
BDP, Amed'de binlerce araçtan oluşan konvoy ile kenti turladı. Kayapınar Diclekent 75 Yol Kavşağı'ndan başlayan BDP'nin seçim turunda araçlar BDP bayrakları ve sarı, yeşil, kırmızı flamalarla süslenirken, yurttaşlar, zafer işaret yaparak BDP, PKK ve HPG bayraklarını salladı. Marş, korna ve zılgıt seslerinin yükseldiği konvoyda, sık sık PKK, Öcalan ve BDP lehine sloganlar atıldı. Geçtiği ilçe ve semtlerde yurttaşların zafer işaretleri, alkışları ve sloganları ile karşılanan BDP konvoyu, uçsuz bucaksız bir görüntü oluşturdu.
BDP Cizre İlçe Örgütü de yüzlerce araçla önce ilçe merkezinde ardından köy ve beldeleri turladı. Araçlarda, PKK, KCK ve BDP bayrak ve flamaları sallandı.
İşte Silopi işte serhildan
BDP Silopi İlçe Örgütü'nün düzenlediği yürüyüş için onbinlerce kişi ilçe binası önünde toplandı. Silopi Belediye Eşbaşkan adayları Emine Esmer ve Seyfettin Aydemir ile BDP PM Üyesi İzet Belge'nin konuşmaları ardından onbinlerce kişi ilçe merkezine doğru yürüyüşe geçti. Kadınlar yöresel kıyafetleriyle, erkeklerin de şal û şapik giysileriyle katıldığı yürüyüşte, "İşte Silopi işte serhildan" sloganı attıldı. Kitleye yürüyüş boyunca yüzlerce kişi de evlerinin pencere ve balkonlarından alkış ve zılgıtlarla destek verdi. Kitle, ilçe merkezini dolaştıktan sonra tekrar BDP ilçe binası önüne geldi.
Mardin'in Savur ilçesinde ise BDP İlçe Örgütü, oluşturduğu konvoyla Arap, Süryani, Kürtlerin yaşadığı 33 köyü ziyaret etti.
Bismil'de traktörler ilçeyi gezdi
Amed'in Bismil İlçesi'nde BDP, yüzlerce araçla ilçede seçim turu attı. Konvoydaki traktör ve kamyon kasalarına binen onlarca çocuk taşıdığı BDP flamalarıyla dikkat çekti.
Cezaevinden sloganlar yükseldi
BDP, binlerce araçla Batman'da tur attı. Milletvekilleri ve belediye eşbaşkan adayları, yurttaşları selamlarken, konvoydaki BDP'liler, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi önüne gelerek tutsaklara selam gönderdi. Cezaevinden de selama karşılık olarak "Bijî serok Apo" sloganları yükseldi. Konvoyda Öcalan posterleri, PKK, KCK ve YPG bayrakları açılırken, halkın coşkusu da sokaklara yansıdı.
Beytüşşebaplılar yürüdü
Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'nde ise BDP, binlerce kişi ile düzenlediği yürüyüşte gövde gösterisi yaptı. BDP seçim bürosu önünde toplanan binlerce kişi, atılan sloganlar ve taşınan bayrak ve flamalarla Halk Meydanı'na kadar yürüdü.
Son mitingler
Kağızman, Viranşehir ve Güroymak ise önceki gün son mitinlerini yaptılar. Yoğun katılımın olduğu mitinglerde, BDP ile devam edileceğinin sözü verildi.
Öğrenciler de geldi
Kuzey Kürdistanlılar, oy kullanmak için bulundukları Türkiye kentlerinden döndüler. Türkiye genelinde yaklaşık 3.5 milyon seçmen seçim bölgesine giderken, yoğunluğu Kürt illeri aldı. Türk illerindeki üniversitelerde okuyan Kürt ögrenciler de hem kendi imkanları hem de BDP organizasyonuyla seçim bölgelerine ulaştı. Örneğin Artuklu Belediyesi Eşbaşkanı Sevinç Bozan, oy kullanmak için İstanbul, Adana, Van, Kilis, İzmir'den gelen öğrencileri seçim bürosu önünde karşılarken Midyat, Ömerli, Yeşilli, Artuklu'da oy kullanmak için 17 otobüsle bine yakın öğrencinin geldiğini söyledi.
Demirtaş'tan teşekkür
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş yaklaşık bir ay süren seçim çalışmaları boyunca kendisine eşlik eden BDP seçim otobüsünde çalışanlara teşekkür etti.
Demirtaş Dersim bölgesi mitinglerinin ardından seçim otobüsünde seçim otobüsü çalışanlarıyla bir araya geldi. İlk olarak araç şoförü Mehmet Doğrul'dan başlayan Demirtaş, araç sürücüsünün 25 gün boyunca kendileri ile birlikte olduğunu hatırlattı. Ortalama 15-16 saat süren seçim çalışmalarında geceli gündüzlü arkadaşlarının kendileri ile birlikte olduklarını ifade eden Demirtaş, yolculuğu "Çok renkli ve zevkli" olarak değerlendirdi. Ardından sırasıyla basın biriminin çalışma alanını da tanıtan Demirtaş, daha sonra aracın ses ve teknik çalışmalarını yöneten Hatip Ertaş'a teşekkür etti.
Yine genel ve yerel olmak üzere 7 seçimdir aracın anonsçusu olarak görev yapan İdris Elhasan'a da teşekkür eden Demirtaş, "Her yerde o duyduğunuz ses İdris'e ait. Yola çıktıktan sonra fark ettik ki 7 dil biliyor. Tabi kendisi de bunu bilmiyordu" dedi.
Emekler boşa gitmiyor
Daha sonra korumaları ve danışmalarına da teşekkür eden Demirtaş, "Hepsi sağolsunlar, büyük bir emek ve çaba harcadılar. Bütün o görkemli seçim çalışmalarını otobüsteki mutfağı bu. Tabii ki otobüste olmayan binlerce arkadaşımızın çok özverili çabaları ile seçim kampanyamızı tamamlamak üzereyiz. Umarım bütün bu emekler boşa gitmeyecek ve etkili bir sonuç elde edeceğiz. Tekrardan bütün otobüs ekibine teşekkür ediyorum" dedi.
Halkın coşkusu güç verdi
Seçim otobüsünde gece gündüz yollarda olan aracın kaptanı Mehmet Doğrul, 72'nin üzerinde il ve ilçeyi ziyaret ettiklerini söyledi. Gittikleri her yerleşim yerinde halkın var olan coşkusunun karşılaştıkları tüm zorlukları kendilerine unutturduğunu belirten Doğrul, "Bunun vermiş olduğu ilham ile halkımızın coşkusu ile kendimizi işimize daha çok verdik" diye konuştu.
2014 daha da farklı
BDP ve aynı geleneğe sahip partiler için 7'nci seçimdir anonscu olarak görev yapan İdris Elhasan, 30 Mart seçimleri için düştükleri yollarda il, ilçe, belde ve köylere gidip yurttaşlara ulaşmaya çalıştıklarını belirtti. Kürt coğrafyasında uğradıkları yerleşim yerlerinde halkın BDP'ye ilgi gösterdiğini söyleyen Elhasan, "Şunu söyleyebilirim ki halkımızın coşkusu 2014 seçimlerinde daha da yoğunlaştı. Bu atmosferin bu seçim sandığa çok farklı şekilde yansıyacağına inanıyorum. Mesela Erzurum bölgesinde daha önce bu coşku ve kararlılığı görmemiştim" ifadelerini kullandı.
DİHA/HABER MERKEZİ