Sancar, tane tane anlattı

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar

  • HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, AKP heyetinin ziyaretiyle ilgili söylenti ve ithamlara tek tek cevap verdi; HDP'nin strateji ve ilkelerini hatırlattı.  Toplumsal mücadele ve siyasal müzakerenin, aynı anda yürütülmesi gereken çok kıymetli iki yöntem olduğunu belirten Sancar, HDP ile ilgili yürütülen tartışmaya işaret etti. İktidara karşı mücadeleyi, bu rejimin inşasına karşı direnişi her türlü bedeli göze alarak yürüten bir parti olduklarını anımsatan Sancar, son 7 yıla bakılmasını istedi. 

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Mithat Sancar, partisinin dünkü Grup Toplantısı'nda gündemdeki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu. Toplantıya, Meclis önünde protesto eylemi gerçekleştiren Alevi örgütleri de katıldı.

Adalet Bakanlığının ziyareti

Adalet Bakanlığının başkanlığındaki AKP heyetinin, HDP'yi ziyaretiyle fırtına koparıldığını belirten Sancar, şunları ifade etti: "Adalet Bakanı başkanlığında AKP heyeti grubumuzu ziyaret ediyor. Ardından spekülasyonlar ve senaryolar üretme yarışı başlıyor. Görüşmenin sebebi ve konusu belli. AKP heyeti ‘Başörtüsü düzenlemesine’ ilişkin Anayasa değişikliği teklifini anlatmak ve destek istemek için diğer partiler gibi bizim partimizi de ziyaret etti. Görüşmeyi yürüten Grup Başkanvekillerimiz ve Parti Sözcümüz de kendilerine temel ilkelerimizi hatırlattı ve bu teklifi eşbaşkanlar aracılığıyla kurumlarımıza taşıyacağımızı belirtti. Buraya kadar sorun var mı? Sorun var diyor bazıları. 

Strateji ve ilkelerimiz belli

Bizim ilkelerimiz, stratejilerimiz belli. Daha önce yaptığımız açıklarımız da ortada. Demokratik işleyişi esas alan bir partiyiz, elbette bize gelen bir teklifi kurullarımızla konuşmadan açıklayamayız. Eşbaşkanlar dahi kurullarda tartışmadan bir konuda bağlayıcı bir karar açıklaması geleneğimizde yok. Yarınki (bugün) MYK toplantımızdan sonra somut cevaplarımızı kamuoyuyla paylaşacağız. Bizler için bir karmaşa yok, asıl karmaşa başkalarının kafalarında ve zihniyetlerinde. Her yerden tutarsızlık ve samimiyetsizlik akıyor. Sırayla ve özetle anlatmaya çalışayım. 

AKP'yi kim temsil ediyor?

İlk sözüm AKP’ye. AKP önce bir karar versin; yürütmeyi veya kabineyi kim temsil ediyor? Adalet Bakanı mı, İçişleri Bakanı mı? Heyetimizle görüşme talebinde bulunan AKP, Adalet Bakanı başkanlığında bir heyet gönderiyor, ertesi gün İçişleri Bakanı hakaretlerine, tehditlerine devam ediyor. Bize saldırılarını daha da yükseltiyor. Karar verin. 

Korunaklı sığınaklarınızdan çıkın

 Gelelim bizim AKP ile iş birliğine hazır olduğumuz yorumunu yapanlara. Bu iktidarın yerleştirmeye çalıştığı rejime karşı en etkili mücadeleyi biz yürütmüyor muyuz? Üstelik konforlu alanlara çekilerek, korunaklı sığınaklarda yer kaparak değil bedel ödeyerek yürütüyoruz bu mücadeleyi. Eski eşbaşkanlarımız, milletvekillerimiz, on binlerce yoldaşımız, seçilmiş belediye başkanlarımız, PM üyelerimiz bu mücadeleyi kararlılıkla yürüttükleri için bedel ödüyor. Öyle korunaklı alanlara çekilerek güvenli sığınaklardan HDP’ye ahkam kesmek olmuyor. En güçlü, kararlı, mücadeleyi biz yürütüyoruz. İktidar, bu rejimi yerleştirmek için en büyük engelin biz olduğumuzu biliyordu. Onun için 4 Kasım operasyonunu, Kobanê Kumpas Davası ve kapatma davalarını devreye koydu. Korktuğu güç biziz. 

Müzakere, mücadelenin parçası

Biz mücadele etmeyi biliriz. Siyasette müzakerenin değerini biliriz. Müzakere, mücadeleden bağımsız bir şey değil, bir görüşmeyi hemen iş birliği diyerek yorumlayanlara daha birkaç sözüm olacak. Bizler siyasetimizden de mücadelemizden de vazgeçmiyoruz, taviz vermiyoruz. Rutin bir ziyaretten hareketle bu gerçeği yok sayanlara sesleniyoruz: Bu iktidarla gerçek ve yıkıcı iş birliği bu iktidarın varlığını dayandırdığı temel unsurlara, mesela Kürt sorununda inkarcı zihniyete, güvenlikçi anlayışla savaş politikalarına destek değil mi, bu politikalara destek verenler iktidarla gerçek iş birliği içinde olanlar değil mi? İktidarın asıl destekçileri onun varlığını sürdürmesine öyle ya da böyle yardımcı olanlar temel konularda onun çizdiği oyun sahasından ayrılmayanlardır. Öyle değil mi? Cevap verin.

AKP'yi eleştirir görünürken

AKP’yi eleştirir görünürken, güya bizi kriminalize ediyor. ‘Nasıl oluyor da terörist dediğin bir parti ile görüşürsün, görüşme' demek istiyorlar. Daha fazla üzerine git, demek istiyorlar. Bu bir koalisyon değil mi? Eğer iktidara bunu söylüyorsanız sizin iktidardan farkınız ne? Onu ortaya koyun. Koyun da inanalım. 

Neredeyse iki yıldır başta siyasal muhalefet olmak üzere tüm toplum kesimlerine diyalog ve müzakere yapıyoruz. 27 Eylül 2021’de seçim stratejimizi ve müzakere çerçevemizi bir deklarasyonla açıkladık. Sözümüzü toplumla doğrudan paylaştık, paylaşıyoruz. Siyaseti şeffaf yürütüyoruz. Bu ziyaret üzerinden yaygara koparanlara soruyoruz; niye bu çağrılara cevap vermiyorsunuz? Kapımız hepinize açıktır, herkese açıktır hangi konuda görüşmek müzakere etmek, öneride bulunmak, öneri almak istiyorsanız buyurun gelin, kapımız açık. Biz yolumuzda yürüyoruz, her alanda mücadeleyi yükseltiyoruz, alternatif yaratıyoruz, demokratik çözüm dönüşüm için politikalar, stratejiler oluşturuyoruz, ittifaklarımızı büyütme çalışmalarımız aralıksız sürüyor, değişimin ve çözümün adresini inşa ediyoruz. 

Ne yaptığımızı biliyoruz

İlkele ve hedeflerimiz belli, kararlılığımız ortada. Gücümüzü ve meşruluğumuzu bunlardan ve milyonların inatçı desteğinden alıyoruz. Yolumuzu belirlerken demokratik, çoğulcu, katılımcı yöntemler kullanıyoruz, kullanmaya devam edeceğiz. Kendimize güveniyoruz, ne yaptığımızı biliyoruz, kimlerin hangi hesaplar içerisinde olacağını görebilecek birikim ve ferasete sahibiz. Kulağımız, tüm toplumun mazlum ve mağdurlarındadır, demokrasi ve adalet isteyen insanlarındadır. Yüreğimiz onlarla birlikte ve onlar için çarpıyor. İnanalım. Bu yolda yürüdükçe birlikte kazanacağız.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.