ERDOÐAN ALTAN/DİHABER/HESEKÊ
Kuzey Suriye ve Reqa’da istediklerini alamayan Baas Rejimi’nin, Reqa’da sıkışan üyelerine nefes aldırtmak için Şedadê’ye saldırı hazırlığı yapan DAİŞ’e destek verdiği ileri sürüldü.
Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) Reqa’da ilerleyişi 56’inci gününde devam ederken, DAİŞ‘in ilerlemeyi engellemek ve Reqa’daki çetelere nefes aldırtmak için Şedadê’ye saldırıp yeni bir cephe açmak istediği iddia edildi. Şedadêli yurttaşlardan alınan bilgilere göre; DAİŞ’in bir haftadır saldırı hazırlığı yaptığı, Mergeda köyü başta olmak üzere Deyr El Zor’un kuzeyinde işgali altında olan köylerde sivillerin dışarı çıkmasını yasakladığı, evlerin etrafına bomba yüklü araçlar yerleştirerek, mayın döşediği öğrenildi.
Saldırı hazırlığındaki DAİŞ’in koalisyon uçaklarını şaşırtmak için ise, Mergeda köyünün etrafına tahtadan yapılmış tank, zırhlı araç maketleri yerleştirdiği belirtildi.
Baas DAİŞ’le birlikte
Mergeda köyü DAİŞ Emiri Sacîda’nın köyde duyurduğu ilanda üyelerinin Şedadê cephesinden çekilmemesi, çekilenin ölümle cezalandırılacağını kaydettiği aktarıldı.
DAİŞ’in bu hesap ve planlarına ise, Reqa ve Kuzey Suriye’de istediklerini alamayan, Deyr El Zor’un da elinden gideceği kaygısı taşıyan Baas Rejimi’nin Şedadê cephesinde DAİŞ’e ön açıcı ve destekleyici pozisyonda durduğu belirtiliyor. Rejimin Hesekê ve Deyr El Zor’daki güçleri üzerinden destek sağladığı ileri sürüldü.
QSD hazırlıklı
DAİŞ’in yaptığı hazırlıklara karşı QSD’nin de Şedadê’ye güç aktardığı ve olası saldırı girişimlerine cevap vereceği kaydedildi.