• Savaşın ve sürecin ekonomi boyutuna ilişkin bir rapor hazırlayan AKP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekçi, Türkiye'nin 41 yılda 3 trilyon dolar kaybettiğini söyledi. Zeybekçi, Kuzey Kürdistan'ın 26 ilinde yapılan araştırma sonuçlarına göre sürece yüzde 90 oranında destek verildiğini belirtti.

 

Konuya ilişkin AKP Merkez Yürütme Kurulu'nda bir sunum yapan Zeybekci, raporun ilk bölümünde yer alan detayları Ekonomi gazetesinden Besti Karalar ile paylaştı. Zeybekçi, sürecin ekonomi boyutuna ilişkin, ‘Ekonomi buluşmaları’ kapsamında gittiği illerde odalar, dernekler, vakıflar, kanaat önderleri, sanayici ve iş dünyasının önde gelen insanlarını dinledi. Bu illerden alınan bilgileri rapor haline getirdi. 26 ildeki sanayi ticaret odaları, ticaret borsaları, esnaf odaları birlikleri il ve ilçeler dahil olmak üzere bin 105 kuruma 55 tane soru soruldu. Verilen cevaplar alındı ve değerlendirildi. Elde edilen sonuçlara göre, 26 ildeki vatandaşların sürece desteği yüzde 90'larda.

Wan örneğiyle izah etti

26 il arasında savaşın sonuçları açısından Wan’dan örnekler veren Zeybekci, şunları söyledi:

* 1 milyon 200 bin civarında nüfusu olan Türkiye'nin 21. nüfus anlamında en büyük şehri.

* Kişi başına gayri safi hasılası anlamında baktığımız zaman da 6 bin dolar seviyesinde de Türkiye'nin 81. sırasında.

* Yüzde 50 nüfusu; 0 ile 25 yaş aralığında.

* Meralarına bakıyorsun; hayvancılık potansiyeli anlamında Türkiye meralarının yüzde 10'u orada.

* Güneş enerjisinden yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanma anlamında Türkiye'de bir numara.

* 2003'ten itibaren kamu yatırımlarında iller arasında hiç 14'ten aşağı olmamış.

143 tane Akkuyu yapılırdı

41 yıllık savaş faturasının 3 trilyon dolar, yıllık 75 milyar dolarlık kayıp anlamına geldiğini bildiren Zeybekci, bu kayıp olmamış olsaydı Türkiye'nin bambaşka bir yerde olabileceğini savundu. Zeybekçi, bu parayla yapılabilecekleri şöyle sıraladı:

* Yaklaşık 4 milyon kişiye ilave istihdam sağlanmış olurdu

* 143 tane Akkuyu yapılırdı,

* 1000 tane Yusufeli Barajı,

* 750 tane Atatürk barajı,

* 2000 tane Osmangazi Köprüsü,

* İstanbul-Ankara arasında 714 defa hızlı tren,

Zeybekçi, maliyeti bir de şöyle örneklendirdi: "30 tane 6 Şubat depremine yakın deprem; bu şu demek Türkiye herhalde 3 defa komple yıkılıp yeniden yapılırdı."

Süreç patlama yapacak

Zeybekçi, bölgede sürecin yarattığı iklimin gerek 26 ilde, gerekse Irak ve Suriye dahil olmak üzere çok büyük bir bölgeyi kapsayacağını kaydederek, savaş ortadan kalktığı zaman önce bir güven, huzur, sonra inanılmaz bir motor/jeneratör çıkacağını söyledi. Zeybekçi, "Yani o bölgede, o coğrafyada, bunun tamamı hem Suriye'yi etkileyecek hem Irak'ı etkileyecek hem de Türkiye’yi etkileyecek. Yani orada 26 ildeki bu kademe düşüklüğü bir anda yukarıya doğru hızlı çıktığı zaman Türkiye'nin tamamında bir kademe yükselmesi olur. Onun için Terörsüz Türkiye'nin ekonomi tarafına baktığınız zaman aslında buzdağının görünmeyen tarafı ekonomi tarafı. Sürecin hayata geçmesi demek, insanların aş ve işe sahip olması, refaha sahip olması, gençlerin gelecekle ilgili umutlarının artması demek. Süreç patlama yapacak."

ANKARA