savaş vergilerimizle devam ediyor

Militarizme ayrılan bütçenin halka harcanması gereken bütçeden çalındığını ifade eden esnaf Ayla Uçar ise, “Bütçe özellikle sağlık, eğitim, sanattan çalınan bütçe. Şu anda en çok savaşa ve bilinçli şekilde Diyanete ayrılıyor. Diyanet üzerinden de savaşa ayrılıyor. Suriye’deki krizin derinleşmesi diğer Afrika ülkelerinde anlamadığımız işlerin dönmesi için aktarılan para aslında bizden çalınan bütçe. Savaş vergilerimizle devam ediyor” dedi.

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.