Scholz dönemi resmen başladı

Dünya Haberleri —

Scholz / Foto: AFP

Scholz / Foto: AFP

  • Almanya’da Olaf Scholz dönemi resmen başladı. Bundestag’taki oylamanın llk turunda başbakan seçilen SDP’li Scholz, dün yemin ederek görevine başladı. 

 

Almanya Federal Meclisi'nde dünkü oylamada Sosyal Demokrat Parti Milletvekili ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, ilk turda başbakan seçildi.

Federal Meclis Başkanı Baerbel Bas başkanlığında dün toplanan Federal Meclis’te (Bundestag) yapılan gizli oylamada Olaf Scholz, ilk turda oylamaya katılan 707 milletvekilinden 395'inin oyunu aldı. Oylamada 303 "hayır" oyu kullanılırken, 6 milletvekili çekimser kaldı. 3 oy da geçersiz sayıldı. Böylece 63 yaşındaki deneyimli siyasetçi Scholz başbakan olarak seçildi. 

Merkel tribünden izledi

Görev süresini tamamlayan eski Başbakan Angela Merkel ise milletvekili olmadığı için oylamayı tribünden izledi. Merkel, Meclis Başkanı Bas tarafından selamlanmasının ardından milletvekilleri tarafından alkış aldı. 

Ailesi de oradaydı

Tribünde ayrıca eski Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, eski Başbakan Gerhard Schröder ve Scholz’un eşi Britta Ernst, babası Gerhard Scholz, annesi Christel Scholz ile kardeşleri Jens ve Ingo Scholz yer aldı. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında milletvekilleri Genel Kurulda maske taktı. Aşı olmayan milletvekilleri için de tribünde yer ayrıldı.

Scholz resmen atandı

Seçim sonrası Cumhurbaşkanlığı konutu olan Bellevue Sarayı'na giderek Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’den atama belgesini alan Scholz ve tekrar Federal Meclis'e dönerek yemin etti. Böylelikle Scholz’un başbakanlık dönemi resme başladı. 

17 yaşında SPD’ye üye oldu

1958 Osnabrück doğumlu Scholz, siyasete genç yaşta ilgi duydu ve 17 yaşında Sosyal Demokrat Parti'ye (SPD) üye oldu.

Hamburg Hukuk Fakültesi mezunu Scholz, 1985’te avukatlık yapmaya başladı. Tecrübeli siyasetçi ilk kez 1998’de Federal Meclis Milletvekili seçildi. Olaf Scholz, 2007-2009'da Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı, 2011-2018'de Hamburg Eyaleti Başbakanı ve 2018’den itibaren de Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olarak görev yaptı.

Anketler adaylığını belirledi

Parti içinde çalışkanlığından dolayı takdir edilen Scholz, anketlerde "ülkede en sevilen sosyal demokrat siyasetçi" olarak çıkmasından dolayı SPD yönetimi tarafından 2020’de 26 Eylül 2021'de yapılan genel seçimler için başbakan adayı gösterildi ve SPD seçimlerde yüzde 25,7 ile birinci çıktı. Bu sonuç da Scholz’u SPD, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FPD) arasında kurulan koalisyon hükümetinin en tepesine taşıdı. 

BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.