Sadece binaları değil, hayatı yeniden inşa

Mithat Sancar

Mithat Sancar

  • HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, Narlı ve Pazarcık'ta depremzedeleri ziyaret etti, sorunlarını dinledi. Sancar, "Sadece yıkılan binaları değil, hayatı yeniden inşa etmemiz gerekiyor" dedi.

Eşbaşkan Sancar, Halklar ve İnançlar Komisyonu Eşsözcüsü Turgut Öker, HDP'li vekiller ve beraberlerindeki partililer, önce Narlı'da depremzedeleri ziyaret etti. Depremzedelerle sohbet eden Sancar, bu felaketin üstesinden birlikte geleceklerini söyledi. Mahallede gönüllü olarak çalışan yurttaşlara ve gençlere emeklerinden dolayı teşekkür eden Sancar ve beraberindekiler, mahallede AFAD tarafından kurulan çadır kentti de ziyaret ederek depremzedelerin sorunlarını dinledi.

Sıkıntılar, sorunlar, eksiklikler

Narlı'dan sonra Pazarcık'taki cemevinde can lokması dağıtan Sancar, burada açıklama yaptı. Sancar, Pazarcık'ta gördüğü manzaranın yürekleri yaktığını ifade ederek, “Çok sayıda kaybımızın olduğunu bir kez daha burada gördük. Kaybettiğimiz bütün canlara Allah’tan rahmet diliyoruz, hepsinin devri daim olsun. Depremin 17. gününde koordinasyonsuzluk ve plansızlık devam ediyor. Yardımlar belli ölçüde geliyor ama bu yardımların ihtiyaç sahiplerin ulaştırılması konusunda ciddi sorunlar yaşandığına dair bilgiler verildi. Köylerin bir kısmına yardımların henüz ulaşmadığını görüyoruz. Çadır belli yerlerde var, çadırların toplu kurulduğu yerler bulunuyor, ancak orada da altyapı sorunu mevcut. Hem temel ihtiyaçların giderilmesi hem hijyen hem de özellikle çocukların bakımı ve çocuklarla ilgilenme konusunda ciddi sıkıntılar, sorunlar ve eksiklikler var” dedi. 

Yıkımın sebepleri yerin üstünde

Fay hatları yerin altında ama yıkımın sebeplerinin yerin üstündeki zihniyette, yönetim anlayışında olduğunu belirten Sancar, şunları ifade etti: "Sorunları, konuşacağız, sorumlulukları sorgulayacağız ve sorumlulardan hesap soracağız. Eğer bunu yapmazsak bu felaketleri aynı şekilde, belki daha ağır bir biçimde yaşamaya devam edeceğiz. Tekrar yaşamamak için sormak, sorgulamak ve hesap sormak zorundayız.”

İlk 72 saat çok önemliydi

Can kayıplarının artmasında, ilk müdahalenin, kurtarma çalışmalarının gecikmesinin çok belirleyiciği olduğunu; depremden sonraki ilk 72 saatin ne kadar hayati önem taşıdığının bilindiğini hatırlatan Sancar, şöyle konuştu: "O hizmetler o süre içinde buraya ulaşmadı, yıkımı daha ağır hale getirdi, can kayıplarını arttırdı. Burada da iktidarın zihniyeti temel sebeptir. Bütün bu yıkım ve acılar içerisinde gördüğümüz başka bir şey var; toplumsal dayanışma. İnsanlar ilk andan başlayarak dayanışmayı ördüler. Bizi teselli eden en önemli şey bu dayanışma ruhudur. Büyük acı ve yıkıma rağmen dayanışma ruhunun ne kadar sağlam olduğu bir kez daha görüldü.

Sadece binaları değil, hayatı yeniden inşa

Şehirlerimiz elbette yeniden inşa edilecek, bu sadece inşaatla sınırlı bırakılamaz. Şehirleri yeniden kurarken, kültürü, geçmişi ve bütün hayatıyla korumak da bizim en önemli görevlerimizdendir. Sadece yıkılan binaları değil, hayatı yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Hayatı yeniden inşa ederken, buradaki kültürü, tarihi esas almamız gerekiyor. Kentlerimiz sadece binalardan ibaret değildir. O nedenle kentlerimize hep birlikte sahip çıkma mecburiyetimiz var. Yaşadığımız toprakları terk etmeden inşa etmek, asla bir kenara bırakabileceğimiz bir hedef değildir.

Hızır yardımcımız olsun

Hızır ayındayız, cemevinde can lokması paylaşacağız. Hızır yardımcımız olsun derken, esas kastedilen de hepimizin el ele vermesidir. Hızır tam da ele ele vermemiz, gönüllerimizi birleştirmemizdir. Biz 72 millete aynı nazarla bakacağız. Yaralarımızı hep birlikte sarabiliriz, şehirlerimizi de hayatlarımızı da hep birlikte kurabiliriz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.