Saraydan bakınca ekonomik kriz yok!

Kadın Haberleri —

.

.

  • İktidarın “ekonomik kriz yok” söylemine tepki gösteren kadınlar, saraydan bakınca ekonomik krizin görünmediğini dile getirdi. Kadınlar, birgün çalışıp, birgün çalışmadıklarını ifade ederek, “Gel de geçin bakalım” dedi.


Yaşanan ekonomik kriz, koronavirüs gibi nedenlerle alım gücü düşen halk; kabaran elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödeyemez duruma geldi. Mersin'in Akdeniz ilçesinde yaşayan kadınlar, ekonomik kriz ve hayat pahalılığına ilişkin MA haber ajansına konuştu. 

Salgın döneminde sadece fiyatların değil, umutsuzluk ve mutsuzluğun da yükseldiğini dile getiren Hülya Şenol (31), mutfak giderlerini dahi borçla aldıklarını söyledi. 

3 çocuk annesi Şenol, her gün gözlerini yeni bir zamla açtıklarını ifade ederek, özellikle yağ ve çayın el yaktığını belirti. Şenol, "Temel gıdaların fiyatları da uçmuş durumda. Salgından dolayı insanların alım gücü de iyice düştü. Beş kilogram ayçiçek yağının fiyatı 70 TL, çay 100 TL, yumurta 22 TL,  zeytin kilosu 38 TL olmuş. Haftada 100 lira pazar parası ayırıyorum ama yetmiyor. Evde çocuk varsa bu ihtiyaçlardan vazgeçemiyorsunuz. Kuru bakliyatı da yarım kilo alarak, tamamlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Köşkten bakınca kriz yok

Yaşanan sorunların ne medya ne de iktidar tarafından doğru yansıtılmadığını belirten Şenol, insanların pazara, markete gidemez durama geldiğini söyledi. “Kriz yok” diyenlerin saraylarda ve köşklerde yaşadığını dile getiren Şenol, “Bizim gibi asgari ücretle geçinen aileleri görmedikleri için kriz yok diyorlar. Onlar da asgari ücretle geçinsinler belki halimizden anlarlar. Saraydan bakınca ekonomik kriz de yok, sıkıntı da yok” dedi.
 
Ekonomik krizin faturası yoksula

Eşinin inşaat işçisi olduğunu dile getiren Güler Koyun (43), iğneden ipliğe her şeye gelen zamlardan dolayı hayat şartlarının çok zorlaştığını ifade etti. “Aynı gemideyiz” söylemiyle ekonomik krizin faturasını yoksul ve emekçilere çıkarıldığını aktaran Koyun,  evin tüm yükünü omuzlayan kadınların daha fazla etkilediğini söyledi. Mutfak masraflarını karşılamakta zorluk yaşadığını dile getiren Koyun şöyle devam etti: “Eskiden 100 TL ile buzdolabımı dolduruyordum şimdi üç poşetle dönebiliyorum. Pazardan alışveriş yapıyorum daha ucuz diye ama orada da fiyatlar çok yüksek. Domatesin kilosu 5 TL, salatalık 3 TL, patates 2,5 TL’dir. 6 kişilik bir aileyiz bir kilo alsam kim yiyecek kim bakacak. Meyve bizim için lüks olmuş. Bazen aylarca çocuklarıma meyve alamıyorum. Pandemiden kaynaklı eşim bir gün çalışıyor bir ay çalışmıyor. Gel de geçin bakalım.”
 
Ekonomik kriz açlık noktasına getirdi

4 çocuğu olduğunu söyleyen Ziynet Akın (40) ise, eşinin bir sitede bekçilik yaparak, evinin geçimini sağladığını dile getirdi. Akın, ekonomik krizin dar gelirli aileleri açlık noktasına getirdiğini ifade etti. “Pandemiyle birlikte market ve pazar alışverişlerinin yanı sıra elektrik ve su faturalarına çok zam yapılıyor. 100 TL elektrik harcıyorsam 200 TL fatura geliyor. Faturaya baktığımızda kullandığımız elektrikten daha fazla vergi parası ve KDV ödüyoruz. Sadece kullandığımız faturayı ödersek o kadar tutmaz. Krizin faturasını bizden çıkarıyorlar. Çoluk çocuğumuzun rızkını gelip faturalara veriyoruz, devlete veriyoruz” diyen Akın yeni zam ve uygulamalara tepki gösterdi.

MERSİN

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.